Recepta: Hamburguesa de cirgrons sense gluten

Escrit per
Valorar aquest article
(4 vots)

A vegades ens sobren cigrons o algun altre llegum i no sabem que fer-ne. No tenim suficient quantitat per elaborar un plat i ja estem farts de menjar-nos-els sempre de la mateixa manera. Avui us porto una recepta per fer amb cigros cuits.

Aquestes hamburgueses les vaig fer amb cigrons cuits que m'havien sobrat d’un altre dia i no volia fer-los amb suc o salsa. Com que m’agrada improvisar i reinverntar-me receptes, en tenia una per fer hamburgueses amb mongetes blanques i la vaig adaptar per a cigrons.

Recepta d'hamburguesa de cigrons

Ingredients:

  • Ceba
  • Pastanaga
  • Pell ratllada de llimona
  • Suc de mitja llimona
  • Cigrons cuits
  • Arròs integral ben cuit o flocs petits de civada ben hidratats (fins i tot poden ser una mica cuits per lligar millor)
  • Julivert fresc picat
  • Espècies al gust: comí mòlt, pebres, gingebre...

Elaboració:

  1. Sofregim una ceba tallada a daus petits o picada, amb un pessic de sal. Un parell de minuts a foc mig i després, durant 10 minuts a foc baix, sense tapar. Si no hi voleu posar gaire oli, hi podeu tirar un rajolí d’aigua.
  2. Rentem bé una pastanaga i, si no és ecològica, la pelem. Ratllar i reservar.
  3. Rentar bé la pell d’una llimona ecològica, i ratllar-la. Esprémer el suc de mitja llimona i guardar-lo.
  4. Aixafar els cigrons amb una formquilla i barrejar la ceba, la pastanaga, la pell de llimona ratllada, una cullerada de postres de suc de llimona, julivert picat i espècies al gust. Jo hi vaig afegir una culleradeta moka de comí mòlt i un pessic de pebre també mòlt. Si es vol, també es pot afegir all o gingebre picat per donar un gust picant.
  5. Per lligar aquesta barreja es pot fer amb arròs ben cuit, però com no en tenia de fet, vaig afegir flocs petits de civada (també en podeu trobar sense gluten). La proporció de la recepta original és de 400g de mongetes blanques cuites per 225g de flocs de civada. Us recomano que els aneu afegint la civada a poc a poc i aneu amassant, perquè a mesura que van absorbint l’aigua natural de la barreja la textura es torna més espessa i, si el afegiu de cop us pot quedar una pasta apta per a enganxar totxos. Fins i tot, atureu-vos abans d'acabar els flocs i deixar reposar la massa una 10 minuts. Si és necessari, afegiu-ne més. Heu d’aconseguir una consistència com la de la carn picada.

Ara ja podem donar forma a les hamburgueses. Per fer-ho cal tenir les mans humitejades perquè no si ens enganxin. També es pot fer amb film transparent. Es posa una bola de la mida que volem l’hamburguesa entre dues capes de film transparent i s’aplana suaument entre les dues mans.

S’arrebossen amb polenta o farina de blat de moro i es fregeixen. Cal tenir en compta que absorbeixen bastant d’oli. Us recomano que no en poseu molt, que la temperatura de l’oli no sigui excessivament forta i que els hi aneu donant la volta perqu`es torrin pels dos costats. Així us quedaran cruixents.

El punt que dóna la pell de llimona és agradable i especial.

Aquestes hamburgueses, amb una mica de salsa de tomàquet o de remolatxa o amb una crema espesset de verdures (per exemple de carbassó). aquestes "salses" donen color al plat. També queden molt bones acompanyades d'una compota de poma. A més, podem fer una amanida amb una mica de pasta o arròs llarg o bulgur... obtenint un dinar molt refrescant. 

Bon profit!!!

Llegir 1365 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Ad Grafic

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes