Recepta: Arròs integral amb verdures i gingebre

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

Aquesta setmana és una setmana estranya, de ponts o aqüeductes, si més no de feina intermitent: avui treballo, demà no, demà passat si, a l’altre no… Però no vull deixar-vos sense la recepta del dilluns

Aquesta setmana he triat una recepta amb arròs integral i verdures del temps saltejades.

L’arròs integral

De l’arròs integral ja en vaig parlar en un altre post, si voleu saber-ne les propietats aneu aquí

A continuació us explico com el vaig cuinar:

  1. Al fons de la cassola hi vaig posar una cullerada de flocs d’alga wakame (també es pot fer amb kombu, però les vaig alternant). És molt rica en minerals, sobre tot calci, iode, potassi, i sodi, també conté ferro i algunes vitamines del grup B, vitamina C i A. Amb el temps de cocció de l’arròs, les concentracions de vitamines hidrosoluble (C i B) seran poc significatives. Com en la majoria d’algues, està completament desaconsellada per a persones amb hipertiroïdisme pel seu contingut en iode. També cal vigilar el seu contingut en sodi.
  2. A sobre, l’arròs ben rentat sota l’aixeta i escorregut. Cobrir amb aigua fins 3-4 dits per sobre de l’arròs i posar al foc fins que bulli. Abaixar-lo i col·locar la cassola sobre un difusor perquè reparteixi bé l’escalfor per tota la base.
  3. El deixo coure segons les indicacions, sinó el deixo durant uns 45 minuts i miro com està de cuit. A partir d’aquí decideixo si encara falten alguns minuts o si ja el puc apagar.
  4. Com que la cocció és llarga, durant aquesta estona faig el saltejat o la salsa que hi voldré afegir. També el puc fer coure i guardar-lo per l’endemà o un altre dia, a la nevera en un recipient hermètic. Fins i tot es pot coure en olla a pressió.

El gingebre

El gingebre és una planta que n’utilitzem l’arrel. És digestiva i s’ha utilitzat molt per les afeccions intestinals, sobretot pels trastorns digestius i sequedat de boca.

  • Afavoreix la digestió
  • Actua com antibiòtic natural a l’ajudar en la proliferació de la flora intestinal
  • Augmenta la salivació ajudant a la sequedat de boca
  • És bo com a remei pels vòmits, nàusees i els mareigs de viatges
  • Útil en malalties respiratòries, grips i refredats alleujant la febre i els dolors articulars, ajuda a eliminar la congestió.
  • Per la seva acció antiinflamatòria es pot utilitzar en malalties que cursin amb processos inflamatoris com l’artritis i artrosi, entre d’altres.

Tanmateix, pot interferir en l’acció d’alguns medicaments i plantes medicinals. Es recomana consultar abans al metge.

Alguns dels medicaments amb els que interfereix són els anticoagulants (Sintrom, warfarina, acenocumarol, etc.), antiplaquetaris, medicació per a la diabetis, la hipertensió… De tots aquests, la interacció més important és amb els anticoagulants.

Amb les plantes que pot interferir són hipèric, angèlica, clau, sàlvia, all, ginkgo, ginseng entre altres.

Recepta: Arròs integral amb verdures i gingebre

Ingredients:

  • Arròs integral
  • 1 ceba seca gran
  • 1-2 pastanagues
  • 1 tros de carbassa
  • ¼ de col gran o ½ de petita
  • Bolets (opcional)
  • Gingebre fresc
  • Sal i oli d’oliva extra verge

Elaboració

  1. Coure l’arròs tal com s’ha explicat anteriorment. Mentrestant fer tot el saltejat.
  2. Pelar i tallar la ceba a grills fins. Posar un rajolí d’oli d’oliva en una paella i saltejar-la amb un pessic de sal durant uns 5-6 minuts a foc mig i destapada. Si s’enganxa afegir una mica d’aigua.
  3. Si són ecològiques, rentar amb un raspall les pastanagues sota l’aixeta, treure els files de les arrels i ratllar-la amb el ratllador gruixut.
  4. Pelar la carbassa, si és ecològica no caldria, i tallar-la a daus.
  5. Treure les fulles de col, rentar-les, escórrer bé i tallar-les a juliana.
  6. Un cop transcorregut el temps de la ceba, afegir la resta de vegetals i tapar. Es poden salar amb una mica més de sal o afegir salsa de soja (1-2 cullerades soperes, depenent de la quantitat de verdures). Coure durant 30 minuts a foc baix.
  7. Un cop estan ben cuites, afegir l’arròs integral i ratllar una mica de gingebre fresc.

Remenar bé amb compte perquè l’arròs no quedi molt pastat i ja està a punt per servir. Hi podem afegir unes llavors lleugerament torrades (sèsam, gira-sol i carbassa) i julivert fresc picat.

Bon profit!

Llegir 776 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Really Web Design

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes