Recepta: Fajol amb verdures

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

El fajol és un pseudocereal amb moltes propietats i apte per als celíacs, sempre i quant no s'hagi contaminat amb gluten al posar-lo en contacte amb productes que en continguin o de manera encreuada per l'aire. 

Què és el fajol o blat sarraí?

El fajol és un pseudocereal originari de l’Àsia central. Amb la seva farina es fan les famoses creps bretones amb “blé noire“ o “sarrasine“, i la pasta japonesa “soba”. En canvi, a casa nostra, antigament, només servia per alimentar el bestiar.

No pertany a la família de les gramínies com la majoria de cereals que coneixem (blat, ordi, civada, sègol). A diferència d’aquests cereals més coneguts, presenta algunes diferències:

  • NO conté gluten
  • Presenta més quantitat de proteïnes
  • Conté minerals com el manganés, el coure, el magnesi, el fòsfor..., i antioxidants interessants.
  • Conté un 20% d’hidrats de carboni amb un índex glucèmic mig-baix

Efectes sobre l’organisme

  • Millora el control dels nivells de sucre en sang
  • Ajuda a la digestió
  • És una mica drenant
  • Bo per a problemes del cor i la circulació ja que conté un flavonoide que enforteix els capil·lars i vasos sanguinis
  • Redueix en risc de patir càncer de colon

A l’hora de consumir

Bon tonificant del cos i energitzant que le fa ideal per a les èpoques de fred. Consumir-lo durant la tardor i l’hivern i preferiblement no prendre’l per la nit.

El fajol torrat és coneix com a kasha i és un producte molt consumit a Rússia durant els mesos de fred.

Prendre’n un cop o dos per setmana, però no abusar-ne.

L’aparició d’al·lèrgia al fajol és més comuna en les persones al·lèrgiques al làtex i a l’arròs degut a la reactivitat creuada.

Tot i no contenir gluten, cal anar en compte a l’hora de comprar-lo, ja què pot estar contaminat amb gluten degut a estar envasat en una planta on es comparteixen les instal·lacions amb altres grans que contenen gluten, o comprar-lo a granel on hi ha pogut haver contaminació creuada. Per això, sempre és millor comprar productes certificats sense gluten.

Recepta: Fajol amb verdures

El fajol té un gust suau i lleugerament dolç, pel meu gust una mica insípid. Estava cercant alguna manera de cuinar-lo que l’hi doni més gust. Vaig pensar "i si ho faig com un arròs a la cassola?" "amb un bon sofregit?".

Ingredients:

Pel sofregit

  • 1 Ceba picada
  • ½ Porro (el de la part verda)
  • ½ Pebrot vermell petit
  • 1 Pastanaga ratllada
  • 1 tros d’api tallat fi o picat (no en vaig posar perquè no en tenia però m’agrada molt el gust que l’hi dona)
  • All i llorer (l’all el podem substituir per gingebre fresc ratllat). També es poden afegir herbes aromàtiques
  • 1 Remolatxa bullida 
  • Oli d’oliva extra verge i sal

Les verdures

  • 2-3 Carxofes
  • 1 bon grapat de bolets (xitake)

Elaboració:

  1. Primerament, rentar bé la pell de la remolatxa i posar-la a bullir amb aigua. Segons la mida pot bullir entre una mitja hora o més. Un cop transcorregut el temps, apagar el foc i deixar-la refredar uns minuts. Després pelar-la, triturar i reservar. 
  2. Pelar i picar la ceba. Reservar. 
  3. Rentar el pebrot, tallar-lo per la meitat i netejar de llavors. Picar-lo i reservar.
  4. Netejar el mig porro i tallar-lo a rodanxes fines. Intentar no eliminar les fulles verdes si no és que són molt dures. Aquesta part més verda dóna molt bon gust als saltejats, fregits i guisats. Val la pena aprofitar-les.
  5. Rentar bé la pastanaga sota l’aixeta amb un raspall (procurar que sigui ecològica, si no ho és, pelar-la). Ratllar-la i reservar.
  6. En una cassola, afegir una mica d’oli d’oliva extra verge i escalfar. Afegir la ceba amb un pessic de sal i deixar coure uns 10 minuts perquè elimini els vapors.
  7. Afegir el porro, el pebrot i la pastanaga. Donar unes voltes i afegir les herbes i espècies al gust. Aquesta vegada hi vaig posar un parell de fulles de llorer i uns 3-4 grans d’all. Volia que es trobés el gust de carxofa, ja que ens agraden molt i eren les primeres que provàvem aquesta temporada.
  8. Tapar i deixar coure a foc baix durant uns 20 minuts. Si fa falta, es pot afegir un rajolí d’aigua perquè no s’enganxi. Transcorregut aquest temps, afegir la remolatxa triturada i deixo-ho coure uns 10 minuts més.
  9. Mentrestant, mesurar el fajol (utilitzo les mateixes mesures que amb l’arròs, més o menys) i rentar bé sota l’aixeta.
  10. Treure les fulles externes de les carxofes, tallar les puntes i després per la meitat vertical. A casa ens agrada fer-les a làmines d’un parell de centímetres o tres. Que siguin fines, però no molt, així es troben quan es mengen.
  11. Finalment, tallar els bolets a làmines. Segons la grandària, primer es poden tallar per la meitat i després a làmines transversals.
  12. Quan el sofregit ja està ben fet, afegir el fajol, les carxofes, els bolets i l’aigua. La mesura d’aigua és: dues mesures d’aigua per una de fajol. Aquesta aigua pot ser aigua mineral o un brou vegetal que tinguem fet.
  13. Portar a ebullició i deixar coure uns 20 minuts. Si cal, rectificar de sal.
  14. Servir amb una mica de julivert fresc picat.

Bon profit!

Llegir 943 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Really Web Design

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes