Candidiasi i alimentació

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

La majoria de les dones patim una candidiasi vaginal en algun moment de la nostra vida, però n’hi ha que la pateixen de forma recurrent o a temporades. Hi ha una sèrie de factors que intervenen però la flora vaginal i intestinal té molt a dir.

Què és?

És una infecció fúngica causada per diverses varietats del fong càndida, especialment Candia albicans.

El podem trobar de forma natural i en petites quantitats a la vagina, la boca, el tub digestiu i la pell juntament amb altres bacteris. Els diferents microorganismes que conviuen dins nostre, entre ells la càndida, acostumen a mantenir-se en equilibri sense donar cap mena de símptoma, però hi ha algunes causes que alteren aquest equilibri i afavoreixen el creixement de la càndida produint-se la infecció i els desagradables símptomes.

Factors

Els factors que predisposen a la infecciço èr càndides són múltiples i, alguns depenen de l’hoste i d’altres de les condicions ambientals.

Factors que depenen de l’hoste: fisiològics, genètics i adquirits:

  • Els nounats
  • Les dones amb el període premenstrual o embarassades (desequilibris hormonals per excés d’estrògens)
  • Les persones amb síndrome de Down
  • Les persones amb diabetis, limfoma, leucèmia o obesitat
  • Persones que estant prenent antibiòtics per combatre altres tipus d’infeccions, també les que estan prenent corticoides o immunosupressors.
  • Persones que pateixen malalties debilitants.

Factors dependents de les condicions ambientals:

  • La humitat
  • La calor
  • Una dieta massa rica de sucres
  • La roba interior massa cenyida

Patir estrès també predisposa a la candidiasi, generalment perquè comporta una baixada de defenses i un increment de cortisol (l'hormona de l'estrès).

Símptomes més freqüents

  • Excés de flux vaginal amb canvi de consistència i color blanquinós
  • Picors a la vagina i llavis
  • Inflamació de la vulva
  • Dolor a l’orinar o al contacte sexual

Quan es pateixen candidiasi de repetició o cròniques, generalment tenen un origen intestinal i molts pacients també presenten problemes intestinals associats com el restrenyiment o la diarrea, la indigestió, la inflor, les intoleràncies a diferents aliments…

nivell sistèmic pot produir fatigapèrdua de pes, depressió i irritabilitat.

Tractament

Segons la medicina tradicional, l'abordatge al tractament es fa només a través de fàrmacs per actuar sobre els símptomes i no es pensa en regenerar la flora vaginal, intestinal i dels teixits. A més, el mecanisme d'acció dels fàrmacs fa que encara es malmeti més aquesta flora podent portar a la recurrència de la infecció i fins i tot a la cronificació.

L’estratègia farmacològica pot ser vàlida i eficient en molts casos, principalment en aquells on la candidiasi es pot considerar un fet puntual i aïllat per l’acumulació de circumstàncies adverses en un moment puntual, però no en altres casos on existeixen alteracions i els fàrmacs, fins i tot, ho podem empitjorar. Segons l’extensió de la infecció i l’estat general es pot decidir un tractament tòpic o sistèmic. Ambdós tractaments presenten bon pronòstic però sempre corregint els factors predisposants.

Per altra banda, el desequilibri de la flora intestinal pot produir una alteració de la paret intestinal afectant la seva funcionalitat i permeabilitat. Això permet l’entrada de substàncies, que en condicions normals l’intestí no hauria permès i, per tant, estimular el nostre sistema immunitari de manera recurrent permetent desencadenar intoleràncies alimentàries.

Per tot això, a part del tractament farmacològic, sempre ha d'anar acompanyat d’una alimentació adequada i reequilibrar el sistema immunitari per evitar futures infeccions. Per aquest fi haurem d’utilitzar probiòtics com per exemple el Lactobacillus acidophilus. Són bacteris amics que mantenen l’equilibri de les defenses de la vagina.

Es pot prevenir?

Per prevenir i tractar, cal:

  • Mantenir l’àrea genital neta i seca. Evitar el sabó i esbandir només amb aigua. Asseure’s en un bany tebi però no calent pot alleujar els símptomes.
  • Evitar les dutxes vaginals. Pot empitjorar el flux vaginal ja que eliminen els bacteris sans i protegeixen la vagina de les infeccions.
  • Prendre probiòtics vius o en tabletes de Lactobacilus acidophilus quan s’estiguin prenent antibiòtics. Ajudarà a prevenir l’aparició de càndides.
  • Evitar l’ús d’aerosols, fragàncies o pólvores d’higiene femenina a l’àrea genital.
  • Evitar l’ús de roba massa ajustada. Poden causar irritació.
  • Utilitzar roba interior de cotó o mitges amb cotó a l’entrecuix. Evitar la roba interior de seda o niló ja que poden incrementar la sudoració a l’àrea genital podent causar irritació.
  • No utilitzar tampons.
  • Si es té diabetis, mantenir un bon control dels nivells de sucre en sang.
  • Evitar utilitzar banyadors humits o roba d’esport suada durant molt temps. rentar la roba humida o suada després de cada ús.

I l'alimentació?

La càndida s’alimenta bàsicament de sucres (sucres i carbohidrats) provinents dels aliments. Per això és important l’alimentació per ajudar a controlar la candidiasi, sobretot si es pateix amb certa freqüència. Hem de menjar aliments amb propietats bactericides o fungicides, o que estimulin el sistema immunitari i evitar aquells que puguin afavorir les infeccions.

Aliments adequats per a les infeccions vaginals:

  • Aliments rics en ferro ja que la seva manca afavoreix l’aparició d’infeccions per fongs.
    Font: carn, peix i marisc, ous, làctics i derivats, llavors de cànem i gira-sol, llegums, fruits secs, quinoa, fruites i verdures (contenen vitamina C que ajuda a l’absorció del ferro).
  • Aliments rics en vitamines del grup B que enforteixen el sistema immune.
    Font: fetge, vísceres en general, ou, carn de vedella, pollastre i porc, cereals integrals (arròs, blat, civada, etc.), llegums o les nous.
  • Aliments rics amb zinc, mineral necessari perquè les defenses funcionin correctament.
    Font: api, borratges, cacauets, anacards, llavors de gira-sol, préssecs, raves, peres, papaies, cereals integrals, patates, moniatos.

Aliments perjudicials:

  • Els aliments rics en additius alimentaris (conservants, colorants, etc.)
  • L’alcohol i el tabac
  • Molt de compte amb els aliments amb llevats (pans, galetes, brioixeria, etc.), begudes amb llevats (cervesa, la sidra, el vi, etc.), derivats làctics fermentats, fruites seques deshidratades o fruites molt madures, sucs de fruita, salses, derivats de soja, etc.
  • Evitar els aliments rics en sucres: xocolata, dolços, galetes, begudes ensucrades, menjars enllaunats preparats amb sucre, pastissos, melmelada, xarops, gelats, aliments rics en sucre (fructosa, sacarosa, maltosa, dextrosa, glucosa)

Taula d’aliments permesos i no permesos

Aliments no permesosAliments permesos
Sucres i dolços (brioixeria, refrescos…) Carns
Llevats (pa) Peix
Malta Ous
Llet i productes làctics Algues
Productes fermentats Vegetals
Fruita i els seus sucs Llegums
Fruita seca Quinoa, amarant i fajol (blat sarraí)
Cacauets i pistatxos Fruits secs i llavors
Xampinyons, bolets, patates, moniatos i remolatxa Torrades de sègol i “pans” d’arròs
Te i cafè Llimona i alvocat
Espècies molt picants Llets vegetals
No abusar dels cereals (arròs) Tofu
Vinagre, vi i alcohol Olis
  Aigua mineral
  Infusions i te verd
  Espècies suaus

Perquè funcioni…

  1. Evitar tots els aliments desaconsellats durant 2-3 setmanes com a mínim, el termini d’un mes és el recomanable per evitar l’alimentació de la càndida, sinó no serà eficaç.
  2. El millor es comprar els aliments al mercat i sense processar, i cuinar amb verdures fresques, menjar fruites i utilitzar condiments antifúngics com el romaní, safrà, cúrcuma, coriandre o comí.
  3. Menjar regularment. Respectar els 3 àpats principals i prendre alguna cosa entre àpats. Evitar els canvis bruscos de nivell de glucosa en sang i procurar que siguin moderats i estables. Important prendre una mica de proteïna en cada àpat, fonamental per produir hormones i enzims metabòlics, controlar la glucosa en sang… Consumir carn biològica, peix, ous biològics, llegums barrejades amb cereals, algues, fruita seca crua i llavors.
  4. Pot ser que els primers dies es noti com un empitjorament dels símptomes, si la candidiasi és crònica, ja que s’estan eliminant substàncies addictives com el sucre i el cafè i el nostre cos experimenta una desintoxicació. No us desanimeu!.
  5. Ajudar a l’organisme a eliminar aquestes toxines. Es pot beure abundant aigua mineral (uns 2 litres diaris) o en altres formes com brous vegetals rics en sofre (ceba, porros, all, col, coliflor, bròculi, bròquil, cols de Brussel·les, enciam, naps i reves). També podem ajudar estimulant el fetge al consumir endívies, escarola, carxofes, créixens, espàrrecs, pinyons, romaní, alfàbrega… I per mobilitzar les toxines cal activar la circulació fent exercici suau i moderat (caminar, nadar).
Llegir 912 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Really Web Design

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes