Quins aliments he de canviar?

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

Ja m'he decidit! Avui començo el canvi. Però què canvio? O més ven dit, per on començo? Tinc (vull) tantes coses per canviar... Si t'hi sents identificat, potser que primer valoris tots els que "vols" o "has" de canviar. A vegades, volem assolir més canvis dels necessaris i fer-ho molt ràpidament. Respira fons i pren-te el teu temps per decidir QUÈ i COM i, no per menys important, QUAN.

No t'enganyis

Moltes vegades volem pendre decisions per canviar els nostres hàbits alimentaris, estem decidits i ho tenim clar, però quan arriba el moment... No sabem per on començar, no acabaem d'arrencar, tenim excuses perfectes per "començar demà" o "després de...", no som ni conseqüents ni constants i després d'un curt espai de temps ho deixem. Ens excusem pensant que potser no era el moment adequat, que "no se qui" no ens ha recolzat, ens ha boicotejat... Això si, sempre ens acabaem sentint culpables.

Si realment ho desitgem, estem convençuts, hem avaluat la situació i sabem com enfrontar-nos-hi, tenim molt de guanyat, el procés no serà fàcil i caldrà el nostre esforç i compromís. Això si, els miracles a Lourdes! 

Abans de res, has de saber on ets, quin és el punt de partida. Fes-te una autoavaluació sincera. Si menteixes o enganyes, només t'ho fas a tu mateix.

    Valoració del teu estil de vida

    • Quantes hores dorms
    • A quina hora vas a dormir i a quina hora et lleves
    • Quines activitats fas durant el dia
    • Quins tipus de treball tens

    Si ja has intentat canviar la teva alimentació alguna altra vegada, com et vas sentir (motivat/da, avorrit/da, desenganyat/da, amb energia...)? 

    • Va funcionar?
    • Què va passar en acabar?

    Com menges?

    • Quants àpats fas al dia i en quins horaris
    • Tens l’hàbit de picar entre àpats
    • Quin moment del dia tens major sensació de gana
    • Quines són les teves preferències i aversions alimentàries
    • Menges molt ràpid sense mastegar o de forma compulsiva
    • Quins tipus de coccions utilitzes amb més freqüència? Creus que són saludables?
    • On menges habitualment? A casa o fora?
    • Com menges? Sol/a, acompanyat/da, dempeus, al menjador, a la cuina…

    Fas algun tipus d’activitat física?

    • Quina/es i amb quina freqüència?
    • Quant temps hi dediques?

    Quins aliments i com me'ls menjo?

    • Menjo arròs  i pasta integral, altres cereals integrals (quinoa, mill, fajol, ordi, civada...)?
    • Menjo proteïna en cada àpat? Majoritàriament animal o vegetal? Quina quantitat?
    • Menjo verdures en cada àpat? Un bon plat o com acompanyament?
    • Les verdures són cuites (bullides, saltejades, estofades....) o crues? En quina proporció?
    • Quantes vegades la verdura és el meu primer plat?

    Quan vaig a comprar vigilo la qualitat, l'aspecte, la procedència...?

Un cop has fet la valoració sincera d'on estàs, pots començar a prendre decisions cap a on vols anar. A vegades estàs més motivat que d'altres però no llencis la tovallola.

Endavant!!!

Revisa els aliments que consumeixes

Revisa quins tipus d'aliments consumeixes:

Menjo pocs productes frescos i de temporada?

Estic menjant molts productes processats i elaborats?

Menjo molts productes refinats i/o ensucrats (refrescos, brioixeria, salses preparades, pans blancs de baixa qualitat, plats precuinats, etc.)?

Tinc una gran diversitat de cereals per triar a l'hora de menjar o em limito a blat (en forma de pasta) i arròs?

Quan tinc gana entre hores pico qualsevol cosa (rarament algun aliment vegetal)?

Menjo algun tipus de carn cada dia (vedella, porc, xai, be, pollastre, gall dindi, conill...)?

Faig un esmorzar complert abans de les 10 hores del matí?

Entre l'enquesta que ja has fet primer per observar els teus hàbits generals i la valoració de quins aliments menges (en general) pots anar-te fent una idea per on aniran els canvis. 

Els canvis

Els canvis principals que et proposo per començar són:

  • Disminuir els productes ensucrats i refinats i augmentar els cereals integrals.
  • Augmentar el consum de productes vegetals i augmentar-ne el ventall.
  • Disminuir les quantitats de proteïna d'origen animal que consumeixes i augmentar la d'origen vegetal.

I em quedo tan ample!! Jajaja. Són només tres punts però que impliquen moooolts canvis i alguns et poden semblar molt dràstics o molt allunyats del que creus possible. No t'espantis! No pretenc que siguin immediats ni dràstics, t'hi has d'acabar sentint còmode i assumir-los de mica en mica. Però hi has de posar de la teva part.

Hi ha algun d'aquests canvis que ja l'estiguis fent? Doncs, endavant, penja't una medalla! És un punt a la teva autoestima i motivació.

Hi ha algun d'aquests canvis amb el que et sents més còmode de fer? Comença per aquest, ja que t'ajudarà a motivar-te.

Disminuir els productes ensucrats i refinats

Comença a llegir-te les etiquetes. Si, ja ho se, necessitaràs una lupa per a la majoria, però em d'aprendre a llegir-les, perquè ens donen molta informació. En un altre post ja us explicaré com llegir i interpretar etiquetes, però per tenir una idea heu de saber:

que els ingredients estan col·locats per ordre de contingut,

que quan vulgueu comparar contingut nutricional entre dos productes similars ho feu pel contingut en 100g, ja que les unitats de consum poden variar i donar-vos informació enganyosa,

que no us deixeu portar pels noms "light" o "bajo en" o "diet"  que fan referència a la diferència en el contingut en sucres amb el producte original de la mateix marca i, pot ser, que el contingut en el ingredient que estem comparant sigui diferent en una altra marca. Per exemple: podem trobar una melmelada baixa en sucres feta amb x quantitat de fruita, una mica de sucre i edulcorants amb la mateixa quantitat de sucre que una altra melmelada feta amb més fruita, i sense edulcorants (al principi de les melmelades light era molt comú).

Comença a buscar substituts per als productes altament ensucrats que consumeixes i/o comença a disminuir-ne la quantitat que en menges.

Si el teu esmorzar consta de brioixeria, galetes o cereals d'esmorzar refinats, comença a canviar un parell de dies a la setmana per pa de bona qualitat, cereals integrals (no refinats amb fibra)... Introdueix alguna peça de fruita durant la setmana o un suc natural.

Augmentar els productes vegetals

Aprofita el bon temps i introdueix les amanides, les cremes fredes, els gaspatxos... en els teus àpats. 

Comença l'explosió als horts. Aprofita a preguntar a la botiga quines verdures i hortalisses tenen de temporada i proximitat. Seran més fresques, amb més nutrients i més saboroses perquè han seguit el seu cicle natural i les han collit en el seu punt just de maduració. Fins i tot, et donaran idees i et diran com preparar-les.

El canvi de les proteïnes animals a vegetals

Aquest acostuma a ser el canvi que més costa per cultura i falta de costum. A quants no ens han dit de petits quan no teníem gana i no volíem menjar: "d'acord, però acabat la carn"

Segons la definició de dieta mediterrània, el consum de carns ha de ser en petites quantitats, triant les carns més magres i formant part de plats a base de verdures i cereals

En els següents posts aniré desgranant els canvis i us proposaré diferents receptes per anar introduint nous aliments als vostres àpats.

Subscriu-te per no perdre't cap recomanació i moltes receptes!

 

Llegir 354 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Really Web Design

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes