Recepta: Hummus d’azukis

Escrit per
Valorar aquest article
(6 vots)

Els azukis són un tipus de llegum originari de l’Orient, que cada cop és més conegut per tots nosaltres. Tenen forma de mongeta petita i amb un color vermellós característic. Té un gust més dolç que la resta de mongetes i té moltes propietats terapèutiques. Per poder absorbir correctament tots els seus nutrients cal cuinar-la molt bé.

Propietats nutricionals

  • Són més fàcils de digerir que altres llegums.
  • Tenen proteïnes d’alt valor biològic (contenen tots els aminoàcids essencials).
  • Riques en fibra.
  • Contenen vitamines del grup B (B1, B2 i B7) i minerals com el ferro, manganès, magnesi, fòsfor, calci i zenc.
  • També conté fitoestrògens

Efectes sobre el nostre cos

  • És l’únic llegum alcalinitzant.
  • Afavoreix el desenvolupament de la flora intestinal.
  • Com tots els llegums, ajuda a regular els nivells de sucre en sang.
  • Efecte tonificant sobre el ronyó, vies urinàries i el cor.
  • Bon diürètic i desintoxicant, per tant, té propietats depuratives ajudant a netejar l’organisme, al mateix temps que el nodreix.
  • Allibera de forma natural l’excés de líquid de l’organisme.

A l'hora de cuinar...

Es poden preparar de moltes formes: salades o dolces (és el component dolç dels pastissets del Doraemon, els Dorayaki), soles o amb arròs (o altres cereals), en sopes, cremes, estofats…

Cal cuinar-los bé, com tots els llegums, per a no patir flatulències ni indigestió. Per això, els hem de deixar en remull tota la nit amb una tira d’alga kombu (ajudarà a estovar els llegums i els hi aportarà un plus de minerals).

Llençar l’aigua del remullat. En una cassola, posar 3 tasses d’aigua per cada tassa d’azukis juntament amb l’alga kombu del remullat. Portar-ho tot a ebullició, tapar i abaixar el foc (millor amb difusor de calor, si és possible). Deixar coure durant 1 hora i mitja, aproximadament. No afegir-hi la sal fins que quedin 5-10 minuts per acabar la cocció. Si s’afegeix al principi o molt abans d’acabar la cocció, no acaben de coure’s i queden dures. S’hi poden afegir espècies durant la cocció: comí, coriandre o gingebre.

Aquí us deixo una recepta d’humus fet amb azukis, però també el podeu fer amb cigrons, llenties o mongetes.

Recepta: Hummus d'azukis (podeu aprofitar qualsevol llegum que us hagi sobrat)

Ingredients:

  • 400g d’azukis cuits
  • 1-2 grans d’alls (segons el gust)
  • 60g d’aigua (pot ser el de cocció, so ho hem fet a casa)
  • 30g de suc de llimona (aproximadament el suc d’una llimona no gaire grossa). Se’n pot posar més o menys segons els nostre gust
  • 40g de sèsam torrat
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 70g d’oli d’oliva extra verge
  • Per decorar el plat: oli d’oliva extra verge i pebre vermell

Col·locar tots els ingredients en un got triturador i batre fins obtenir una pasta homogènia i lleugerament espessa (si teniu Thermomix, programar 1 minut/velocitat progressiva 5-10). Us recomano que l’aigua no la poseu tota d’entrada ja que al poder fer-ho amb diferents llegums, no obtenim sempre la mateixa consistència. És millor haver d’afegir una mica d’aigua perquè ens ha quedat una mica espès que ens quedi massa clar i no tinguem més llegum per afegir.

Per servir, es pot fer en una safata o bol gran per després servir-nos cadascú o fer-ho directament en bols individuals. Es pot decorar amb un raig d’ili d’oliva extra verge i una mica de pebre vermell per sobre. Acompanyar amb pa de pita, bastonets o, fins i tot, palets de verdures i hortalisses crues.

És un plat d’estiu, refrescant, amb un excel·lent contingut en proteïnes i minerals.

 

Llegir 1431 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Ad Grafic

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes