Què podem fer amb les sobres de Nadal?

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

Primera etapa superada!! Ja hem travessat la nit de Nadal, el dinar de Nadal i St. Esteve.

Aquestes són festes on ens reunim amb la família i ens dediquem a passar hores davant d’una taula menjant. No fa tants anys que per Nadal i St. Esteve eren els dies de l’any on ens reuníem amb tota la família, venint a casa nostre o desplaçant-nos als diferents pobles d’origen. Les taules s’engalanaven i se servien menges exquisides i elaborades, es gaudia de plats i sabors vetats en el dia a dia.

Però ara, amb la globalització dels àpats, els aliments, les celebracions… s’ha acabat convertint en àpats pantagruèlics que duren quasi quinze dies entre els sopars o dinars d’empresa, d’amics, dels grups de les nostres aficions, els familiars de la nit de Nadal, dia de Nadal, St. Esteve, la Nit de Cap d’any, en dia de Cap d’any, el dia de Reis… Això si entre mig no quedem amb altres amics per a qualsevol altra raó. Caiem en fartaneres, indigestions i altres mals com a conseqüència dels excessos.

A la nostra família també havíem acabat caient en aquests àpats irracionals: aperitiu, escudella de Nadal, carn d’olla, pollastre farcit, torrons…, això si, sort de l’amanida i de la pinya per fer baixar el dinar. S’acabava el dia amb litres d’escudella que no sabíem on guardar, carn d’olla per fer croquetes o canelons i un pollastre farcit quasi sencer que ens anàvem menjant de mica en mica i n’acabàvem fent croquetes o ja no sabíem què. Però també amb mal de panxa, semblava que l’estómac ja no podia més, gasos, fins i tot sensació de mareig al no estar acostumats a tant menjar. Ni cal parlar dels quilos de més!!!

Fins que vam decidir que volíem gaudir del fet de reunir-nos i estar junts durant l’àpat de Nadal, que sí, que el dinar havia de ser especial i potser generós però que no calia que en un dia ens alimentéssim per a tot el mes de gener sencer!! La famosa "cuesta de enero" no es referia al que ens costava després moure el cul i la panxa. Per votació popular vam decidir quedar-nos amb l’escudella i la carn d’olla.

Des de que hem toca a mi fer el dinar de Nadal casa, he fet alguns canvis a l'escudella. He disminuït bastant el greix, trio carns ecològiques i he augmentat la quantitat de vegetals (Ssssssh!!!). Un truc per a la verdura, coure'n a part una quantitat per menjar, menys cuita que la de l’escudella. Així, la col, el nap, la pastanaga i l’api no són tant toves i tenen més gust.

Un cop passat el dinar, queda una altra tasca no menys feixuga: guardar el menjar sobrant. Abans es guardava en tapers i cap a la nevera. Com tothom estava tant tip, ningú tenia ganes de pensar què en faríem. Ara, abans de guardar, decideixo que en faré, encara que després puc canviar d'idea. D'aquesta manera se'm fa menys malbé el menjar perquè ja ho tinc pensat.

I com ho he fet aquest any? Com he començat a "reciclar" tot el menjar que m'ha quedat?

  • De les verdures de l'escudella de Nadal n'he fet un puré. Com que ja les tinc separades per servir als plats, simplement les aboco al vas de triturar. Aquest anys, com que havia cuit una col molt grossa, n’he separat una mica, les fulles més verdes, per a una altre plat. Si fa falta, afegeixo una mica de brou per aconseguir la textura desitjada, però també es pot utilitzar brou vegetal. És un puré deliciós per a un sopar.
  • Amb els cigrons i la col que he separat, avui dinarem cigrons estofats amb vegetals. Sofregiré lleugerament una ceba, hi afegiré pastanagues a daus, la col que vaig separar, un pessic de comí, pebre negre i cúrcuma. Però també en podríem fer una crema de llegums, un puré, un humus, unes croquetes fredes, etc.
  • De les carns en faré croquetes o un paté per untar en pa (amb la mateixa recepta de les croquetes però una mica més espesses). Les croquetes les faig amb farina d’espelta i beguda vegetal en comptes de llet de vaca. Em serveixen per acompanyar alguna verdura o una amanida en algun dinar.
  • El brou sobrant tant el podem utilitzar per tornar a bullir-hi pasta o com a part integrant d'altres preparacions: arrossos, fideus a la cassola, estofats, guisats, rostits, cremes i purés de verdures o pa, etc. 

Per sort, aquest any no ha sobrat gaire escudella i només me’n queda per un parell de vegades, si vull fer-ne sopa. L’envaso en recipients de vidre amb tancament hermètic i la congelo. Recordeu que sempre que congelem en recipients de vidre, deixeu un parell de dits abans d’arribar al cap d’amunt i no tanqueu el recipient hermèticament fins que s’hagi congelat el líquid. Sinó se’ns pot trencar al dilatar-se el líquid.

Aquests dies és millor aplicar certa moderació en els àpats que passar una mala estona per haver menjat de més.

Llegir 669 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Really Web Design

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes