Recepta: Hamburguesa d’azukis i quinoa

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

 En poc temps m’ha arribat la mateixa recepta un parell o tres de vegades, deuen ser coses del destí. Finalment, aquest cap de setmana les he fet.

Són unes hamburgueses que uneixen dos aliments amb unes bones propietats nutricionals: els azukis i la quinoa.

Azukis

En la recepta d’humus d’azukis ja parlava de les seves propietats:

  • Facilita els processos digestius i afavoreix el desenvolupament de la flora intestinal
  • S’utilitza en processos de desintoxicació pel seu contingut en tiamina o vitamina B1
  • Protegeix el cor i el sistema nerviós
  • Estimula el funcionament del ronyó
  • Com la resta de llegums, ajuda a regular els nivells de sucre en sang. S’aconsella a persones diabètiques.
  • Indicada durant l’embaràs pel seu contingut en minerals i oligoelements.

Els azukis són una bona font de proteïnes i pocs greixos. Tanmateix, no contenen tots els aminoàcids essencials, fent-los una font de proteïnes incompletes. Per compensar-ho cal menjar amb varietat durant els àpats incloent vegetals i grans integrals.

Quinoa

El que més destaca de la quinoa és el seu alt contingut en proteïnes d’alt valor biològic, o sigui, completes. És fonamental en les dietes vegetarianes per l’aportació de proteïna completa i no necessitar ser complementada per cap altre aliment. És ideal combinar-la amb llegums, ja que les complementa perfectament.

  • És de fàcil digestió i molt assimilable.
  • Està lliure de gluten, per tant és ideal per a persones que tenen celiaquia o intolerància al gluten.
  • Presenta un índex glucèmic molt baix, no augmenta els nivells de sucre en sang, sent apropiat per als diabètics.
  • Conté minerals com el ferro, magnesi, calci i fòsfor; també de vitamines com C, E, B1, B2 i niacina.
  • Excel·lent font de fibra soluble i insoluble.

Recepta: hamburguesa d’azukis i quinoa

Ingredients:

  • 400g d’azukis cuites ben escorregudes
  • 80g de quinoa en cru
  • 1 all picat
  • Suc de mitja llimona
  • 1 ceba petita picada menuda
  • 2 cullerades de sèsam torrat
  • 1 culleradeta de comí en pols
  • 1 culleradeta d’algues variades en sec
  • Coriandre i julivert picats frescos

Elaboració:

  1. Coure la quinoa: bullir la quinoa en el doble del seu volum en aigua i un pessic de sal. Abocar la quinoa quan bull l’aigua, tapar, baixar el foc i deixar coure durant 15 minuts. Ha d’absorbir tota l’aigua i ha de quedar perfectament cuita.
  2. Posar les algues en remull durant el temps que indiqui l’etiqueta.
  3. Pelar i picar l’all. Fer el mateix amb la ceba i reservar per separat.
  4. En una picadora, col·locar els azukis, l’all picat, les algues, el comí (opcional) i el suc de llimona. Triturar fins obtenir una pasta homogènia.
  5. Afegir la ceba picada i remenar fins que es barregin bé.
  6. Abocar la quinoa i el coriandre, tornar a barrejar.
  7. Finalment, afegim el sèsam i ho anem remenant fins homogeneïtzar la barreja. Us recomano que deixeu refredar la massa a la nevera per a que es compacti bé i sigui més fàcil fer les hamburgueses.
  8. Fer les hamburgueses. Podeu enfarinar-vos les mans perquè no s’enganxin tant o posar una mica de farina en un plat per arrebossar-les lleugerament i us faciliti donar-les forma. Fregir-les amb poc oli en una paella, com si les féssiu a la planxa.

Amb les proporcions que us he deixat, surten 4 hamburgueses grans o 8 de petites. Us recomano fer-les més aviat petites perquè serà més fàcil girar-les a la paella.

La quantitat dels condiments els podeu variar segons els vostres gustos personals. El que heu de tenir en compte és de no augmentar la humitat del preparat ja que les farà més toves i es trencaran.

Aquestes hamburgueses en les podem menjar acompanyades de verdura o amanida completa o arròs amb verdures o entrepà...

Us deixo el link de la recepta original, veureu que he canviat les quantitats mantenint les proporcions, així com algun ingredient: he afegit les algues i he fet servir anet i julivert en comptes de coriandre (més que res és que no en tenia).

Bon profit!!

Llegir 802 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Really Web Design

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes