Dinars d’entre setmana 2

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

Només em queden dos dies per acabar les receptes de dinars d'una setmana però, la del divendres té diferents opcions ja que és el dia que faig neteja a la nevera i aprofito per acabar amb les restes.

Només em queden els dinars del dijous i del divendres, però el divendres té regal com a dia per aprofitar les sobres.

Dia 4: Quinoa, cigrons i espinacs

La quinoa és un peseudocereal originari dels Andes, ric en hidrats de carboni, fibra i amb més proteïna que cap altre cereal. Al estar lliure de gluten, és molt interessant el seu consum per part dels celíacs.

És una de les plantes amb més contingut en omega 3 i baix contingut en greixos.

La seva composició equilibrada la feia l’aliment predilecte dels Inques.

La seva riquesa en omega 3 la fa ideal per millorar la salut del cor, redueix la inflamació i ajuda a tractar els problemes nerviosos com la hiperactivitat, depressió, insomni, estrès i ansietat.

La importància de la quinoa com a aliment que aporta proteïnes, enfront els llegums i els cereals, és que no té cap aminoàcid limitant. És un dels pocs aliments vegetals que conté tots els aminoàcids essencials. Per això, és fonamental el seu consum en dietes vegetarianes en general i en les veganes en particular.

Tanmateix, cal tenir en compte i valorar la seva procedència: no és un producte de proximitat ni sostenible.

Ingredients

  • Quinoa
  • 1 Ceba grossa
  • 1 grapat d’espinacs o espinacs cuits que ens hagin sobrat del sopar
  • 1 grapat de shitake
  • Cigrons cuits (poden ser sobres d’un altre dia)
  • Llavors torrades (sèsam, pipes gira-sol i carbassa)
  • Julivert fresc
  • Sal i oli d’oliva extra verge

Elaboració

  1. Bullir la quinoa amb un pessic de sal durant 20 minuts o absorció de l’aigua. La proporció és de 2 gots d’aigua per 1 de quinoa.  Bullir-ho a foc alegre però no massa o s’evaporarà l’aigua abans que la quinoa quedi cuita.
  2. En una paella a part, escalfar un rajolí d’oli d’oliva extra verge i sofregir la ceba pelada i tallada a quadrets petits o picada, amb un pessic de sal. Recordeu que s’ha de començar a coure a foc mig i destapada, per eliminar els vapors, durant uns 6-7 minuts i després abaixar el foc i tapar, si es vol. Perquè no s’enganxi ni cremi, es pot afegir un raig d’aigua.
  3. Quan la ceba està ben cuita, afegir els espinacs del sopar (sinó es poden posar crus o escaldar lleugerament), els bolets tallats a làmines i els cigrons cuits. Remenar uns minuts a poc a poc fins que tot s’hagi escalfat i barrejat bé.
  4. Afegir la quinoa cuita i remenar amb cura.
  5. Servir als plats i decorar amb julivert fresc picat i llavors lleugerament torrades. També es podria fer amb pinyons o altres fruits secs trossejats.

És un plat únic deliciós i molt nutritiu. Podem completar el dinar amb una sopa lleugera o una amanida de verdures escaldades.

Dia 5: Sobres o… truita de carxofes / mandonguilles d’arròs i calçots al forn

Aprofitem els macarrons de dilluns

  • Podem utilitzar-los com acompanyament d’un segon plat.

  • Una altra opció seria estirar-los i aconseguir un altre plat. Us proposo de bullir més macarrons i barrejar-los amb els que ja tenim, sobretot si veu ser generoses amb la salsa bolonyesa. Col·locar-los en una safata que pugui anar al forn. A part, fer una beixamel (la podeu fer amb llet o amb beguda vegetal), abocar-la per sobre dels macarrons, escampar formatge ratllat per sobre i gratinar-los. Acompanyar d’una amanida o verdura escaldada o al vapor.

Aprofitem els azukis estofats de dimarts

Podem aprofitar l’estofat per elaborar una sopa ràpida. N’elaborem una de ràpida amb ceba, nap, api i alguna fulla de col trossejada o bledes o…. Ofegar lleugerament la ceba i afegir aigua (si hem bullit verdura o tenim l’aigua de cocció de llegums, les podem guardar per fer aquestes sopes, fins i tot les podem congelar). Quan arribi a ebullició afegir-hi la resta de vegetals i l’estofat d’azukis. El que faig moltes vegades és, afegir l’estofat de llegums triturat, donant a la sopa més consistència.

Aquesta sopa la podem utilitzar com un entrant, per escalfar o hidratar, o afegir-hi pasta o mill, convertint-se en un primer plat més nutritiu.

Aprofitem l’arròs de dimecres

Tenim diferents opcions:

  • Ajuntar-hi algun llegum i aixafar-ho tot per fer hamburgueses vegetals. Es pot afegir pa ratllat o farina d’arròs o de cigró per a compactar-les una mica més i poder-les coure en una paella amb una mica d’oli d’oliva com si fossin hamburgueses.Aixafar-ho i barrejar amb una beixamel espessa per fer-ne croquetes.

  • Tallar el bròquil a trossets petits. Col·locar l’arròs en un bol i afegir-hi un ou batut. Amb una forquilla, anar remenant i aixafant fins obtenir una pasta. Si és necessari, afegir pa ratllat per compactar una mica la massa. Deixar reposar la massa uns minuts i fer-ne mandonguilles. Fregir en una paella amb oli d’oliva.

Aprofitem els cigrons amb quinoa del dijous

  • Aquest plat el podem aprofitar com acompanyament d’un segon.

  • Com a component d’una sopa. Si tenim aigua de cocció d’algun vegetal, la portem a ebullició i afegim la resta de quinoa amb vegetals. Ho deixem bullir tot uns 10-15 minuts, rectificant de sal i ja tenim una sopa. Si curteja podem afegir quinoa ja que en 20 minuts la tindríem cuita. La preparació només s’allargaria uns 10 minuts més. Podem aprofitar per afegir-hi alguna espècie com comí o una mica de pebre negre i cúrcuma al final de la cocció.

Altres opcions...

A vegades, arribo al divendres amb diferents restes dels diferents dies i acabo fent una espècie de plat combinat: diferents restes de primer i una truita o remenat d’alguna altra resta de la setmana (verdura d’un sopar o fins i tot d’algun llegum o arròs...), complementant-ho amb amanida, verdura, unes torrades amb...

Truita espinacs roque

Truita d'espinacs del sopar i roquefort

Bon profit!

Llegir 1309 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Really Web Design

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes