Quina calor!!!! Avui, tot fresquet…

Escrit per
Valorar aquest article
(3 vots)

Davant la calor, el nostre cos pren mesures per refredar-se. Com? Suant!!!

Quan fa molta calor…

Quan fa calor, cal hidratar-nos bé, sobretot si suem molt, però que hem de fer? Prendre begudes ben fredes? Dutxar-nos amb aigua freda?. Si feu això, no teniu la sensació que al cap de poca estona encara teniu més set i més calor?

Hem de saber que les begudes calentes són les que més ens refresquen, tot i que la idea de prendre una sopa o una infusió calenta o una beguda a temperatura ambient ens pot posar els pels de punta només de pensar-ho (i no de fred precisament). Però hem de saber que el nostre cos té la capacitat de regular la temperatura a través de la suor, quan fa calor i cal abaixar-la, o a través de les esgarrifances, quan fa fred i cal augmentar-la. Per això, quan suem (per calor, febre o exercici físic) hem de prendre líquids, a temperatura ambient, tebis o calents per afavorir la sudoració i baixar la temperatura corporal més ràpidament.

En canvi, les begudes fredes, només refreden l’estómac i les budells i, a més, no permeten la transpiració, per això notem una primera falsa sensació de frescor que acaba amb acalorament.

Es pot comprovar en les tradicions de molts països molt calorosos on les begudes tradicionals són calentes, com el te amb menta, o picants per ajudar també a la sudoració com a la Índia, per exemple.

Amb això vull dir que no s’han de prendre begudes fredes? Doncs si, molt fredes, quasi glaçades o amb molts glaçons estaria desaconsellat, tant per la calor, com per poder patir angines o mal de coll i algun espasme estomacal, bastant dolorós i empipador. No us ha agafat mai singlot en prendre una beguda amb gas molt freda? Doncs és semblant però a l’estómac.

Per aconseguir una bona hidratació hem de prendre líquids que han de ser-nos agradables al paladar. Potser ens costa i no estem acostumats a beure líquids calents o molt calents, però si que caldria no prendre’ls tant freds com ho fem a vegades. No tindrem tanta calor i ho agrairem.

Una altra manera de refrescar-nos i hidratar-nos és prendre vegetals i fruites riques en aigua, plats que ens refresquin, amanides, cremes, sopes fredes…

Els vegetals més refrescants i hidratants

El cogombre. Ric en aigua, un 96%, vitamines A, B i C, sofre i magnesi. Tenen enzims que ajuden a la digestió.

El meló i la síndria, amb més del 90% d’aigua, són una font de minerals i licopè (antioxidants naturals). Són dues fruites ideals per començar el dia amb una bona aportació de minerals i d’hidratació.

Vegetals de fulla verda com els espinacs, enciam, col rissada, etc. Contenen vitamines com la A i la C, minerals com el ferro i aigua.

Les amanides: El tomàquet amb un 94% d’aigua (depèn de les varietats), aporta grans quantitats de vitamines C, A i K, té propietats antioxidants que li confereix el licopè. L’enciam també té molta aigua, al voltant d’un 92%.

Els plats més refrescants

Hi ha molts plats típics de l’estiu i que ens ajuden a refrescar-nos i hidratar-nos. El gaspatxo, sens dubte. És el més representatiu, però, tal com es diu en català: “tants caps tants barrets”. Podem trobar tants gaspatxos diferents com cuines, cases, territoris… Aquests tipus de sopes tenen el seu origen en la cultura mossàrab i és una cuina de reciclatge: fàcils, ràpides i refrescants.

A part dels gaspatxos, hi podem trobar l’ajoblanco, la crema de meló, el salmorejo, la vichyssoise (afegiu-hi una poma àcida en la seva elaboració i obtindreu un altre crema ben diferent), la crema de remolatxa, la crema de carbassó, etc. Amb ceba o sense, amb patata o sense, amb crema de llet, llet o cremes vegetals...

Retornant a la temperatura dels aliments i begudes, us recomano que abans de consumir un plat o beguda que ha estat varies hores a la nevera, la tregueu una estona abans o la servim i ens esperem uns minuts perquè recuperi una mica la temperatura. Us ho recomano, a part de la posterior sensació de frescor, perquè també recuperarem el gust dels aliments. Ho podem entendre si pensem en els geltats, quan en mengem se'ns atonta la llengua i perdem la sensibilitat, amb els aliments i beudes massa fredes ens passa el mateix i acostumem a no trobar-hi molt gust, només la sensació de fred.

Les receptes:

El tabulé de casa nostra

Ingredients per a 4 persones:

  • 200g cuscús o bulgur
  • 4 tomàquets madurs
  • 1 ceba tendra gran
  • 1 cogombre
  • 50g fulles de menta
  • 1 alvocat
  • 1 llimona
  • Olives verdes sense pinyol
  • Sal i oli

Preparació

  1. El tabulé el trobem fet a molts llocs amb cuscús, però originàriament s'ha elaborat amb bulgur. el cuscús és de cocció més ràpida que el bulgur, però, pel meu gust, m'agrada més amb bulgur.
  2. Mesurar dues mesures d’aigua per una de cuscús. Portar l’aigua a ebullició amb un pessic de sal i un raig d’oli d’oliva. Quan bulli, afegir el cuscús, tapar i tancar el foc. Deixar que es begui tota l’aigua, uns 10 minuts aproximadament.
  3. Cal ser bastant curosos a l’hora de mesurar l’aigua perquè si ens passem quedarà pastat. És millor anar una mica just perquè després hi haurà l’aigua dels vegetals.
  4. Transcorregut el temps, separar els grans amb una forquilla i escampar el cuscús en una safata perquè es refredi.
  5. Mentrestant, tallar el tomàquet, la ceba i el cogombre a daus ben petits. Rentar les fulles de menta i tallar-les en juliana. Esprémer el suc de llimona.
  6. Barrejar totes les verdures i amanir-les amb una mica de sal, oli i el suc de llimona. Guardar-ho a la nevera.
  7. Quan el cuscús està suficientment fred, col·locar-lo al recipient on es vol servir i barrejar-hi l’amanida feta. Tornar a deixar a la nevera fins al moment de servir.

Cal vigilar amb el tomàquet que triem, van millor els tomàquets carnosos i amb poca aigua, ja que en cas contrari el cuscús absorbirà aquesta aigua i pot quedar bastant pastat i aigualit.

És un plat molt ràpid de fer i molt agraït de menjar. La quantitat d’ingredients és orientatiu, es poden modificar segons els gustos de cadascú. A vegades hi he afegit alvocat o olives verdes o negres, fins hi tot pebrot.

Gaspatxo de síndria

Ingredients per a 4 persones:

  • 2 talls grossos de síndria
  • Unes fulles d’alfàbrega fresca
  • 1/2 pebrot vermell
  • 1 cogombre
  • 1 ceba tendra
  • 4 tomàquets madurs
  • Un tros de pa sec
  • Un raig d’oli d’oliva extra verge
  • Un raig de vinagre
  • Un pessic de sal

Elaboració

Primer de tot, ja que consumirem aquests aliments crus, us recomano que siguin de cultiu ecològic, així podrem aprofitar al màxim els seus nutrients.

  1. Traiem la pell de la síndria, la ceba i el cogombre i els tallem a trossos. Rentem el pebrot i també el tallem a trossos.
  2. Rentem els tomàquets madurs, els podem pelar (escaldant-los primer) o no. Els triturem. Si traiem les llavors del tomàquet no serà tant àcid.
  3. Ho barregem tot. Afegim el pa sec, les fulles d’alfàbrega escaldades prèviament, un raig d’oli d’oliva extra verge, el vinagre (pot ser clàssic o de Mòdena, segons l’acidesa que hi vulguem) i la sal. Ho acabem de triturar tot junt.
  4. Si volem un gaspatxo amb una textura fina, el passem pel colador xinés per eliminar les pells i llavors.
  5. Posar a refredar a la nevera durant dues hores, com a mínim.

La base d’aquest plat és el clàssic gaspatxo, per tant, cadascú pot modificar aquesta recepta al seu gust. Fins i tot, es pot fer més dolça afegint-hi més síndria.

Llimonada amb menta

Us proposo la clàssica llimonada casolana afegint-hi unes fulles de menta que l’hi donaran un plus de frescor. Ideal per a dies calorosos.

Ingredients:

  • Suc de 8 llimones
  • 2 llimones tallades a rodanxes
  • 2 branques de menta fresca
  • Sucre panela o agave, al gust
  • 1,5L d’aigua mineral

Elaboració

Utilitzar llimones ecològiques per evitar les ceres, insecticides i fungicides.

  1. Desfer el sucre en una mica d’aigua. Ens podem ajudar escalfant una mica l’aigua per afavorir la dissolució i deixar-la refredar. És millor que després haguem d’afegir una mica més de sucre a haver-nos passat i trobar-la massa dolça. Sempre podrem afegir suc de llimona i aigua.
  2. Abocar, a la gerra on vulguem la llimonada, el suc de les llimones, el sucre desfet, les rodanxes de llimona i la resta d’aigua. Barrejar-ho bé.
  3. Afegir les branques de menta rentades.
  4. Si l’aigua i les llimones les hem tret de la nevera, ja podem servir la llimonada. En cas contrari, la posarem a la nevera durant un mínim de 2 hores.

Bon profit!!!

Llegir 1307 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Ad Grafic

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes