Idees i receptes per cuinar quan no tenim temps

Escrit per
Valorar aquest article
(8 vots)

Avui us proposem algunes receptes per cuinar quan no tenim temps. Hem de menjar per viure, no viure per menjar.

Generalment, vivim la vida de manera ràpida i les coses més bàsiques les anem relegant i fins i tot eliminant. Una d’aquestes és la cuina. Per altra banda, ens deixem influenciar per la publicitat que ens ofereix alternatives a la cuina tradicional, aquella que “ens fa perdre temps i no ens deixa gaudir de la vida” i, que gràcies a la tecnologia, ens en podem alliberar. Plats llestos per menjar després d’escalfar 5 minuts al microones, restaurants de menjar ràpid a preus econòmics… Opcions que no són del tot dolentes si no en fem un hàbit.

El problema d’aquest tipus d’aliments és que estan elaborats de manera que agradin, molts abusen dels greixos, amb excés de sucre o sal, additius com els conservants i els espesseïdors, això si, sempre dins els marges legals. Darrera la publicitat dels aliments hi ha la mateixa feina de màrqueting i de tecnologia com pot haver-hi per vendre un electrodomèstic sofisticat, un cotxe o un perfum.

Cuinar de manera saludable és possible si canviem el plantejament amb el què entrem a la cuina, com una contribució a la nostra salut. Si a més podem seure i menjar assaborint-la...

Hem de menjar per viure, no viure per menjar

Primer de tot: Quin tipus d’alimentació volem?

Una amb ingredients frescos i naturals que ens aportarà tots els nutrients i elaborats de forma senzilla i natural o, una altra amb aliments congelats i preparats, molt condimentats (sucres, sal, additius), escalfats al microones, que es poden menjar en qualsevol lloc de manera ràpida…

L’alimentació que triem repercutirà a curt o llarg termini en el nostre estat de salut i energia per desenvolupar la vida amb normalitat.

Cal repartir les hores de la nostra vida de forma adequada i reservar el temps suficient per a cada activitat. Es tracta de no haver de passar moltes hores a la cuina i per això cal organitzar-nos.

Com podem estalviar temps

  1. Tenir la cuina endreçada. Si tenim els estris ordenats i disposats per al seu ús anirem més ràpid.
  2. El rebost ben proveït. Guardar els aliments secs (cereals, asta, lleguminoses, llavors, fruits secs) en pots individuals etiquetats. En poden comprar amb més quantitat i guardar-los durant uns mesos. D’aquesta manera estalviem temps i diners.
    Le verdures i algunes fruites, juntament amb les proteïnes vegetals, tipus seitan i tofu, les guardem al refrigerador. Les verdures d’arrel (pastanagues, naps, xirivies...) les guardem a temperatura ambient en un lloc fresc. Cal revisar regularment la quantitat disponible de verdures i comprar-ne un cop per setmana.
  3. Saber el menú abans de començar a cuinar. Si abans de començar saber el que cuinarem, ho podem preparar i anirem més ràpids i serem més eficients.
  4. Cuinar de manera simple i variada. Hem de cuinar amb varietat d’ingredients, però no cal que tots estiguin presents en un mateix àpat. Fer una cuina simple i nutritiva també és una manera d’estalviar temps.
  5. Temps i cocció. Començarem per les coccions més llargues (estofats, forn, a pressió, macerats…) deixant les més curtes (bullits, escaldats, vapor…) pel final.
  6. Cuinar i anar fregant el que s’ha usat. Si anem rentant el que hem embrutat i col·locant els estris al seu lloc, els tornarem a tenir a punt per tornar-los a utilitzar. Si ho deixem tot pel final tindrem una muntanya de plats, coberts i cassoles per netejar que no ens l’acabarem i se’ns farà molt feixuc.
  7. Saber el que voldrem cuinar el dia abans. Si estem tot el dia fora de casa, podem preparar les coccions llargues de l’endemà mentre ens relaxem després de sopar, ja que es poden cuinant quasi soles. Alguns d’aquests plats són: un cereals pel dinar, algunes lleguminoses, un estofat amb verdures, una sopa…

Comencem amb els esmorzars

Estem en dejú des de l’hora de sopar, acostuma a ser l’estona més llarga que estem sense menjar. Al matí, el nostre sistema digestiu ha de començar a reprendre les seves tasques, per això, cal començar el dia amb una alimentació suau i líquida. El nostre cos necessita energia constant i estable i és millor donar-la poc a poc, durant el dia, en petites quantitats.

Però cada dia pot ser diferent: canvien les activitats, el clima, les nostres emocions, els pensaments… i, per tant, també canvien les nostres necessitats energètiques i nutricionals. La manera amb la qual comencem el dia dependrà de la nit anterior, en concret del sopar (del què hem menjat i quan) i l’hora d’anar a dormir. Si hem sopat molt tard i de manera abundant, amb productes d’origen animal, ens llevarem cansats, de mal humor i irritables. Amb ganes de prendre un cafè per despertar-nos, tanmateix, en aquests casos, és més recomanable començar amb un suc de fruites o verdures. En canvi, si hem sopat d’hora amb mesura i amb aliments només d’origen vegetal, al matí, ens sentirem més lleugers, amb energia i amb ganes de prendre un esmorzar complet.

Sovint, a l’hora d’esmorzar, hi ha desig de productes dolços. No és gaire recomanable començar amb sucres refinats com la brioixeria, els cereals d’esmorzar ensucrats, les melmelades amb sucre…, ja que ens produirà una pujada brusca de la glucosa en sang durant un curt període de temps amb un pic de baixada a mig matí, i tornarem a sentir la necessitat d’ingerir un producte dolç per tornar a començar el cicle. Per això, el més important és ingerir cereals integrals, a ser possible en gra, en forma de cremes suaus que van desprenent energia lentament o en forma de pa amb massa mare.

Què preferim: escalfar-nos amb uns branquillons de pi que generaran molta escalfor durant un temps curt (sucres i aliments refinats) o un tronc de roure (aliments integrals) que anirà cremant-se a poc a poc escalfant-nos durant un període de temps llarg i sostingut?

Per fer un bon esmorzar cal aixecar-nos amb temps suficient. Una manera d’avançar feina és deixar la taula parada la nit anterior. Si ens emportem un entrepà, podem preparar un dia els de tota la setmana i congelar-los. Si mengem crema de cereals, podem preparar-la la nit anterior i escalfar-la pel matí.

Exemples d’esmorzars:

  1. Pa integral amb patés vegetals (de cigrons, de llenties, de xampinyons, de verdures, de peix…), melmelades naturals (sense sucre)
  2. Cereals inflats sense sucre
  3. Musli sense sucre cuinats uns minuts o deixats en remull la nit anterior
  4. Cremes de cereals integrals amb ratlladura de llimona, panses i canyella.

Per beure es pot prendre llet d’arròs, civada, ametlles o avellanes; iogurt de soja; te verd o negre, cafè de cereals o infusions.

Preparacions prèvies pels dinars o sopars

Algunes preparacions poden guardar-se perfectament varis dies i estalviar temps per aquells moments que en tinguem menys. Podem utilitzar unes hores del cap de setmana i anar més descansats els altres dies:

  1. Cereals. Els cereals integrals triguen bastant temps en coure’s correctament, per tant, cuinarem per un parell de dies. Amb les restes de cereals integrals es poden elaborar: paelles, risottos, “ensaladilles”, croquetes, sopes, amanides, saltejats de verdures… o rescalfar al vapor la quantitat que es vulgui consumir. Alguns derivats de cereals amb coccions ràpides són el cuscús, la pasta integral i la polenta.
  2. Proteïnes. Els llegums tarden temps en coure’s, per això es pot cuinar un tipus de llegum per setmana i anar-lo consumint. El sobrant, el guardarem a la nevera immediatament després de finalitzar la cocció.
  3. Verdures. El millor és cuinar les verdures fresques cada dia per poder aprofitar tot el seu potencial nutritiu. Les coccions llargues (estofats, cremes dolces, saltejats llargs, forn…), especialment les que inclouen verdures d’arrel (pastanaga, xirivia, ceba, nap, ravenets, remolatxa…) i rodones (carbassa, col, coliflor, carbassó…) es poden utilitzar l’endemà.
  4. Altres preparacions: salses per afegir a pasta o cereals (bolonyesa de carn o vegetal, de remolatxa, de bolets, etc.), saltejats de verdures, sofregit com a base d’altres plats, brous vegetals o de carn, fumets de peix…

I amb el què hi ha a la nevera i rebost?

A vegades arribem a casa i no tenim el menjar fet, abans d’obrir llaunes o menjar preparat mirem que hi ha a la nevera i al rebost. Podem utilitzar tan aliments frescos com restes que ens han quedat d’altres àpats i amb poca feina tenir una plat nou:

  1. Restes de minestra de verdures: afegir a les sopes, salses i estofats. Saltejar-la amb pasta o un cereal. Fer una truita de verdures saltejades amb all.
  2. Restes de cremes de verdures: aprofitar per decorar els plats.
  3. Patata bullida: per espessir cremes i salses. Fer-ne un puré de patata com acompanyament. Saltejar-la amb alguna verdura.
  4. Aprofitar a fer una amanida d’arròs o pasta amb el sobrant d’un altre dia i els vegetals que puguem tenir a la nevera (enciam, pastanaga, raves, tomàquet, cogombre, pèsols tendres escaldats, espinacs escaldats, col xinesa, col llombarda...), afegir un ou dur tallat o tonyina en llauna, per exemple.
  5. Brou de bullir les verdures: fer sopes o cremes variades.
  6. Aprofitar una resta d’arròs a la cassola o paella, per exemple, com acompanyament d’un segon plat.
  7. Si tenim una salsa de tomàquet preparada prèviament i una resta de carn rostida o cuita en podem fer una bolonyesa per a la pasta, l’arròs o una pizza.
  8. Retalls de pernil salat que els podem assecar al forn o fregir, i afegir damunt d’una crema, amanida o verdura.
  9. Tallar a trossets embotits secs i fregir-los. Posar a amanides, truites, cremes i pasta.
  10. Fer una salsa amb iogurt per amanir.
  11. Fer humus amb cigrons cuits (o qualsevol resta de llegum) acompanyats de bastonets de pa o pa de pita i una amanida completa.
  12. Torrar pa i servir-lo amb embotits o patés.
  13. Fer paninis (pizzes) amb llesques de pa de pagès.

Saltejat de verdures

Ingredients:

- Ceba
- Pastanaga
- Verdura de temporada
- Oli i sal

Preparació

Posar un rajolí d’oli d’oliva en una paella. Quan estigui calent, afegir la ceba tallada a daus petits i un pessic de sal. Deixar fregir a foc viu i destapat durant 10 minuts. Si veieu que la ceba es comença a enganxar, podeu abocar una mica d’aigua.

Mentrestant, pelar i ratllar una pastanaga (o qualsevol altra verdura d’arrel que tinguem). Netejar i tallar una altra verdura: bledes, espinacs o col en juliana, carbassa a daus, carxofa a grills fins, carbassó a bastonets, etc. (segons les verdures de temporada que tinguem).

Afegir les verdures i coure durant 20 minuts tapat i a foc baix si fa un temps fred. Si estem en època calorosa no caldrà coure tant les verdures que afegim a la ceba, les saltejarem uns minuts.

Aquest saltejat es pot utilitzar per afegir a qualsevol cereal o pasta que cuinem.

Altres ingredients que es poden afegir:

- Bolets de temporada tallats i afegit amb les verdures
- Herbes aromàtiques al gust (fresques a l’estiu i seques a l’hivern)
- Espècies com gingebre, cúrcuma, comí, nou moscada…
- A l’hora de servir es pot afegir julivert fresc picat i/o llavors de sèsam, gira-sol o carbassa lleugerament torrades, o fruits secs trossejats.

Llegir 60832 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Ad Grafic

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes