Menjadors escolars i de col·lectivitats

Els menjadors escolars, es desenvolupen entre l’horari lectiu del matí i el de la tarda i dóna acollida a molts infants que per diverses raons no van a dinar a casa. Amb el temps, aquest espai, ha anat prenent importància i s’ha anat carregant de contingut educatiu. Per gestionar aquest espai, normalment, es contracta una empresa externa i la Comissió de Menjador supervisa tot el funcionament. Aquesta comissió està formada, generalment, per representants de l’Ampa, de l’equip directiu, de l’empresa contractada, i tota aquella que es cregui oportuna a cada centre.

En alguns casos, hi ha la sort de comptar amb alguns pares o mares coneixedors del tema. Però no sempre és així. La gestió de tot un menjador és més complexa del que sembla en un principi ja que abraça molts punts diferents com la gestió de personal, la gestió de proveïdors, l’elaboració de menús equilibrats, les seves derivacions per a dietes especials que a més quadrin amb el dia de piscina i agradi tants als infants de P3 com als de 6è, que s’han d’elaborar en una cuina que potser no està pensada per a segons quines elaboracions i a l’actual nombre de comensals...

Des dels meus coneixements i experiència puc oferir un ampli ventall de formació i assessorament per a millorar el funcionament dels menjadors escolars

 

Què faig

Treballo amb els equips de cuina on es fan valoracions dels processos i el funcionament amb la possibilitat de millorar-los:

  • Valoració del funcionament intern: gestió de compres i recepció, bones pràctiques d’higiene alimentària, correcta neteja i desinfecció, presència de pla de prevenció de perills i riscos, controls adequats, mesures correctores, documentació correcta.
  • Valoració de la bona gestió d’al·lèrgens i de les dietes d’al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.
  • Formació en innocuïtat alimentària, manipulació higiènica i qualitat alimentària
  • Formació en alimentació saludable, alimentació sostenible i com evitar el malbaratament alimentari
  • Formació per a una bona gestió de les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.

Cursos i tallers per a cuiners d'escoles o col.lectivitats:
  • Saben quins són els perills generals en una cuina i en la seva en particular? Prenen les mesures oportunes?
  • Saben quins perills poden venir dels proveïdors i què s’ha de controlar en recepció?
  • Saben com s’han d’emmagatzemar els diferents productes i quines mesures han de prendre (llocs, envasos, temperatures, etiquetes…)?
  • Quins riscos hi ha en les preparacions prèvies (descongelat, desinfecció, tallat, elaboració prèvia…)?
  • Quines mesures cal controlar en els processos de cocció? I després, abans del servei?
  • Que cal evitar durant el servei, males pràctiques.
  • La higiene es tan important com una bona manipulació. Coneixem la diferència entre neteja i desinfecció? Quins productes hem d’utilitzar, quan i en quina freqüència?
  • Els aliments
  • Per què és important consumir aliments de temporada i proximitat? (temporada tardor-hivern i primavera-estiu). I els ecològics?
  • Tots els aliments saludables o depèn de les elaboracions? I les quantitats?

assessorament escoles cuina

Treballo amb els monitors de menjador:

  1. Valoració del funcionament per millorar circuïts, organització, hàbits, etc.
  2. Formació als monitors per millorar els seus coneixements en alimentació saludable i aplicació
  3. Gestió higiènica dels aliments, quines mesures s’han de prendre abans, durant i després.
  4. Gestió dels al·lèrgics i intolerants alimentaris. Es pot fer una formació general i/o treballar-ho en grups petits (cursos, cicles, torns) de manera pràctica i particular.
  5. Assessorament per aplicar educació alimentària al menjador on s’inclouen els hàbits saludables, l’alimentació, el malbaratament.

Cursos i tallers per a monitors de menjadors:

  • Normes bàsiques d’higiene alimentària i manipulació d’aliments
  • Què s’entén a l’actualitat com a alimentació saludable dels infants?
    Conec els aliments que poden, o no, menjar els infants amb al·lèrgies i intoleràncies que tinc al meu càrrec? Quina responsabilitat tinc?
  • Com educar en hàbits saludables: unifiquem els criteris del menjador i seguim tots la mateixa línia.

assessorament escoles monitors

AMPA/Comissió menjador/Escola.

Assessorament i xerrades:
  1. Coneixements generals sobre alimentació, seguretat alimentària i sostenibilitat
  2. Sensibilització
  3. Programes d’educació alimentària.

Cursos i tallers per a AMPA i escoles:

  • Recomanacions per elaborar un menú setmanal de sopars completant els de l’escola.
  • Esmorzars saludables per a tota la família.
  • Alimentació saludable per als infants i per a tota la família.

assessorament escoles ampa

Com ho faig

Un dels principals avantatges és la flexibilitat i adaptació a les necessitats. Es poden desenvolupar en dos formats:

Assessorament
Pot fer-se un assessorament puntual o de més durabilitat en el temps

Formació
D’un tema en concret amb una única formació a diverses formacions fins i tot de temes diversos i formats diversos (xerrada, taller, sortida…)

  • Sempre es fa una entrevista prèvia per recollir informació, saber els objectius a assolir i decidir quina o quines intervencions són les més adequades. Sempre que sigui possible, m’agrada fer una observació prèvia del funcionament per acabar de definir les accions a dur a terme.
  • Presentació de la proposta, calendari i pressupost.
  • Formació en grup on es desenvolupa el tema. Es plantegen casos pràctics de propi lloc de treball o similars que han de resoldre i exposar per fomentar la seva participació.
  • Formació-taller per aquelles qüestions què cal arribar a un consens o unificar criteris.
  • Valoracions i avaluacions. Es fa una valoració o avaluació prèvia per saber l’estat inicial de la situació i una altra al cap d’un temps de rebre la formació o implantar un el procés. Poden ser tipus “auditoria” (amb un check list) o examen de coneixements (per escrit o oral)
  • Depenent del tipus d’actuació i del temps destinat, es poden establir reunions de seguiment.
  • Avaluació final i recull de conclusions

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Really Web Design

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes