Com ens hem d'alimentar a l'estiu?

Escrit per
Valorar aquest article
(2 vots)

No us passa que quan fa calor perdeu la gana, només penseu en prendre sopes fredes, amanides, molta fruita i plats molt lleugerets i refrescants? Però al cap de poc us sentiu acalorats, aixafats, sense energia, mal humorats...?

Quina calor!!! Això no es pot suportar!!! Quan fa molta calor, només desitges menjar molta fruita, amanides, begudes ben fredes, gelats... Però després encara tens més calor i et sents debilitat, sense ganes de fer res. Aleshores, què he de menjar?

L’estiu

Els dies s’han allargat i cada cop hi ha més hores de sol fins arribar al solstici d’estiu (Sant Joan). Amb les hores de sol també va augmentant la calor i amb ella els canvis alimentaris.

No et venen tant de gust els plats elaborats, molt guisats, amb moltes salses, ni molt calents. Potser ets de les persones que perden la gana amb la calor i que vas picotejant durant el dia: a la tarda algun gelat, amb els amics una cerveseta o un refresc en alguna terrasseta i alguna cosa per picar...

És en aquesta època que et sents més obert i viu per poder fer tots els projectes que has estat pensant durant l’hivern. Et sents més predisposat a fer activitats a l’aire lliure.

Per poder-ho portar a terme necessites una bona aportació energètica. La teva alimentació hauria de ser: lleugera, acolorida, de sabors refrescants i textures cruixents, els plats han de ser senzills i apetitosos.

L’alimentació

Moltes vegades caus en l'error de pensar que ha l'estiu cal menjar menys, però les necessitats nutricionals no han variat gaire de l'hivern: continues necessitant calci, ferro, proteïnes, vitamina C, B12... Continues necessitant aliments que et nodreixin, el que si necessites és més aportació de líquids, plats menys elaborats, que t'aportin frescor, etc. Aleshores, quins són els millors aliments? I les millors elaboracions?

És el moment de menjar més vegetals tant crus com cuits, però les coccions han de ser curtes. Ara tens la possibilitat de trobar un gran ventall de verdures i fruites al teu abast ja que els horts estan en plena producció i obrir una infinitat de possibilitats per a la teva creativitat a la cuina.

Què he d'incrementar?

  • Cereals. Fes amanides i plats freds amb arròs de gra llarg o basmati, ordi, quinoa, bulgur, cuscús, polenta, pasta integral. A l’hora de coure els cereals, millor fer-los bullits i no utilitzar l’olla a pressió, que la deixaràs per les coccions d’hivern. Els pots deixar tota la nit en remull.
  • Proteïnes. Disminuir el consum de proteïnes en general i, preferiblement, triar proteïnes vegetals. També peix cuinat de forma lleugera. Utilitzar els llegums en forma d’amanides o patés amb hortalisses.
  • Verdures de totes les classes i varietats, principalment de temporada i proximitat. Incrementar el consum de fulles verdes i amanides variades. prendre sopes fredes o a temperatura ambient com gaspatxo, purés de verdures, purés freds de llegums.
  • Experimenta amb diferents tipus d’amaniments per completar les amanides. Preparar-les utilitzant herbes aromàtiques fresques, vinagres de diferents tipus (de qualitat), mostassa, all, gingebre, cítrics, oli d’oliva o blat de moro, suc concentrat de poma...
  • Utilitza coccions ràpides amb foc, com escaldats, bullits, saltejats curts amb aigua o oli, vapor, planxa... I sense foc, com el macerat, premsat, germinat, pickles...
  • Utilitza oli de bona qualitat per amanir però sense excedir-te. El seu consum adequat és indispensable en qualsevol estació.
  • Utilitza llavors torrades, ja que ofereixen bona aportació d’oli, proteïnes i greixos, per decorar amanides, plats de cereals, cremes de verdures, esmorzars...
  • Les fruites d’estiu ofereixen un gran sabor, elevat contingut en aigua i energia refrescant. Però cal anar en compta amb el seu consum, si bases la teva dieta en les fruites o en consumeixes en excés, la teva vitalitat es veurà disminuïda i et serà difícil seguir el ritme del dia a dia. Al mateix temps, el seu frescor inicial se’t girarà en contra i notaràs més la sensació de calor per contrast. És el mateix que succeeix si per treure’ns la calor només fem que prendre líquids molt freds.
    Fes gelatines de fruites amb agar-agar, experimentar amb batuts de fruites afegint altres ingredients com llet d’arròs o d’ametlles...

Receptes d’amanides de cereals per a la calor

Amanida de quinoa, pastanaga i fruita seca

Ingredients:

  • 2 tasses de cafè de quinoa
  • ½ litre d’aigua
  • 2 pastanagues
  • 4 orellanes
  • 2 cullerades de panses
  • 1 cullerada de festucs
  • ½ llimona
  • Estragó
  • Cúrcuma
  • Oli d’oliva i sal

Elaboració:

  1. Rentar bé i escórrer la quinoa. Posar un pot al foc amb 1/2L d'aigua i una mica de sal. Quan bulli afegir la quinoa. Coure durant 20 minuts a foc mig i tapat. Un cop feta, escampar en una plàtera plana perquè es refredi.
  2. Mentrestant, pelar i ratllar ben petita les pastanagues, posar en un bol i barrejar amb una mica d'estragó, el suc de 1/2 llimona, 3 cullerades d'oli, un polsim de sal i mitja cullerada de postres de cúrcuma.
  3. Tallar les orellanes ben petites (quadrats de 3 mm). Esmicolar els festucs.
  4. Barrejar la pastanaga, les orellanes, les panses i la quinoa ja tèbia. Fer un flam i amanir amb un rajolí d'oli per sobre, una mica més d'estragó i els festucs ben esmicolats.
  5. Opcional: afegir a la maceració de les pastanagues una mica de pell de llimona ratllada. Compra una llimona ecològica o que no hagi estat tractada la seva pell, renta-la bé i ratllen una mica procurant no arribar a la part blanca.

Tabulé de casa

Aquesta amanida freda la faig tant amb cuscús com amb bulgur. Aquesta l’explicaré amb cuscús perquè veieu com n’és de senzilla.

Ingredients:

  • 2 tasses de cafè de cuscús integral
  • 4 tasses de cafè d’aigua
  • 1 ceba tendra
  • 1-2 tomàquets grossos
  • ½ cogombre (opcional)
  • 1 llimona
  • Fulles de menta
  • Julivert fresc o coriandre fresc
  • Comí (opcional)
  • Oli d’oliva i sal

Elaboració:

  1. Posar a escalfar en un pot l’aigua. Col·locar el cuscús en una recipient que es pugui tapar. Quan l’aigua bulli, afegir sal i un raig d’oli d’oliva. Abocar sobre el cuscús i tapar durant 10 minuts.
  2. Transcorregut el temps, destapar. Haurà absorbit tota l’aigua. remenar amb cura amb una forquilla perquè es desenganxin els grans i escampar en una safata perquè es refredi.
  3. Mentrestant, tallar ben menut la resta d’ingredients: la ceba, el tomàquet, (el cogombre), la menta, el coriandre o el julivert.
  4. Quan el cuscús ja està tebi, ajuntar-ho tot i remenar amb cura. Amanir amb el suc de la llimona, sal, oli i el comí, de manera opcional. Deixar refredar a la nevera. Menjar fresquet.
  5. El cuscús el podem coure a la nit o al matí i deixar a la nevera juntament amb la resta d’aliments, així el podem preparar al moment. No serà tan bo com si el deixéssim macerar però...

Amanida d’arròs

Aquesta recepta és ideal per improvisar una amanida i aprofitar una resta d’arròs integral cuit que dona voltes per la nevera.

Ingredients:

  • Arròs integral cuit
  • Ceba tendra
  • Tomàquet madur
  • Pastanagues
  • Cogombre
  • Olives negres
  • Alfàbrega fresca
  • Oli d’oliva extra verge
  • Llavors torrades (sèsam, gira-sol, carbassa)

Elaboració:

  1. Treu l’arròs de la nevera i deixa’l temperar una mica per poder barrejar millor els ingredients.
  2. Pela la ceba, les pastanagues i el cogombre. Renta els tomàquets i l’alfàbrega.
  3. Talla la ceba tendra a grill fins, els tomàquets a daus grossos i el cogombre a daus petits, ratlla les pastanagues.
  4. Talla les fulles d’alfàbrega a juliana i barreja-les amb l’oli d’oliva i un pessic de sal. Amaneix l’amanida i remena amb cura de no pastar l’arròs. Decora amb les olives negres. 

Subscriu-te per no perdre't cap recomanació i moltes receptes!

Llegir 307 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Really Web Design

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes