Una carmanyola saludable

Escrit per
Valorar aquest article
(2 vots)

Amb la tornada a la feina i a l’escola també tornen les carmanyoles i el mal de cap per saber que posar-hi sense córrer perill ni avorrir-nos. Com sempre la clau està en la planificació i l’organització.

No és el mateix si utilitzem la carmanyola algun dia de la setmana o si l’hem de preparar cada dia, si és per una o més persones o si és per alguna persona de la família però la resta dina a casa. A sobra hem de fer dinars diferents???!!!!

Com planificar

Planificar el menú setmanal

  • Planificr ens facilita molt la feina, tan hi fa si és per un dia, una setmana o cada dia, ens anirà bé per no menjar sempre sobres, fer-nos qualsevol cosa o avorrir-nos perquè sempre mengem el mateix.
  • És important fer la planificació sota criteris d’una alimentació saludable, equilibrada, variada, i suficient (les quantitats han de ser adequades).
  • També és important variat els tipus de cocció que s’utilitzin, tant per adequar-los a l’època de l’any com per introduir varietat.
  • Dissenyar els sopars pensant amb els tapers dels dies següents, sempre podem aprofitar alguna cosa del sopar per al taper de l’endemà.

Diferents tipus de plats

  • Es poden utilitzar tot tipus de plats, fins i tot sopes o cremes.
  • Per facilitar l’àpat i el transport es poden utilitzar plats únics. Han d’estar construïts sota els mateixos requisits de varietat que ho faríem amb un primer i un segon plat.

Recomanacions higièniques

  • Un cop elaborat el plat, refredar-lo el més ràpid possible en el recipient adequat. Es pot fer directament en les carmanyoles que ens emportarem.
    Si és per consumir el mateix dia o l’endemà guardar a la nevera.
    Si és per un altre dia, millor congelar-ho. 
  • El transport ha de ser en un envàs o bossa isotèrmica. Avui en dia, les bosses que es venen per a les carmanyoles ja tenen aquesta funció de protecció.
  • Assegurar un bon estat de conservació fins a l’hora del consum. Seria ideal que en arribar a la feina es pugui mantenir en refrigeració fins al moment en que l'escalfarem. Per desgràcia, a molts llocs de treball no es disposa d’una nevera per poder guardar la carmanyola fins al moment de consum, en aquest cas hem de deixar-la en un lloc fresc (vigilar a l’hivern allunyar-la de les calefaccions).
  • Abans de consumir, escalfar el menjar a més de 700C. A aquesta temperatura eliminem els microorganismes que hagin pogut créixer. Si no disposem de microones o algun altra aparell per escalfar el menjar, el millor és elaborar plats que es puguin menjar freds i incrementar les recomanacions higièniques abans esmentades.
  • Menjar en un espai adequat, evitant les taules de treball o pupitres per controlar les contaminacions. Si no el tenim, netejar una mica la taula amb tovalloletes desinfectants i col·locar la carmanyola sobre uns tovallons de paper. Poder menjar sobre estovalles, encara que siguin tovallons de paper, val la pena tant per higiene com per fer més agradable l’espai on mengem.

I si volem sopes?

Si volem emportar-nos sopes, gaspatxos o cremes, el millor és utilitzar pots de vidre de 250g de capacitat. Cal ser molt curosos i mirar bé que la tapa estigui en condicions: neta, sense cops i que no hagi saltat la capa protectora interior, en cas contrari la canviaríem.

Altres consells

  • No condimentar les amanides fins al moment de consumir, d’aquesta manera les mantindrem cruixents fins al moment de menjar. La sal i el vinagre ens deixen les amanides cuites.
  • Si portem pasta a la carmanyola, és millor coure-la una mica al “dente”. A l’hora de rescalfar el plat, quedarà millor i no es pastarà.
  • Si al menú hi ha ou, ha d’estar perfectament cuit per no patir ensurts. Oblidem-nos de les truites sucoses i poc quallades fora de casa.
  • Com a millor opció a l’hora d’emportar-nos carn o peix són els plats elaborats amb salsa o suc. De totes maneres, si ens emportem caro o peix a la planxa, a l’hora de rescalfar, podem afegir una mica de suc de llimona perquè quedin més sucosos. També són interessants les hamburgueses i mandonguilles tant de carn, de peix o vegetals.
  • Cal que siguin àpats lleugers perquè ens permetin seguir treballant amb normalitat, sinó se’ns farà molt llarga la tarda.
  • Utilitzar la imaginació per no caure en l’avorriment. Variar, però sempre adaptant-ho a les nostres necessitats i gustos personals.

Però com sempre, l’organització i planificació és el quid de la qüestió. Al principi costarà però després...

Com organitzar-se

  • Comprar el productes frescos pensant en els tapers. Es pot fer un cop per setmana.
  • Dedicar un dia a la setmana a cuinar plats que puguem conservar bé a la nevera o congelador i avançar feina.
  • Envasar els plats ja en els tapers per emportar. Millor si són quadrats perquè són més fàcils de col·locar i apilar tant a la nevera com al congelador.
  • Tenir un bon rebost de no peribles o secs: espècies, herbes, olis amb sabors, vinagres diferents, llaunes… ingredients que ens ajudaran a donar un toc diferent i especial al taper de cada dia.
  • Comptar amb tenir a mà alguns productes en llauna de bona qualitat que ens salvaran en alguns casos d’emergència.

Preparacions bàsiques

Són preparacions senzilles que cal tenir a mà perquè ens ajudaran a reduir el temps de dedicació a la cuina, que MAI serà un temps perdut, ben al contrari.

1. Algunes elaboracions que podem fer un cop per setmana són la ceba cuita, una salsa de tomàquet, patates bullides amb pell, arròs i pasta bullides…

2. Hi ha unes altres elaboracions que es poden fer un cop al mes com el brou de pollastre, brou de carn, brou de peix, brou de verdures…

3. Les sopes. A l’hivern ajuden a escalfar i a l’estiu refresquen. Moltes vegades ens oblidem d’elles. Els diferents brous són les bases de quasi totes les sopes.

4. Les amanides ens treuen de més d’un compromís aquells dies que no tenim gaire gana o que hem de menjar alguna cosa ràpid per continuar treballant, quan no tenim ganes de cuinar, quan tenim la nevera buida, quan tenim pressa… Podem fer una amanida de qualsevol plat fred amanit amb una vinagreta.

Preparacions bàsiques per a les amanides:

  • Fer daus de pa fregit amb pa una mica sec i guardar-los en un recipient tancat hermèticament. Es guarden bé un màxim de dues setmanes ja que tendeixen a fer-se rancis.
  • Elaborar ceba marinada tallant-ne a tires fines i introduir-la en un bol amb vinagre bo. Deixar-la a la nevera fins que l’utilitzem.
  • Tenir formatges (feta, de cabra, parmesà ratllat…), fruita seca o pipes torrades (avellanes, nous, pinyons, pipes gira-sol, carbassa…)

5. Les verdures són imprescindibles com a plat únic o com acompanyament de plats principals.

  • Quan haguem de coure verdura aprofitem a coure'n més i guardem-la per un dinar de taper. 
  • També les podem escaldar i congelar en bosses individuals per utilitzar-les un altra dia.

6. Els llegums són molt còmodes, gustosos i nutritius, accepten multitud de preparacions i es poden menjar com a plat únic amb verdures i cereals o com acompanyament. Es poden consumir tant calents com freds. els podem coure nosaltres mateixos i guardar-los congelats o comprar-los cuits i congelar-los igualment.

7. Els ous són una de les opcions més còmodes per endur-nos a la feina. Que bones són les truites farcides. Animem-nos a farcir-les del que vulguem, sobretot de vegetals que les deixen més sucoses. Podem tenir el farcit fet amb antelació (ceba amb pebrot, ceba amb carbassó i xampinyons, etc.). Si es vol fer amb patates cal triar aquelles més adequades per fregir perquè les que són ideals per bullir, un cop fredes, acostumen a ser dures i sembla que són crues.

Recepta ràpida de sopa de peix amb arròs.

Aquí us deixo una recepta que faig jo a casa quan arribo a la nit i volem una sopa o no tinc temps de fer gaires floritures. Quan vaig a comprar peix fresc, sempre em quedo les espines i les congelo fins tenir-ne suficients per fer el brou de peix. Si voleu fer un brou de peix més gustós consulteu amb la vostra peixetaria, moltes tenen barreges de peix que no han pogut vendre, ja congelat, a molt bon preu. Això em permet tenir una mica de peix per la sopa.

Ingredients

  • Brou de peix 
  • Arròs ja cuit
  • Porro
  • Tomàquet
  • All
  • Marisc (tallarines o cloïses, gambetes petites, etc.)
  • Llorer
  • Julivert fresc

Elaboració

Haurem fet el brou de peix rostint en una olla, amb oli d’oliva i a mig foc: 1 cap de lluç, uns caps de gamba, espines i peix per fer sopa que podem comprar d’oliva a la peixateria (escórpora, pelaies, llises…). Quan agafi una mica de color, afegir 1 litre d’aigua freda, una ceba, 2 tomàquets madurs, 1 gra d’all, uns grans de pebre. Salar lleugerament i deixar bullir durant 20 minuts. Colar i ja el tenim! El podem congelar en envasos individuals, glaçonera, bosses…

Per fer una sopa de peix ràpida necessitarem el brou de peix elaborat amb antelació, un porro, un parell de tomàquets ratllats, un gra d’all picat (opcional), unes tallarines o musclos o cloïsses obertes al vapor i una mica de peix esmicolat (pot ser algun resta que ens hagi quedat pel congelador o de hem fet el brou), fins i tot es poden afegir unes gambetes petites pelades.

Posar a bullir el brou de peix amb una fulla de llorer (opcional segons els gustos de cadascú). Mentrestant, sofregim un porro tallat a rodanxes fines, una mica de tomàquet i un all picat. Abocar-ho a la sopa. Afegir el marisc i les gambes. Podem decorar amb una mica de juliverts fresc picat. Si volem un plat més complert hi podem posar arròs o pasta queja  tinguem cuit amb antelació.

I vosaltres com ho feu?

 

Llegir 910 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Really Web Design

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes