Alimentació saludable: els farinacis i similars

Escrit per
Valorar aquest article
(2 vots)

Tots volem tenir un bon estat de salut, notar-nos plens d’energia i il·lusions, en definitiva: ser feliços! Però, per on passa la felicitat si no ens coneixem? No sabem què volem, ni tan sols què necessitem.

Molt sovint confonem salut, benestar amb felicitat i anem a la recerca d’aquells aliments, complements, suplements, plantes naturals… que ens ajuden a estar bé pensant que serem més feliços.

Tenim part de raó, tot és un equilibri, però no podem posar totes les expectatives en un plat de la balança. En aquest benestar=felicitat hi estan implicades necessitats físiques (el què el nostre cos necessita), psíquiques (el què la nostra ment necessita per fer els seus raonaments i .....) i emocionals (el què necessita el nostre esperit, les nostres emocions per sentir-nos equilibrats, estimats, valorats...). I hem d’alimentar adequadament cadascuna d’aquestes parts.

Segons les necessitats físiques, el nostre cos necessita, a grans trets:

  • Energia, representada pels hidrats de carboni, per a desenvolupar les accions diàries;
  • Greixos per fer accions de reserva, de protecció i de síntesi de diferents hormones, entre altres substàncies;
  • Proteïnes per a l’acció plàstica i desenvolupar musculatura, reparació de teixits i altres estructures, etc.;
  • Vitamines i minerals que formen part imprescindible en molts processos de síntesi, metabolisme, manteniment i creixement estructural, etc.;
  • Aigua per mantenir la correcta hidratació del nostre cos, juntament amb alguns minerals.

Són els nutrients, molts ja la sabeu, però quan anem a comprar o elaborem un plat o organitzem el menú setmanal no trobem enlloc un desglossament dels nutrients que contenen cada un dels aliments que volem utilitzar. Hi ha molt pocs aliments que només continguin un sol tipus de nutrient, com per exemple el sucre de taula, que només conté hidrats de carboni d’absorció ràpida. La majoria són un compendi de diversos nutrients, encara que n’hi hagi un de predominant.

Avui us explicaré un dels diferents grups d’aliments que podem trobar i el seu contingut general, no us parlaré de proporcions ni quantitats. No m’agrada gaire parlar de quantitats si no és per a fer-se una idea del que és recomanable comparant-lo amb el nostre consum habitual. 

Farinacis, cereals i fècules

En aquest grup s’hi acostumen a englobar aliments que, majoritàriament, contenen hidrats de carboni que ens aportaran l’energia necessària per al nostre cos pel desenvolupament físic i mental de cada dia. Depenent de si es consumeixen en forma integral aportaran més fibra, vitamines i minerals que els refinats.

Tipus

Moltes vegades, quan pensem en aquests aliments només ens venen al cap l'arròs, les pastes de blat i les patates. Però també formen part el cuscús i el bulgur (derivats del blat). I d'altres, com:

  • La cada vegada més coneguda espelta,
  • L’ordi,
  • La civada,
  • El sègol,
  • El blat de moro (en forma de pasta alimentosa, grans frescos, pa, polenta…),
  • El kamut,
  • El sorgo…

També hi ha altres pseudocereals com la quinoa, el fajol, l’amarant, el mill amb unes característiques lleugerament diferents i més riques en altres nutrients diferents als típics dels cereals.

En aquest grup, s'hi troben els llegums pel seu contingut en hidrats de carboni i perquè ha disminuït el seu consum. A mi m'agrada més posar-los a part i explicar bé les seves propietats ja que són importants a l'hora de disminuir o eliminar el consum de proteïna d'origen animal. 

Formes en que es poden presentar

Integrals

  • Són els cereals menys processats i només se’ls extreu la clofolla més externa, conservant totes les propietats del cereal.
  • Quan se’ls refina (com per exemple l’arròs blanc o la farina de blat blanca) perden el germen i, amb ell, la majoria de vitamines i minerals, sobretot les vitamines del grup B.
  • Aquests cereals necessiten més temps de cocció però continuen sent més nutritius que els seus homòlegs refinats.
  • Contenen més fibra fent que la seva absorció sigui més lenta, ens aporten energia durant més temps i sembla que estem més tips durant més estona. 

Perlats

  • A aquests grans se'ls treu el segó, perdent fibra.
  • Pèrdua de nutrients però cocció més curta.

Sèmola

  • Per obtenir la sèmola cal trossejar el centre dels cereals en trossos molt petits. La cocció és encara més ràpida.

Flocs

  • Per elaborar-los cal processar-los. Els grans es couen al vapor i es passen per uns corrons perquè quedin plans. D’aquesta manera la cocció també és més ràpida ja que han sofert una precocció.

Farina

  • El cereal és mòlt fins quedar ben fi, com una sorra fina.
  • S’acostuma a utilitzar per fer pa, cereals d’esmorzar, pastes alimentoses, etc.
  • Hi ha una farina, que després de molta, és passa per un sedàs fins a nivells de pols, és la farina fina. Aquesta s’utilitza per alguns tipus de pans i pastes alimentoses molt refinades, pastissos, algunes salses, arrebossats, etc.

Segó

  • És la capa externa del cereal i conté molta fibra, bàsicament no es pot digerir. De totes maneres, aquesta fibra és molt important per a la flora intestinal, ja que és l’aliment d’alguns microorganismes necessaris per a la bona digestió.
  • Alguns tipus de segó són molt populars i els podem trobar com a suplements alimentosos, però cal anar en compte de no abusar-ne, com tot, l’excés no és bo. Un excés de fibra a la dieta, i segons amb quins aliments es combinin, pot tenir un efecte contraproduent arrastrant alguns minerals, i evitant la correcta absorció de nutrients.

Millor menjar un aliment integral, sencer, que haver d’afegir segó a la dieta

Germen

  • És l’embrió del cereal, rics en olis i nutrients (vitamines i minerals). Només ens cal pensar que a partir d'ell arribarà a creixer una nova planta.

Recepta: Quinoa amb verdures i llegums

Ingredients:

  • Quinoa,
  • Cigrons cuits,
  • Ceba,
  • Mongeta tendra rodona,
  • Pastanaga,
  • Pèsols
  • Xampinyons

Elaboració:

  1. En una cassola coure la quinoa segons les indicacions de l’envàs o de la botiga. Un cop cuita, amb una forquilla o uns palets xinesos, remenar lleugerament perquè no quedi atapeït.
  2. En una paella, sofregir amb oli d’oliva extra verge, la ceba picada ben menuda amb un pessic de sal. Deixeu-la uns minuts destapada perquè marxin els vapors de la ceba. A continuació, afegiu la pastanaga ratllada i la mongeta tendra tallada a trossets petits. Tapar i deixar coure a foc baix.
  3. Mentrestant, netejar i tallar els xampinyons a làmines i desgranar els pèsols (si són frescos). quan ja estan quasi cuites les verdures, afegir els pèsols, els cigrons cuits i els xampinyons. Rectificar de sal i pebre, si és necessari, i tornar a tapar uns 5 minuts.
  4. Un cop cuites les verdures, abocar-les a la cassola de la quinoa, un cop acabada la cocció i remenar amb cura.
  5. Es pot servir amb una mica de julivert fresc picat i acompanyat d’una amanida amb germinats.

Si t'ha agradat deixa un comentari i Bon profit!

Llegir 1796 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Really Web Design

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes