Què podem fer per alleujar els refredats i la tos?

Escrit per
Valorar aquest article
(6 vots)

Aquest “hivern” ha estat ben estrany: quan ja semblava que no en tindríem a aparegut el fred i la neu per uns dies. Tot i així, els refredats i les grips han estat a l’ordre del dia: al matí fresca, al migdia calor, a dins les cases calefacció, a fora ventet, ara suo…

Tant el refredat com la grip són malalties víriques i, per tant, no tenen tractament específic. És el propi organisme qui s’encarrega d’eliminar els virus mitjançant el sistema immune. Com deia el meu avi: un refredat (o grip) amb medicaments dura 7 dies i un refredat (o grip) sense medicaments dura 1 setmana. El medicaments només ens alleugen els símptomes però no els curen. Per contra, si no deixem que el cos i, per tant el sistema immunitari, faci el seu curs pot ser que patim una recaiguda o tinguem complicacions.

El sistema immunològic ens protegeix davant les infeccions virals, i l’alimentació, la fitoteràpia i l’estil de vida en general, juguen un paper important en la capacitat del sistema immunològic per a prevenir i combatre aquestes malalties.

Tanmateix, les persones que pateixen d’altres malalties han de demanar consell al metge o farmacèutic abans de començar a prendre’s cap tractament natural, ja que poden estar contraindicades en certs estats de salut. Que siguin naturals no vol dir que no puguin tenir contraindicacions. Al cap i a la fi, la cicuta és natural i pot matar.

Durant un refredat, és molt important cuidar la hidratació. Hem de seguir una dieta equilibrada rica i variada en fruites i verdures cuites i crues, amb varietat de colors. Per exemple, les baies i fruits vermells són rics en vitamina C i flavonoides, les verdures grogues o taronges i les de fulles verdes ens aporten beta-carotè, que és un antioxidant important per a la immunitat de la pell i mucoses, etc. Prioritzar els cereals integrals i les carns magres. També els probiòtics que afavoreixen el bon funcionament de la microflora intestinal i, amb ella, la immunologia intestinal. L’alimentació ha de ser suau i amb aliments nutritius i reconfortants.

Per afavorir la desinflamació de la gola i l’eliminació de les mucositats hi ha molts preparats naturals i casolans. A continuació us en deixo alguns que a casa han funcionat molt bé.

Remeis casolans

1. Xarop de ceba, mel i llimona

La ceba té propietats expectorants i antitussigen molt interessants. El seu elevat contingut en vitamina A i C ens ajuda a combatre les afeccions respiratòries.

Simplement tallada per la meitat i col·locada a la tauleta de nit, va desprenent els olis essencials ensofrats, presentant els efectes expectorants, sobretot molt beneficiosos en casos de bronquitis. Redueix la congestió nasal, facilita la respiració i millora la tos nocturna.

Ingredients

  • 1 ceba grossa
  • 8 cullerades de sucre integral (panela, moscavo)
  • 1 cullerada de mel sense tractar (crua)
  • El suc d’una llimona

Preparació

Posar en un pot de vidre que es pugui tapar bé, la ceba tallada a trossets petits, el sucre, la mel i el suc de llimona. Si es vol es pot afegir una mica de gingebre fresc. tapar i sacsejar bé per dissoldre el sucre i la mel. Deixar reposar tota la nit. L’endemà, es torna a sacsejar i ja en podem anar prenent. Millor no treure’l del pot, només hem de colar el que prendrem al moment.
La olor no és gaire atractiva però el gust no te res a veure, és dolç i agradable.

2. Una altre recepta de xarop de ceba

Coure un quilo de cebes tallades, 200g de mel i 400g de sucre integral en 2 litres d’aigua durant 3 hores. Deixar refredar i colar. Guardar en una ampolla de vidre i prendre’n 3 cops al dia.

3. Gargarismes d’espígol, sal i llimona

Els gargarismes tenen la finalitat de fer una desinfecció local de la gola i a la vegada netejar les mucositats. La gola és la porta d’entrada a les vies respiratòries i al sistema digestiu, per això és important que estigui neta i desinfectada.

Quan aquesta barrera està envaïda de patògens, posa en acció tot un sistema defensiu que ens provoca una sèrie de símptomes molestos a nivell de gola com són dolor, inflamació, congestió, envermelliment, i segons el grau d’invasió, fins i tot febre.

Els gargarismes ajuden a desinfectar la gola d’aquests patògens, millorant molt els símptomes i restablint la salut respiratòria.

En aquesta preparació utilitzarem l’espígol, planta d’olor penetrant que, generalment, la utilitzem de decoració, per la bona olor, relaxant i poca cosa més, però que té infinitat de propietats.

Per a ús extern: pel tractament del dolor (reumàtics, lumbars, mals de cap, de peus, torticolis, etc.), per curar ferides i millorar l’estat de la pell (ferides, cremades, èczemes…), ajuda a combatre les malalties microbianes (faringitis, angines, peu d’atleta).

Per a ús intern: ajuda a tenir cura del sistema nerviós amb les seves propietats antiespasmòdiques i sedants (trastorns de la son, “nervis a l’estómac”, ansietat), ajuda a les digestions pesades, alleuja els símptomes de les malalties respiratòries.

Elaboració

  1. Posar a bullir 250 ml d’aigua. Quan arrenqui el bull hi tirem una cullerada sopera de flor d’espígol. Apaguem el foc i deixem reposar tapat durant 5 minuts. Colem i la deixem temperar una mica. Afegim una cullerada moka de sal marina i el suc de mitja llimona. Ho barregem bé i ja tenim el preparat per fer gàrgares.
  2. Els gargarismes els intentarem fer fent arribar el preparat el més endins possible de la gola. Els farem durant mig minut i escopirem. Repetirem el procés entre 5-10 vegades o fins acabar el preparat.
  3. Per completar la desinfecció local interna, després dels gargarismes, seria recomanable fer aplicacions d’algun preparat de pròpolis.

4. Infusions

Per fer una infusió cal afegir aigua calenta, no bullint (no ha de fer bombolletes), a sobre les plantes, tapar i deixar reposar uns 5 minuts. En canvi, en una decocció és bullen les plantes amb l’aigua durant uns minuts abans de deixar reposar. Les propietats obtingudes seran diferents en un cas i en l’altre. Alguns tipus d’infusions són:

4.1 Infusió de llimona, gingebre, farigola i mel

El gingebre és un poderós aliat contra les infeccions. La llimona ens ajuda a desintoxicar l’organisme i a lluitar contra processos virals. Reforça el nostre sistema immunològic gràcies a la vitamina C. La farigola va molt bé per a la tos i és un bon expectorant, ja que ens ajuda a eliminar la mucositat.

Ingredients

  • 1/4 litre d’aigua
  • Un bocí de gingebre fresc de 2cm aproximadament
  • 1 branqueta de farigola
  • 1/2 llimona
  • 1 cullerada de mel

Elaboració

  1. Posem l’aigua a bullir. Mentrestant, pelem i tallem el gingebre en bocins més petits.
  2. Espremem el suc de la llimona i reservem la pell.
  3. Quan l’aigua bulli, apaguem el foc i hi afegim tots els ingredients (inclosa la pell de la llimona) ho ben barregem, tapem i deixem reposar durant 5 minuts.
  4. Bevem a glopets petits

4.2 Infusió d'espígol

Infusionar durant 15 minuts una cullerada de flors seques d’espígol en un got d’aigua calenta i endolcir amb mel.

Aquesta infusió disminueix la inflamació i ajuda en el tractament de la tos en les bronquitis. Ajuda a alleujar els símptomes de la grip. I a eliminar els virus i afavorir la cura en els refredats.

4.3 Infusió de gingebre, canyella i clau.

Posar aigua a bullir. Afegir mitja culleradeta de gingebre (millor si és ratllat fresc), de canyella i 3 claus d’olor. Apagar el foc, tapar i deixar reposar 5 minuts. Colar-ho.

5. Inhalacions de vapors

Les inhalacions són més enutjoses de fer però són molt eficaces a l’hora d’ajudar a descongestionar i ajudar a eliminar la mucositat. A casa, tinc un aparell que es venia abans a les farmàcies (no se si encara el tenen): un recipient que es tapava amb una espècie d’embut per una banda i per l’altra s’obria embolcallant la boca i el nas.

  • Aigua bullint amb 2 cullerades de sal marina.
  • Aigua bullint amb fulles d’eucaliptus
  • Aigua bullint amb unes gotes de tintura d’eucaliptus
Llegir 2049 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Ad Grafic

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes