Recepta musicada: Coliflor amb beixamel vegetal

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

Bon dilluns, avui us vull explicar una recepta de coliflor amb beixamel diferent.

Aquesta setmana comença el compte enrere per Nadal! Encara que cada vegada sembla que comenci abans i duri més. El que abans eren dues setmanes de consumisme i golafreria, ara és un mes sencer. Aviat, a finals d’agost, en comptes de “la vuelta al cole” ens trobarem els torrons i comprant els regals, no fos cas que després no tinguem temps!!!

Però tornant a la recepta, avui us porto coliflor amb beixamel, i em podeu dir, “què carai té a veure la coliflor amb beixamel amb el Nadal?” Doncs, absolutament res, però és una manera de menjar coliflor deliciosa amb una beixamel feta amb begudes vegetals i farina integral d’espelta. A més, al deixar-la un punt dura no té aquell gust tan fort i, amb la beixamel, acostuma a agradar als infants. I sinó, sempre podreu utilitzar la beixamel pels canelons de Sant Esteve. Al final si que tenia a veure alguna cosa amb el Nadal.

Aquestes dues darreres setmanes he anat bastant atrafegada (feines, projectes, qüestions familiars…), cosa que m’ha fet quasi impossible entrar a la cuina, només per preparar alguns àpats ràpids i de subsistència.

Total, que amb els canvis i les improvisacions he acabat la setmana amb més verdures i hortalisses sense utilitzar a la nevera de les desitjades. Un desastre. Quan vaig obrir el calaix per decidir que feia, hi havia una coliflor que em suplicava de genolls que la traïes d’allà. Doncs, coliflor amb patates i beixamel gratinada, però amb “llet” vegetal.

Estava encantada de tornar a la cuina i volia escoltar música. Vaig engegar la ràdio a la recerca del dial adequat i vaig trobar una on sonava Queen. Aquí hem quedo! I després van continuar amb d’altres músiques emblemàtiques dels 80’s i 90’s, aaaaah la meva joventut!!! Des d’Antonio Flores fins Eurythmics, de Queen a Manolo Garcia… Quin fart de cantar i ballar. Va ser un matí rodó, hagués estat capaç de cuinar qualsevol cosa.

Ja ho diuen que quan una està predisposada tot surt millor.

La recepta: Coliflor amb patata i beixamel

Ingredients:

  • Coliflor
  • Patates (una mitjana per persona)
  • 1 ceba
  • 2 cullerades soperes de farina integral d’espelta
  • Beguda de civada
  • Oli d’oliva extra verge
  • Sal
  • Nou moscada
  • Barreja de pebres
  • Formatge ratllat (opcional)

Elaboració:

  1. Tallar la coliflor en ramets de mides més o menys uniformes, si cal, tallar-los per la meitat o en 3 trossos.
  2. Posar una cassola amb aigua a bullir amb un pessic de sal i escaldar els ramets de coliflor durant 5-7 minuts (segons la mida dels ramets). Poden quedar una mica més cruixents del que els volem menjar ja que després els posarem al forn.
  3. Mentrestant, pelar les patates i tallar-les a trossos no molt grossos. Coure-les al vapor i reservar. Es pot aprofitar la mateixa aigua de cocció de la coliflor, però recordeu que l’aigua no pot tocar les patates, és possible que n’hagueu de llençar una mica.
  4. En una paella, escalfar 2 cullerades d’oli d’oliva extra verge. Afegir la ceba picada (com més petita millor si no voleu trobar trossets) i un pessic de sal. Sofregir-la. Remenar sovint perquè no es cremi.
  5. Un cop ben sofregida, afegir 2 cullerades de farina d’espelta integral. Amb una forquilla de fusta, anar aixafant per desfer els grumolls.
  6. Quan estigui dauradeta, abocar un got de beguda vegetal. Jo tenia de civada però ho podeu fer amb qualsevol altra, fins i tot ho podeu fer amb un brou vegetal, simplement canviarà l’aspecte. Remenar per unificar i evitar que es formin grumolls.
  7. A partir d’aquí, només caldrà anar afegint tanta quantitat de líquid com vulguem, fins aconseguir la consistència desitjada: més espessa o més clara. Durant la cocció caldrà rectificar el seu sabor. A mi m’agrada afegir un parell de voltes de molinet de pebres (tinc una barreja de diferents tipus per donar un gust especial), una mica de nou moscada ratllada al moment i, si és necessari, un pessic de sal. També podem substituir la sal per bolets en pols, algun que tinguin un gust fort com camagrocs, ceps…
  8. Ara només quedava muntar la safata per anar al forn. A la base les patates aixafades amb forquilla i amanides amb una mica de sal, pebre i oli d’oliva. També ho podríeu substituir per un puré de patates una mica espès.
  9. A sobre la coliflor. Repartiu bé els ramets i, si cal, talleu-los per fer una superfície uniforme. Abocar la beixamel per sobre, que quedi ben repartida. Només quedarà gratinar.
  10. Per sobre hi podeu podar formatge ratllat, del tipus que preferiu, o un esmicolat de fruits secs que quedaran torrat i aportaran una part cruixent o lamines d’ametlla o…

És la coliflor amb beixamel de sempre però presentada d’una altra manera. Tot i que mentre escric la recepta estic pensant, i si un altre dia trituro la coliflor i ho faig com un pastís? La coliflor i per sobre la beixamel? O barrejo una mica de beixamel amb la coliflor i per sobre la resta per gratinar-la? També puc barrejar la coliflor amb la beixamel (potser menys quantitat) i per sobre posar-hi farina de galeta o fruits secs triturats perquè facin una capa cruixent quan els gratini…

Bé, ho deixaré per un altra dia, ja ho provaré. Per avui ja n’hi ha prou.

Bon profit!

Llegir 710 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Really Web Design

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes