Alimentació, cuina i preparacions prèvies

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

Fins ara us he anat deixant receptes per poder aprofitar restes, sobres o com aprofitar els aliments que tenim a la nevera per poder fer un plat. Però una altra manera de treure partit dels aliments i facilitar-nos la feina és elaborant preparacions prèvies i poder-nos organitzar millor l'alimentació de la setmana. 

Moltes vegades comencem la setmana sense tenir molt clar que menjarem cada dia ni com ho elaborarem. Potser ho tenim al cap a grans trets però portar-ho a la pràctica ja és una altra cosa. A continuació us vull deixar la meva experiència i donar-vos eines pràctiques per facilitar-vos la feina.

Organització del menú

El què faig primer, en algun moment entre el divendres i el dissabte, és elaborar un menú setmanal. No cal que sigui molt detallat però si que cal col·locar-hi els aliments principals. Tanmateix, us recomano que, sobretot al principi, detalleu els plats tant com pugueu ja que us ajudarà a l'hora de fer la llista de la compra i no oblidar-vos de res. A continuació us deixo un exemple d’un possible esquema dels dinars d’una setmana: 

 

 DILLUNS    DIMARTS  DIMECRES    DIJOUS   
DIVENDRES DISSABTE  DIUMENGE 

Pasta

Pollastre

Llegums

Arròs

Patates

Peix

Pasta

Carn

Llegums

Verdures

Cereals

Ous

Arròs

Carn/marisc

 

Si podeu i en teniu, aprofiteu el menú escolar dels fills per a l’estructura de la setmana. Avui en dia, els menús de les escoles acostumen ha ser bastant equilibrats i variats. Podeu fer-hi els ajustaments i canvis necessaris per ajustar-los a les vostres necessitats i poder-los fer amb facilitat.

Quins aliments ja tinc?

A la nevera:

Un porro i mig, un parell de pastanagues, mitja carbassa cacauet, un parell de naps, un parell de remolatxes, uns quants bolets, 1 carbassó.

Al rebost:

Pasta de diferents tipus: de blat integral, d’espelta, d’arròs i quinoa, etc. No tota la pasta té el mateix preu, n’hi ha de bastant més cara però les podem anar alternant.

Diferents tipus de cereals: arròs rodó integral, mill, fajol, ordi…

Algunes conserves casolanes o de bona qualitat. A fins d’agost vaig fer conserva de tomàquet per utilitzar-la de tant en tant durant la tardor-hivern per elaborar algunes salses.

Revisar si tinc algues, herbes aromàtiques seques, llavors, fruita seca, fruita dessecada, etc. per completar i donar un toc diferencial als plats.

Previsió d'elaboracions

Comencem a prensar en quines elaboracions podem fer i com aprofitar el que ja tenim.

Per exemple:

  • Els porros em poden servir com a base d’un saltejat per a pasta, arròs o algun altre cereal. Aprofiteu la part verda del porro per a fer saltejats, els dóna un gust espectacular, sobretot amb bolets.
  • Les pastanagues també les puc afegir ratllades a un saltejat o utilitzar-les a rodanxes més o menys gruixudes en un guisat o estofat.
  • La carbassa m’encanta a daus en els estofats de llegums, sobretot en el d’azukis.
  • Els naps els puc utilitzar en una sopa de verdures reconstituent per a un sopar. Per fer sopes, també puc utilitzar l’aigua de coure verdures al vapor o escaldades.
  • Les remolatxes les puc utilitzar per fer una crema de remolatxa i afegir-li al final unes cullerades de iogurt de llet de cabra, però també es pot fer una salsa d’hivern per un dia de pasta. El tomàquet és una “fruita” d’estiu i, encara que la podem consumir en conserva, no té els nutrients més adequats per a l’hivern. Això no vol di que no en podem menjar però si que s’hauria d’evitar fer-ne el gran consum actual.
  • També podem fer un puré de verdures amb el porro, la carbassa, el carbassó i les pastanagues; una sopa amb els porros, naps, pastanagues, carbassó...
  • Els bolets els podem utilitzar en qualsevol plat per donar un toc de sabor extra: saltejat, guisat, en truita, acompanyament…

La llista de la compra

Ja fa uns anys que els dilluns em porten a casa una caixa de productes ecològics, majoritàriament fruites i verdures. Al principi utilitzava les cistelles tancades, on podies canviar un parell o tres d’ingredients i podies modificar les quantitats. Tanmateix, hi havia vegades que se’m feia malbé alguna fruita o verdura, o n’arrastrava d’altra que no agradava gaire. Per altra banda, a consseqüència d'això, havia de comprar entre setmana perquè no m'arribaven tots els productes fins a la següent comanda o perquè en volia d'altres. La solució va ser utilitzar la cistella oberta, faig una compra més gran amb els productes que necessito durant una setmana, vigilo quins són els productes de proximitat perquè estan a millor preu i em surt a compte al triar els productes i la quantitat que necessito. 

El fet de proveir-me de productes de temporada em facilita molt la tria i no haig d’estar pensant en què compraré?, com estarà de preu?, quin és l’origen?, en trobaré al mercat? I el gust de menjar verdures collides del mateix dia no té preu.

Organització

Em va molt bé organitzar-me i saber com faré les elaboracions, fins i tot penso amb alternatives per aquells dies que tinc una previsió i, pel que sigui, no és possible de dur-la a terme, fins i tot tinc prevista la mandra.

Potser us penseu que sóc mooolt organitzada, doncs tot el contrari!!! Per això em cal organitzar-me sinó podria ser un caos total. Us ho recomano, em dóna tranquil·litat.

Elaboracions

Intento destinar una tarda a la setmana a cuinar i preparar elaboracions o mitges elaboracions per anar més tranquil·la la resta de dies.

Si sé que no hi podré dedicar aquest temps per avançat, ho tinc en compte a l’hora de definir les preparacions i trio aquelles que són més senzilles per a mi.

A continuació us deixo una recepta sobre una falsa salsa de tomàquet. Es podria fer només de remolatxa i no utilitzar gens de tomàquet, però penseu que la remolatxa és més insípida de gust, per tant el secret està en una bona base de la salsa (ceba, pastanaga, api, alls, llorer, farigola...). Això us ho deixo al vostre criteri. 

La recepta: Salsa de tomàquet i remolatxa

Ingredients:

  • Ceba
  • Pastanaga
  • Api (opcional)
  • Tomàquet natural
  • Remolatxa bullida
  • Alls
  • Herbes aromàtiques: llorer, farigola, romaní, sajolida, etc.

Elaboració:

  1. Pelar i picar la ceba menuda. Sofregir en una paella amb una mica d’oli d’oliva i un pessic de sal durant uns 5-6 minuts destapada. Anar remenant de tant en tant. Si és necessari, es pot afegir una mica d’aigua per evitar que es cremi la ceba. Abaixar el foc i tapar. Coure fins que la ceba estigui ben tova.
  2. Rentar bé la pell de les pastanagues si són ecològiques o pelar-les si no ho son. Ratllar-les i afegir al sofregit, juntament amb un tronquet d’api net i tallat menut (opcional) i un o dos tomàquets pelats i triturats o tallats a trossos, segons el nostre gust.
  3. Mentrestant, netejarem i posarem a coure les remolatxes senceres. Segons la mida, hauran de bullir entre 30-45 minuts. Un cop estiguin cuites les treure’m de l’aigua i les deixarem refredar una mica per poder-les pelar.
  4. Afegir al sofregit les herbes aromàtiques i els grans d’all. Tapar i deixar coure a foc baix durant una mitja hora com a mínim. Segons els tomàquets que utilitzem, deixarem coure més o menys temps la salsa, fins obtenir la consistència desitjada.
  5. Triturar les remolatxes cuites i pelades. Afegir-les a la salsa, rectificar de sal i remenar. Deixar-ho coure tot uns 10 minuts més. Si es vol una salsa més fina, es poden treure les herbes aromàtiques i els alls i passar tota la salsa per la batedora, túrmix, passapurés…

Aquesta salsa deixa els aliments tenyits d'un color especial i la podem utilitzar per mil coses:

  • Amanir pasta de qualssevol tipus, arròs, cereal.
  • Com acompanyament d’algun peix o pollastre a la planxa.
  • Per escampar per sobre d’un pastís de patata, de mill amb verdures.
  • Afegir-ne un parell de cullerades a qualsevol guisat o estofat (llegums, patates, algun tipus de carn, etc.).
  • Afegir-hi carn picada o seitan picat per obtenir una bolonyesa.

Si no la voleu utilitzar al moment la podeu guardar en un recipient tancat hermètic a la nevera, conservar en pots de vidre i després bullir-los al bany maria durant un mínim de 10 minuts (segons mida del pot), congelada en recipients tancats hermètics. Si la congeleu en un pot de vidre, recordeu que el gel es dilata i podria trencar el pot, per tant no l'ompliu del tot i no el tanqueu bé fins que s'hagi congelat. 

Bon profit!!

Llegir 720 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Really Web Design

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes