Recepta: esmorzar de cereals

Escrit per
Valorar aquest article
(4 vots)

Comença una nova setmana i cada cop fa més bon temps, el sol ens carrega les piles i ja estem pensant en què farem durant les vacances, on anirem, amb qui…

Us proposo un esmorzar per començar el dia en forma i en sintonia amb el temps:

Cereals amb maduixes.

Ingredients:

  • 3 cullerades soperes de flocs de cereals trencats petits (al gust)
  • 1 orellana d'albercoc
  • 6-10 nabius dessecats
  • 1 cullerada de postres de pols de sèsam, lli i chia
  • 4 avellanes trossejades
  • 1 cullerada de postres de pipes torrades
  • Canyella en pols
  • Llet d'arròs

La nit anterior, deixo en remull 3 cullerades soperes de cereals petits: civada, arròs, mill… M'agrada tenir 3 tipus de cereals diferents. Al deixar-los en remull (cobrir un dit per sobre del seu volum i tapar) es van inflant i l'endemà és com si els tingués cuits. A l'hivern m'agrada coure'ls però quan bé el bon temps no hem ve tant de gust i així me'ls menjo a temperatura ambient.

    Els cereals

    Arròs

    • El cereal més equilibrat i de millor assimilació,
    • Recomanable per a totes les edats.
    • Preferible menjar-ne d'integral abans que de blanc o refinat
    • No estic parlant de l'arròs inflat, sinó de flocs d'arròs natural.

    Blat

    • És el segon cereal més ric en proteïnes
    • No acostuma a ser molt digerible, per això s'acostuma a menjar en forma de pastes o pa.

    Civada

    • Molt nutritiu amb un alt contingut energètic.
    • Ideal per a persones que desenvolupen una gran activitat física.
    • Ric en proteïnes.
    • Compte amb les persones que teniu facilitat en produir mucositats perquè poden augmentar.

    Fajol

    • No es pròpiament un cereal però conté més calci que el blat i també aminoàcids essencials, entre ells el triptòfan.
    • És bàsic en països molt freds (com Rússia i Polònia).
    • Consumir-lo a l'hivern i no a diari. Pot formar part d'un bon esmorzar d'un esquiador.

    Mill

    • Cereal molt versàtil.
    • Molt ric en proteïnes i minerals (especialment magnesi i ferro).
    • Fàcilment digerible i ideal per a la fatiga intel·lectual.

    Ordi

    • Cereal que es digereix molt fàcilment
    • Depuratiu i refrescant, ideal per a l'estiu.

    Sègol

    • Cereal molt depuratiu.
    • És de difícil digestió, cal una cocció molt llarga o menjar-lo en forma de pa fet amb llevat mare.
    • També es pot consumir en forma de flocs o germinat.

Al matí, m'hi afegeixo la resta d'ingredients

Fruites dessecades (nabius, préssec, maduixes, orellanes, panses)

Cal que les fruites siguin naturals i no estiguin tractades. Les orellanes naturals no tenen aquell color taronja tant bonic i brillant, per contra són fosques i mates. Aquestes fruites tampoc han de portar sucres afegits o xarops que les fa excessivament dolces i brillants.

Llavors torrades

Les llavors torrades poden ser de diferents tipus. Tinc un truc que faig servir per facilitar-me una mica la feina: faig una barreja de sèsam, chia i lli, les passo per un molinet que fa molts anys que tinc i les guardo en un pot de vidre al congelador. Cada dia, a l'esmorzar o en algun altre plat, n'afegeixo una cullerada de postres. En faig per a 15 dies màxim un mes, ja que contenen olis essencials que si els guardem molt temps podrien tornar-se rancis. Les llavors més grosses, tipus pipes de gira-sol o carbassa, les torro lleugerament per separat en una paella sense gens ni mica d'oli, les aboco en un plat i, encara calentes, els hi afegeixo unes gotes de vinagre umeboshi que els dona un punt salat boníssim ressaltant el seu gust. No té res a veure al gust que deixa la sal de cuina. Un cop fredes, també les guardo en un pot de vidre tapat i les utilitzo per als esmorzars, amanides, arrossos, pastes…

Fruita fresca

Amb l'arribada del bon temps, vaig substituint la fruita cuita per fruita fresca: maduixes, gerds, nabius… Les fruites del bosc són les millors, amb el seu punt àcid, riques en antioxidants.

Fruits secs

Normalment, acostumo a disminuir la seva presència als esmorzars d'estiu, simplement no em venen tant de gust. L'avellana m'agrada molt i a vegades n'afegeixo 3-4 tallades a trossets.

La canyella m'agrada moltíssim i a l'hivern l'utilitzo en branca per fer les coccions dels cereals o de les fruites, però a l'estiu l'utilitzo en pols per donar un toc. Cal utilitzar canyella en pols de bona qualitat, moltes vegades no s'utilitza l'escorça de l'arbre adequat i ens trobem amb canyelles sense gust ni olor. Proveu la canyella en pols d'alguna botiga que treballi amb espècies i ja m'ho direu.

Utilitzar una bona canyella en pols us compensarà perquè no necessitareu utilitzar-ne tanta quantitat i conservarà totes les seves propietats.

Al final de tot, afegeixo una mica de llet d'arròs per donar-li la consistència que a mi m'agrada. No m'acaben d'agradar els cereals molt espessos. Utilitzo la llet d'arròs perquè no m'altera gaire el gust de la barreja. Això va a gustos.

A partir d'aquí, cadascú pot acabar l'esmorzar com vulgui. A vegades ho deixo aquí o prenc un cafè de cereals o infusió o te o …

Us desitjo una setmana plena d'energia!!

Llegir 1335 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Ad Grafic

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes