Recepta: torró d’avellanes

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

Nadal sense turrús, Nadal de degús (rossellonès)  Nadal sense torró, Nadal de ningú

Una mica d’història

Bastants historiadors expliquen que a la Grècia Clàssica es coneixia un aliment molt nutritiu semblant al torró, que estava fet de mel, ametlles i altres fruits secs, i que es donava als atletes grecs abans de participar en els jocs antics de l'Olimpíada. Segur que no els faltava energia!

Aquí, l’origen és clarament àrab, ja que l’ametlla i la mel eren molt utilitzades a Al-Andalus per a la producció de nombrosos dolços. Sembla ser que també les van introduir en altres punts de la mediterrània: Espanya, Itàlia, Provença, Macedònia, Turquia…

Igual que altres aliments poc peribles, sembla ser que els seus orígens també estan lligats als exercits i la seva necessitat de mobilitat i manutenció que impliquen. El torró és un aliment molt útil ja que aguanta molt de temps en un bon estat i aporta un gran valor energètic.

Per altra banda, les particularitats climàtiques de les terres ibèriques van afavorir el fiançament del cultiu de l’ametlla i el desenvolupament de l’apicultura.

Als voltants del segle XV, en l’època de Carles V, ja havia aconseguint certa fama gastronòmica.

Un document del municipi d’Alacant del 1582 assenyala que “… de temps immemorial, cada any, dita ciutat d’Alacant acostuma per festes de Nadal, pagar (…) els seus salaris, part en diners i part en un present que se’ls dóna, d’una arroba de torrons (…)”. Alguna cosa semblant a l’actual cistella de nadal, i era molt apreciat ja que només les classes amb més diners podien permetre’s assaborir-lo.

Sembla ser que el sucre és un ingredient que va ser incorporat més tard ja que es comença a esmentar com a ingredient del torró a partir del segle XVIII, coincidint amb la plantació massiva de canya de sucre a Amèrica i amb l’ampliació de la llibertat de comerciar amb Amèrica a un major nombre de ports espanyols.

La llegenda

Hi ha una llegenda que explica l'origen del torró, però com la majoria, només és una llegenda i diu així:

Per aquells temps, el Rei es va casar amb una princesa escandinava, per la qual cosa la princesa va haver de venir a aquestes terres deixant enrere el seu fred país d’origen. La princesa es va sentir molt trista en no poder gaudir dels bells paisatges del seu país plens de neus perpètues.

Amb això, el rei, desesperat per veure la nova reina decaiguda, per evitar la seva tristesa, va tenir la idea de plantar per tots els seus territoris, al voltant del castell, milers d’ametllers. Quan aquests van florir, van sembrar tot el paisatge de tonalitats blanques, de manera que tot semblava nevat, i la princesa va tornar a recuperar la seva felicitat. Els habitants de Xixona, a partir d’aquest moment, van aprendre a recollir els fruits dels ametllers i a tractar-los, elaborant així les primeres mostres de torró i derivats.”

No obstant això, la pregunta essencial és: per què es mengen principalment per Nadal? Uns diuen que mai va ser un aliment barat pels seus ingredients i elaboració i que per això es reservava per a ocasions especials. A això s’afegeix que el temps de la seva preparació coincidia amb l’època en què els agricultors cessaven la feina de casa al camp per l’arribada de la tardor. Llavors es dedicaven a la producció torronera en els mesos previs al començament de l’hivern.

Recepta: Torró d’avellanes

Aquesta recepta és d’elaboració senzilla i només utilitzem 3 ingredients principals. Els estris necessaris són: safata per al forn, thermomix o picadora potent, caixa de fusta o tetrabrick, paper kraft o apta per anar al forn, cullera.

Ingredients per a una pastilla

  • 180 g de sucre
  • 1 culleradeta de vainilla en pols (o 1/2 cm de vainilla en branca o mitja cullerada moka de concentrat de vainilla)
  • 300 g d’avellanes, pelades i torrades
  • (opcional) Canyella en pols i/o pell de llimona ratllada

Elaboració

  1. Encara que les avellanes ja estiguin torrades és millor tornar-les a torrar una mica al forn en una safata remenant de tant en tant, a 1700C durant 10 minuts com a màxim (el temps pot variar segons el torrat inicial). Hem d’evitar que es cremin ja que ens donaria un gust amargant al preparat.
  2. Deixar refredar completament.
  3. Mentrestant, folrar l’interior d’una caixa de fusta amb un full de paper kraft. Si no tenim una caixa de fusta, podem tallar longitudinalment un cartró de llet o altres líquids. Netejar bé l’interior. També es podria utilitzar qualsevol caixa de cartró de les mides desitjades.
  4. Fer sucre glaç. Posar el sucre i la vainilla en el vas i triturar fins obtenir una pols. Aquí també hem de posar la canyella i la pell de llimona ratllada si hem triat aquesta opció.
    Thermomix: programar 30 segons a velocitat progressiva 5-10.
  5. Incorporar les avellanes torrades (en fred) i triturar. Cal estar atent a la màquina mentre es tritura l’avellana: si es tritura poc, quedarà una massa seca i deslligada però si es tritura massa, quedarà molt oliosa i tindrà una consistència massa tova.
    Thermomix: Programar primer 15 segons a 6. Mentre es tritura, posar l’espàtula pel bocal per tal que no es quedi la pasta enganxada a les parets.
  6. Al principi, presentarà una textura terrosa. Barrejar bé amb l’espàtula. 
  7. Tornar a triturar fins que la massa comenci a treure oli i tingui consistència de plastilina.
    Thermomix: Programar velocitat 6 sense temps, fins que comenci a sortir l’oli de l’avellana, estem parlant només d’uns 5 ó 6 segons!!.
  8. Abocar la pasta al motlle, pressionar bé i allisar la superfície amb l’ajuda d’una cullera. Tapar amb el paper i cobrir amb tovallons per absorbir l’oli. Posar un pes a sobre per tal que vagi rajant l’oli. Canviar els tovallons quan estiguin molt amarats.

Nota: és convenient fer aquest torró amb un mínim de 3-4 dies d’antelació per tal que vaja traient l’oli. Aquest torró és totalment apte per a celíacs.

Bon profit!

Llegir 864 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Really Web Design

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes