Dinars d’entre setmana 1

Escrit per
Valorar aquest article
(2 vots)

Generalment, no tenim gaire temps pels dinars i ens fem qualsevol cosa ràpida, a vegades repetitiva. Però hi ha moltes maneres de fer plats ràpids, nutritius i variats. En aquest post us deixo 3 plats i la propera setmana la continuació. Desitjo que us agradin.

Aquesta vegada us vull deixar un recull de dinars, molt poc elaborats. Tanmateix, alguns requereixen més temps de cocció que d’altres però si ens organitzem bé poden fer-se tranquil·lament.

El cap de setmana, acostumo a organitzar el menú que faré per dinar, més o menys. No us penseu que sóc l’organització personificada, a més, hi ha dies que he de canviar de plans, la “gràcia” de ser autònoma.

Per a mi, és una sort tenir part de la família a dinar a casa. Al principi ho veia com un inconvenient perquè hem feien “perdre el temps” cuinant i elaborant dinars complets i equilibrats. Amb el temps, ha estat una sort, m’han obligat a aprendre a organitzar-me, a ser constant i a valorar fer un àpat com cal. Tot han estat avantatges.

Tots fem un bon esmorzar i, segons l’hora que sortim de casa o l’hora que podrem dinar, alguns fem un piscolabis a mig matí: fruita, un petit entrepà, alguns fruits secs…

Això ens permet arribar a l’hora de dinar sense una fam excessiva. Es tracta de fer un dinar no molt abundant per evitar la posterior somnolència i continuar treballant per la tarda. D’aquesta manera, també INTENTEM sopar a una hora prudencial, no més tard de les 21 hores.

L’organització d’aquesta setmana ha anat així:

 

Dilluns Dimarts Dimecres Dijous Divendres
Pasta Llegum amb verdures Arròs Cereal amb llegum

Sobres o...

 

Intento que els dinars siguin plats únics i complerts. El divendres és un dia de “campi qui pugui”. Fem neteja de la nevera: sobres de sopars, sobres de dinars, improvisar alguna truita o alguna altre cosa...

Dia 1: Macarrons amb falsa bolonyesa 

 Macarrons falsa bolonyesa

Ingredients

  • Macarrons de blat integral. Es poden substituir per a qualsevol altre tipus de pasta i d’ingredient (espelta, cigró, quinoa i arròs…)
  • 1 ceba grossa
  • 1-2 pastanagues
  • Un grapat de xampinyons
  • 1 tomàquet. Havia obert un pot de tomàquet en conserva que vaig fer a finals d’estiu i encara me’n quedava. Durant l’hivern, no n’acostumo a utilitzar gaire, només per algun sofregit i alguna salsa de tomàquet ocasional. Encara que en poguem tenir durant tot l’any és un aliment de ple estiu i no se n’hauria d’abusar.
  • 1 bloc de seitan natural. També hi ha seitan fumat, però a casa no ens agrada gaire.
  • Sal i oli d’oliva extra verge
  • Formatge parmesà ratllat (opcional)

Elaboració

  1. Pelar i picar la ceba a mà o amb una picadora o robot.
  2. Rentar sota l’aixeta les pastanagues (si són ecològiques, es pot fer amb un raspall i no cal pelar-les), pelar i ratllar.
  3. Netejar els xampinyons.
  4. Posar a sofregir la ceba en una paella grossa o una cassola (després hi haurem d’afegir la pasta) amb un rajolí d’oli d’oliva extra verge i un pessic de sal durant uns 5-6 minuts. A foc viu i destapat perquè l’eliminin els vapors de la ceba. Si és necessari, afegiu-hi aigua a rajolins perquè no es cremi.
  5. Mentrestant, tallar els xampinyons a làmines; picar el seitan i aixafar amb una forquilla el tomàquet en conserva o triturar-lo.
  6. Quan la ceba ja està una mica daurada, afegir la pastanaga ratllada i el tomàquet. Donar-hi unes voltes i deixar coure uns minuts.
  7. Afegir la resta d’ingredients, remenar, baixar el foc i tapar. Deixar coure uns 20 minuts amb el seu propi vapor. Si cal, afegir una mica d’aigua.
  8. En una olla amb abundant aigua, bullir la pasta segons les recomanacions de l’envàs o del venedor si es compra a granel. Escórrer i reservar. Si cal esperar massa estona, afegir-hi unes gotes d’oli perquè la pasta no s’enganxi.
  9. Afegir la pasta al preparat, remenar i apagar el foc. Si és possible, deixar reposar perquè la pasta s’impregni de sabors.
  10. Servir amb formatge ratllat (opcional)

És un plat complet que es pot acompanyar d’una sopa lleugera (tipus miso) o de verdura escaldada o d’amanida amb fruits secs.

Dia 2: azukis amb carbassa i amanida

azukis2

Per elaborar aquest plat hem de tenir en compte la cocció dels azukis: si els coem a casa o els comprem de pot, ja cuits.

Si els volem coure nosaltres, saber que necessitem una hora ben bona per coure’ls i que han d'estar en remull. Com que ja havia previst que durant la setmana volia fer llegums i concretament azukis, previnc quin dia m’anirà millor tenir-los en remull per poder-los coure (sigui al matí, al migdia o al vespre). Al coure’ls amb olla a pressió, simplement haig de controlar el temps, no cal estar enganxada a la cassola. Moltes vegades ho faig al vespre a l’hora de fer el sopar, així quan vaig a taula abaixo el foc, poso el difusor i el temporitzador. Abans d’anar a dormir estan cuites!

Si dubtem quan les podem coure, recordeu que és millor que estiguin una mica més en remull que menys.

Ingredients

  • Azukis (calculo uns 40-50g per persona en sec)
  • 1 Ceba grossa
  • Alga wakame
  • Comí
  • Alls i llorer
  • 2-3 pastanagues grosses
  • 1 carbassa petita o mitja de grossa

Elaboració

  1. Pelar i tallar la ceba a trossos mitjans, mal tallada.
  2. A l’olla a pressió, col·locar al fons l’alga wakame que ens ajudarà a coure el llegum. Amb una cullerada sopera de l’alga seca n’hi ha suficient, (no abusar-ne). La ceba i els azukis ben rentats sota l’aixeta. Afegir el llorer i els alls (segons les vostres preferències), i una cullerada de postres de comí. El comí ens ajuda a evitar les possibles flatulències de les persones més sensibles o que no estan acostumades a ingerir fibra de manera regular. No posar-hi sal.
  3. Tapar i portar a ebullició. Abaixar el foc, col·locar un difusor (es pot fer sense però va molt bé per repartir la calor i que els llegums es coguin completament). Posar el temporitzador uns 45 minuts i oblidar-nos de l’olla.
  4. Mentre esperem que bulli podem preparar la resta de verdures. Rentar i pelar les pastanagues i la carbassa (si no són ecològiques). Si, si la carbassa és ecològica i es d’aquestes carbasses que en diuen de violí, que té la pell fina, es poden coure amb pell. En aquest cas, jo la posaria a coure des del principi, amb les azukis.
  5. Les pastanagues les tallem a rodanxes i la carbassa a daus grossos. Les reservem.
  6. Transcorregut el temps, podem obrir-la per comprovar com estan de cuites. Dependrà de com les preferim, si més senceres o més desfetes, podem afegir les verdures o tornar a tancar i coure una estona més.
  7. Si ens sembla que ja falta poc o que ja estan cuites les azukis, afegir les pastanagues i la carbassa. Rectificar de sal. Ara si. Si es tira la sal al principi de la cocció dels llegums queden durs.
  8. Tornar a tapar i deixar coure tot junt uns 10-15 minuts a pressió o uns 20-30 minuts si no es vol posar la pressió.
  9. Servir amb julivert fresc picat.

Aquest plat el vaig acompanyar d’una amanida d’enciam, raves a rodanxes, un parell de tomàquets xerris, germinat d’alfals, unes olives arbequines i unes llavors torrades (sèsam, pipes de gira-sol i carbassa). Amanida amb oli d’oliva verges extra i vinagre d’arròs.

Vaig triar aquesta amanida perquè era el primer migdia amb sol i em venia molt de gust sortir a la terrassa a dinar. Va ser un glop de primavera.

Dia 3: arròs amb bròquil i pollastre

arrs broquil

Igual que amb els azukis, l’arròs integral també té el seu temps de cocció llarg. Com a vegades no puc preveure si tindré o no temps de coure’l, sempre tinc a mà un paquet d’arròs semi integral de Calasparra que em treu de més d’un toll.

En aquest cas, el vaig coure al matí mentre esmorzava. Us explico el meu truc: cuit amb olla a pressió. Deixo l’arròs rentat i en remull durant tota la nit. Sabeu que l’arròs porta arsènic i el fet de deixar-lo en remull ajuda a eliminar-lo? (Com a mínim en part!). Al matí, l’escorro i el poso a l’olla a pressió, poso l’aigua (3 tasses d’aigua per tassa d’arròs), un pessic de sal, a vegades alguna alga (wakame, kombu), tapo i tanco. La porto a ebullició i abaixo el gas. Poso el difusor i el deixo coure l’estona que estigui per casa. Si haig de marxar i no ha transcorregut el temps suficient, apago el foc i marxo. Quan torno, l’arròs està completament cuit.

Ingredients

  • 1-2 cebes
  • 2 pastanagues
  • Uns rams de bròquil
  • Uns grapat de pèsols frescos (o congelats)
  • Una resta de pollastre al forn d’un altre dia
  • Gingebre fresc
  • Llavors torrades
  • Oli d’oliva extra verge i sal

Ceba a grills, pastanaga ratllada, bròquil escaldat, pèsols frescos, pollastre a tires i gingebre fresc ratllat. Llavors torrades.

Elaboració

  1. Pelar i tallar les cebes a grills ni molt fins ni molt gruixuts.
  2. Rentar i pelar (si no són ecològiques) les pastanagues. Ratllar-les i reservar.
  3. Netejar i tallar els ramets de bròquil en una mida uniforma.
  4. Treure els pèsols de la baina i reservar.
  5. Esmicolar el pollastre a tires.
  6. En una cassola, sofregir la ceba amb un rajolí d’oli i in pessic de sal. Com sempre, primer a foc més viu i destapat per eliminar els vapors i després abaixar i tapar.
  7. Mentre es cou la ceba, posar un caçó d’aigua al foc i escaldar el bròquil uns 2-3 minuts.
  8. Afegir a la cassola les pastanagues, el bròquil escaldat, els pèsols, el pollastre a tires. Ratllar una mica de gingebre fresc pelat. Compte si no l’heu utilitzat mai perquè és picant. Millor pensar que us heu quedat curts (en podeu afegir) que pensar que us heu passat.
  9. Tapar i deixar coure a foc baix uns 15-20 minuts. Afegir l’arròs i remenar bé. Apagar el foc i deixar macerar uns minuts.
  10. Servir amb llavors torrades.

La part proteica d’aquest plat ve donada pel pollastre, els pèsols, la proteïna de l’arròs i de les llavors.

Bon profit!

Llegir 1442 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Really Web Design

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes