I pel fred, sopeta calenta!

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

 Què bona és una sopa calenteta quan fa fred i que agradable és començar el sopar amb una cullera a la mà.

Segons alguns experts diuen que el sopar sempre l’hauríem de començar amb cullera. Amb algun aliment líquid lleuger que ens ajudi a recuperar els líquids perduts durant el dia i mantenir la hidratació durant la nit.

Sempre és millor una sopa vegetal, si volem afegir-hi alguna proteïna, millor que sigui lleugera tipus vegetal (algun llegum, seitan, tofu) o peix o alguna carn blanca de qualitat.

A casa som bastant sopers i a continuació us en deixo la que més ens agrada.

Recepta: sopa de verdures amb mill i miso

Ingredients per 4 persones

  • 1-2 cebes
  • 2 pastanagues mitjanes
  • 1 nap
  • Espinacs o bledes o col
  • 1 c.s. (cullerda sopera) d’algues seques
  • 1 c.s. de mill
  • 1 tros de gingebre (uns 5cm)
  • Julivert fresc picat
  • Miso (una cullerada moka rasa per persona)
  • Oli d’oliva extra verge
  • Aigua

Elaboració

  1. Pelar les cebes, rentar i pelar les pastanagues i el nap (si ambdós no són ecològiques, perquè si ho són, no caldrà pelar-les). Netejar les fulles de la verdura que haguem triat. Posar en remull les algues durant el temps que indiqui l’envàs.
  2. Tallar la ceba a quadrats petits i sofregir-la amb una mica d’oli d’oliva extra i un pessic de sal en l’olla on farem la sopa. Coure-la destapada durant uns 6-10 minuts perquè s’evaporin els gasos de la ceba. Si comença a enganxar-se, afegir una mica d’aigua.
  3. Mentrestant, tallar la resta de verdures amb diferents formes, per exemple: les pastanagues a rodanxes, el nap a quadrats o bastonets, les fulles a tires d’un dit d’amplada…
  4. Un cop sofregida la ceba, afegir l’aigua desitjada (1-1’5L) i portar.la a ebullició.
  5. Afegir les verdures juntament amb una cullerada sopera de mill rentada sota l’aixeta, les algues i el tros de gingebre pelat. També podem guardar el gingebre per afegir-lo un cop acabada la sopa en forma de ratlladura o en forma de suc (ratllar i prémer). Deixar bullir a forc mig uns 20 minuts.
  6. Anar en compte amb la sal. El miso té un gust molt salat i si ens passem amb la sal de la sopa no ens la podrem menjar.
  7. Si volem, quan afegir les verdures, també podem afegir alguna proteïna.
  8. El miso, si s’escalfa massa perd les seves propietats, per això l’afegeixo directament als bols. Si sobra sopa, la guardo per a una altra dia sense haver afegit el miso. Així la puc escalfar abans d’afegir-hi el miso.
  9. Repartir la sopa en els bols i afegir el miso. Perquè es dissolgui bé, faig servir un colador metàl·lic. Poso el colador petit sobre el bol fins que la part inferior s’hi submergeixi. Agafar una culleradeta de cafè de miso i dissoldre-la dins el colador. Ens ajudarem prement-la contra el colador fins que es dissolgui completament. Així evitarem els grumolls.

Les propietats del mill

És un dels cereals més energètics i concentrats amb una gran quantitat de minerals. Té un cert gust dolç i és molt versàtil a la cuina.

  • Molt remineralitzant perquè és ric en ferro, magnesi, fòsfor, iode, potassi, coure, zinc.
  • Conté un 15% de proteïna però no conté gluten fent-lo apte per a celíacs.
  • Ric en fibra ajudant a regular casos de restrenyiment, colesterol, glucosa i triglicèrids.
  • Conté vitamines del grup B (B1, B9 o àcid fòlic, B6 i B2) i E.

Segons el seu contingut en nutrients:

  1. Contribueix a millorar les funcions de l’organisme en general, concretament millora els problemes digestius.
  2. Apte pel tractament de diarrees. En aquest cas cal torrar-lo abans de coure’l. Es renta el mill sota l’aixeta i es col·loca en un pot. Es porta al foc i es remena mentre es torra lleugerament. No s’hi ha de posar ni aigua ni oli ni res. Està torrat quan desprèn una olor semblant a les nous.
  3. També s'utilitza pels vòmits.
  4. Ajuda en els casos de diabetis per la seva acció reguladora dels nivells de sucre en sang.
  5. Reforça els ronyons, el sistema nerviós i els ossos.
  6. També es recomana en casos d’embaràs i lactància, en etapes d’estrès, esgotament, anèmia… Ideal introduir-lo en l’alimentació dels infants.

Tenir un sistema digestiu en bon funcionament és fonamental per a una bona salut, per alguna cosa s'anomena als intestins com el segon cervell.

El miso

Regula la flora intestinal, remineralitza i desintoxica el cos.

Es pot trobar en botigues de productes naturals, oriental, supermercats ecològics i herbolaris. La millor forma és la de pasta fosca en un pot de vidre o bossa hermètica. Guardar a la nevera.

També n’hi ha de diferents tipus:

  • De soja (hatcho)
  • De soja i arròs (komé o genmai o shiro miso)
  • De soja i ordi (mugi miso)

Cadascun d’ells té un gust una mica diferent. A casa acostumem a utilitzar el genmai o el mugi, però sempre sense pasteuritzar, sinó perd part de les propietats. És preferible triar els que estan envasats en recipients de vidre.

El miso és un producte fermentat i aquest procés juntament amb el seu contingut nutricional, és el que li confereix les seves especials propietats

  • Conté un 13-20% de proteïna
  • És depuratiu i desintoxicant
  • Potencia la digestió pel seu contingut en enzims. Ideal per a persones amb gasos, acidesa, panxa inflada i diferents trastorns digestius.
  • Antioxidant i antienvelliment
  • Remineralitzant
  • Combat els paràsits intestinals
  • Regenera la flora intestinal. Conté probiòtics com els Lactobacils (et sonen?)

És una sopa ideal per a la nit, després d’haver menjat o begut en excés, si s’està cansat i baix d’energia… 

Com diuen: "qui menja sopes se les pensa totes"

Bon profit!

Llegir 68905 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Really Web Design

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes