Receptes per evitar el malbaratament alimentari

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

El passat divendres vaig fer un taller per evitar el malbaratament alimentari a les nostres llars.

El passat 30 de setembre vaig anar al Mercat de Torreblanca a fer un taller sobre el malbaratament alimentari: com ens hem d'organitzar la llista de la compra, com hem de fer la compra, l'emmagatzematge adequat de cada producte i la seva conservació. I si ens queden sobres o menjar que se'ns pot fer malbé:

Paté de bolets

Si tenim restes de bolets que se’ns estan assecant podem utilitzar-los per fer aquest deliciós paté que us sorprendrà.

A continuació us deixo les proporcions que podeu anar adaptant segons la quantitat de bolets que disposeu.

Ingredients:

  • 1-2 Cebes tallades a grills (queda més bo si n’hi ha bastant)
  • 400g Xampinyons (o barreja) tallats a làmines
  • 1 cullerada de postres d’herbes de Provença (la quantitat i la varietat d’herbes les podeu variar segons el vostre gust. Aneu en compte perquè si en poseu massa matarà el gust dels bolets)
  • 3 cullerades soperes de sèsam torrat i mòlt.
  • Sal marina i oli d’oliva extra verge.

Elaboració

  1. Fregir la ceba en una paella, amb una mica d’oli d’oliva extra verge, durant 10 minuts a foc viu i destapada. Si veieu que s’enganxa la ceba, afegiu-hi un rajolí d’aigua.
  2. Quan està cuita, afegir el xampinyons, les herbes aromàtiques i rectifiqueu de sal (poca, ja que els bolets tindran molt gust). Tapeu la paella, abaixeu el foc i coeu-ho tot durant 30 minuts.
  3. Transcorregut el temps, si hi ha massa aigua a la paella, coeu uns minuts més destapant la paella fins que s’evapori quasi tota l’aigua. Sinó ens quedarà un paté massa líquid i no es podrà untar.
  4. Amb una batedora, tritureu el preparat amb el sèsam torrat i mòlt fins obtenir una pasta.
  5. Torreu vosaltr@s mateix@s el sèsam posant-lo en una paella sense res més, a foc mig. Uns minuts, fins que comencin a desprendre una lleugera olor. Si comencen a saltar de la paella ja podeu apagar el foc. Amb això fluïdifiquem lleugerament els seus greixos i ajudem a que després es barregin millor. Cal anar amb compte de no passar-nos perquè sinó podem fer malbé els olis i alterar les seves propietats.
  6. Finalment, podem afegir-hi una mica de julivert fresc tallat per donar-li un toc fresc i de color.

Mandonguilles d’arròs

És una recepta per aprofitar les restes d’una paella o un arròs a la cassola d’una manera diferent. Però també ho podeu fer amb altres plats d’arròs tenint en compte que no estiguin amanits o fets amb arrossos que no es passin perquè serà més difícil de compactar.

Ingredients:

  • Restes de paella
  • Ou
  • Pa ratllat o farina de galeta
  • Farina
  • Formatge
  • Restes de salsa de tomàquet
  • Mostassa
  • Oli

Elaboració

  1. Trossejar els trossets del "farciment" de la paella, tant sigui carn com vegetals.
  2. Barrejar en un bol les restes de paella, ou i una mica de formatge. El formatge pot ser en pols o a trossets petits per trobar-lo després quan ens ho mengem.
  3. Si la massa ens queda massa tova hi podem afegir una mica de pa ratllat o farina de galeta.
  4. Ara ja podem fer-ne boletes, com si fossin petites mandonguilles i enfarinar-les. Per poder fer bé les mandonguilles i que no se’ns enganxin a les mans, ens les hem d’humitejar amb una mica d’aigua. Una manera fàcil d’enfarinar les mandonguilles és omplint un 2/3 d’un got amb farina i anar-la prement fins que al posar-lo del revés no cau. Hi afegim una cullerada de la massa de mandonguilla i amb un joc de canell la fem girar dins el got: obtindrem la forma rodona i enfarinada, sense embrutar-nos les mans!!
  5. Les fregim en una paella amb oli d’oliva calent, però no roent. No ha de fumejar. Reservem.
  6. A part, escalfem la salsa de tomàquet amb una mica de salsa de mostassa.
  7. Col·loquem les mandonguilles en un plat i hi distribuïm la salsa per sobre.

I ja tenim un aperitiu!

Escabetx de cítrics

Aquesta recepta la podem utiitzar tant per escabetxar restes de carn, peix o aus, com per fer-ho amb verdures. Atreviu-vos de provar-ho amb difernts verdures.

Llegir Recepta: Sobres de peix en escabetx de cítrics

Humus de llegums

L’humus es fa amb cigrons però ho podem fer amb qualsevol resta de llegums, fins i tot els podem barrejar. Obtindrem humus lleugerament diferents.

Podem aprofitar pa una mica sec per tallar-ho a trossos i torrar-lo a la torradora o al forn. També es poden utilitzar palets de verdures: pastanaga, cogombre, api, carbassó…

Llegir Recepta: Humus d’azukis

Per saber-ne més:

Saps que el 58% del malbaratament alimentari es produeix a les llars?

Planifiquem la compra per prevenir el malbaratament alimentari a casa

Productes de proximitat, ecològics i millor si és a granel

Alimentació ecològica o sostenible?

Bon profit!

Llegir 838 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Really Web Design

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes