A les portes de la grip

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

A la que arriben els primers freds comencen els refredats i les grips. Els símptomes s'assemblen però els efectes de la grip són més forts. Per poder-nos recuperar bé hem de reposar i deixar que segueixi el seu procés natural. Tanmateix, podem prendre algunes infusions o complements per ajudar-nos a suportar els símptomes, però no hem de tallar el procés ja que pot comportar una recaiguda per no haver-se curat correctament.

La grip

La grip és una malaltia infecciosa causada per un virus i principalment afecta el sistema respiratori de forma aguda. S’estima que cada any afecta al 25-50% de la població, però només necessita atenció mèdica un 10-20%.

Hi ha diferents grups de virus:

 • Tipus A: el que causa més percentatge de contagis i el que presenta més gravetat.
 • Tipus B: es situa en una zona geogràfica determinada. No presenta tanta serietat com l’anterior.
 • Tipus C: és el menys sever, amb símptomes semblants al refredat.

Diferències entre grip i refredat

La grip presenta uns símptomes més aguts que el refredat. El refredat es pot produir durant tot l’any, mentre que la grip acostuma a succeir durant l’hivern, la grip es diferencia del refredat fonamentalment perquè la persona presenta febres sobtades més elevades que arriben fàcilment als 39’50C i poden assolir valors de 410C i per una sensació de pesantor i dolor per tot el cos, sobretot a les articulacions. El mal de cap acostuma a ser més fort que en el refredat. S’acostuma a presentar tos seca.

Podem patir diversos refredats durant un any, en canvi, de grip, se’n pateix una a l’any. Cal diferenciar-la de l’anomenada “grip intestinal” que es produeixen quan certs bacteris envaeixen el tracte digestiu.

Símptomes de la grip

Després d’un període d’incubació d’uns 1-4 dies apareixen els símptomes bruscament.

Els principals símptomes són: febre alta, mal de cap, dolors musculars, pesantor general, tos seca, cansament, esternuts, calfreds, sudoració, mal de gola, secrecions del nas, falta de gana, nàusees, vòmits, cara envermellida, etc.

La majoria dels símptomes acostumen a durar una setmana però el quadre respiratori pot persistir una altra setmana i acompanyar-se de debilitat general. En els infants, pot anar acompanyat de quadres de diarrees i vòmits.

Causes de la grip

La transmissió acostuma a ser de persona a persona a través de gotes que floten per l’aire produïdes en parlar, tossir o esternudar, però també es pot transmetre per objectes o tovalloles (sobretot en el cas dels infants) al tocar l’objecte contaminat i després posar en contacte els dits amb la boca, el nas o els ulls.

Les persones infectades comencen a eliminar virus 24-48h abans de patir els primer símptomes i durant 4-5 dies posterior a l’inici. En els infants i en persones amb les defenses baixes, s’allarga aquest període.

Tractament

És una malaltia que acostuma a curar-se per si mateixa i només es tracten els símptomes com la febre amb antipirètics.

En alguns casos, es poden presentar complicacions com bronquitis, pneumònia, encefalitis, etc. i causar morts durant els episodis, especialment entre persones de risc.

Les persones pertanyent al grup de risc són:

 • Els infants menors de 2 anys
 • Ens infants, adults i gent gran amb malalties cròniques com l’asma, la diabetis, les malalties cardíaques, les malalties respiratòries, etc.
 • Les persones entre 6-18 anys en tractament perllongat amb “aspirina” AAS.
 • Les persones baixes de defenses a causa d’altres malalties
 • Les embarassades
 • Els professionals de la salut per estar en contacte amb persones que tenen risc d’infecció.

Per aquest motiu s’aconsella que les persones d’aquest grup es vacunin durant la tardor, abans que apareguin les grips. Si de totes maneres es contrau la malaltia, els símptomes són més lleus.

Com sempre deia un professor: "Si tractem la grip amb medicaments dura una setmana i si no la tractem amb medicaments dura set dies"

Per evitar el contagi

 1. Mantenir una bona higiene de les mans per evitar el contagi de mans-boca-nas-ulls.
 2. Evitar espais tancats amb molta gent.
 3. Ventilar les habitacions uns 10-15 minuts diàriament.
 4. No abusar dels antibiòtics. De totes maneres, els antibiòtics no serveixen per a res enfront els virus. No automedicar-se.
 5. Cuidar l’alimentació
 6. Mantenir el grau d’humitat ambiental adequat
 7. Abandonar l’hàbit de fumar
 8. Deixar descansar el cos
 9. Reduir l’estrès perquè retarda la curació
 10. La febre és necessària perquè impedeix la reproducció microbiana. No tractar amb antitèrmics si la febre no supera els 380C.
 11. La tos és necessària, és un recurs per eliminar microorganismes.

Dieta per a la grip

Prendre una dieta poc abundant durant els primers dies.

Àpats abundants, sobretot en aliments rics en greixos animals exigeixen un esforç de digestió i el cos necessita tots els recursos per lluitar contra la grip. Per contra, una dieta lleugera rica en verdures, hortalisses i fruites és més digerible i proporciona nutrients per escurçar la malaltia.

Menjar aliments amb propietats antioxidants.

Ajuden a eliminar les toxines produïdes per la infecció i enfortir l’organisme enfront noves invasions o que aquesta pugui derivar en problemes més seriós. Alguns exemples són:

 • Aliments rics en vitamina C. Pot alleujar els símptomes i reduir el temps de durada. Les fonts són: cítrics (taronges, llimones, aranges), pebrots, verdures de color verd fosc (cols, bròquil).
 • Aliments rics amb vitamina A. És un bon antioxidant que s’obté directament d’aliments d’origen animal, com el fetge, el verat, la mantega, etc. També es pot obtenir d’aliments d’origen vegetal en forma de betacarotens en verdures i hortalisses com pastanaga, verdolaga, bledes, espinacs, xicoira, créixens, borratja, carbassa, tomàquet, espàrrecs, pebrots…

Menjar aliments amb propietats immunoestimulants

Ajuden a reforçar el sistema immune. Entre aquests aliments cal destacar l’all o la ceba. Ambdós presenten propietats bactericides, antivirals i immunoestimulants. Una simple sopa d’all constitueix una manera fàcil d’augmentar les defenses.

A continuació us en deixo una molt lleugera per quan estem malalts.

  Sopa d’all per a 4 persones

  Ingredients: 

  • 4 grans d’all
  • 1 l d’aigua
  • 4 c.s. d’oli d’oliva
  • 1 c sal
  • 1/2 kg pa
  • 1 branca de farigola

  Elaboració: 

  1. Posar en una olla l’oli i donar-hi unes voltes els alls
  2. Afegir l’aigua i portar a ebullició amb la sal
  3. Tallar el pa a trossos petits i fins
  4. Quan bulli l’aigua afegir la farigola, el pa i deixar coure uns 5 minuts
  5. Servir ben calenta. Es poden afegir un parell d’ous desfets dins la sopa.

Els aliments que contenen folat o vitamines del grup B també ajuden a enfortir el sistema immune. En podem trobar a les verdures de fulla verda fosca com les cols o remolatxes, els cereals integrals i els llegums.

Altres aliments interessants són els bolets, sobretot les d’origen oriental com el xitake o maitake.

Beure abundant aigua i prendre molts líquids

Prendre líquids és necessari per mantenir les mucoses hidratades i evitar la deshidratació corporal.

La gran secreció de mocs, l’augment de sudoració per les altes febres i la necessitat d’eliminar les toxines de la infecció per l’orina ens obliguen a aquesta bona hidratació. A part de prendre aigua, l’aportació de líquids també es pot fer per la ingesta de sopes lleugeres, infusions i sucs de fruites naturals (taronja, remolatxa, pastanaga o tomàquet) . Aportarem minerals, algunes vitamines en el cas de les fruites i escalfor reconfortant en les sopes i infusions.

Menjar aliments rics en zinc

Ajuda a escurçar la durada de la grip. Una bona font d’aquest mineral n’és el marisc, especialment les ostres. També és present en el fetge i els ous, però amb un elevat contingut en colesterol. Es pot recórrer a l’api, espàrrecs, borratja, figues, patates, albergínies, etc.

Menjar aliments rics en proteïnes

Una alimentació deficient en proteïnes pot augmentar el risc d’infeccions. Una manera d’obtenir-les fora dels aliments d’origen animal és a través dels fruits secs, els llegums o els cereals integrals.

Fitoteràpia per a la grip

Les principals herbes medicinals són:

 • All (Allium sativum L.), cru en amanida.
 • Llima (Citrus aurantigolia), prendre suc de llima 1-2 cops al dia
 • Marduix (Origanum majorana), per les seves propietats antimicrobianes, és ideal per prendre durant malalties respiratòries, estats gripals, tos, bronquitis i asma. Prendre una infusió de 5g de fulles i sumitats florals per 250ml d’aigua, 3 cops/dia. També es poden fer bafs.
 • Nespra (Eriotrobya japonica), s’utilitza l’extracte de les fulles per tractar estats de grip, tos persistent, esputs i congestió bronquial. Els seus principis actius actuen sobre la inflamació dels bronquis podent-se utilitzar en casos de bronquitis.
 • Bedoll (Betula alba L.), presenta propietats febrífugues que pot rebaixar la febre en malalties de l’aparell respiratori com la grip, el refredat, etc. Decocció d’una culleradeta d’escorça seca esmicolada per tassa d’aigua. Prendre 3 tasses/dia.
 • Càrtam (Carthamus tinctorius), s’ha utilitzat com a febrífug i diaforètic (estimula la sudoració) en casos de febre, grip o refredats. Decocció de 20g de flors seques en 200ml d’aigua. Prendre fins a 2 tasses/dia.
 • Regalèssia (Glycyrrhiza glabra), presenta la capacitat d’inhibir el creixement dels virus combaten malalties víriques. Decocció d’una culleradeta d’arrel seca per got d’aigua, prendre 3 gots/dia com a màxim. Anar amb compta perquè presenta diverses contraindicacions.
 • Gingebre (Zingiber officinale), molt útil per alleujar la congestió nassal i mitigar els dolors articulars. Infusió d’una culleradeta d’arrel seca per got d’aigua. Prendre’n un parell al dia. Afegir suc de mitja llimona per potenciar-lo.
 • Margarita (Bellis perennis), en estats febrils, per afavorir la sudoració i ajudar a baixar la febre, s’utilitzen les decoccions de les flors. Tradicionalment s’utilitzen compreses al front o en tisanes i infusions. Infusionar 3g de flors seques en 200ml d’aigua, reposar 10 minuts, colar i servir. Prendre fins a 3 tasses/dia. Es pot aplicar una compresa al front amb la infusió anterior.
 • Dròsera (Drosera ssp.), presenta un principi actiu amb acció antibiòtica enfront una àmplia gamma de bacteris i virus. S’utilitza en grips, refredats, infeccions respiratòries i enteritis (diarrea). Prendre segons el prospecte.
 • Equinàcia (Echinacea), per les seves propietats antibiòtiques i d’augment de les defenses fa que disminueixin els símptomes negatius de la grip i refredats i ajuda a accelerar la curació. Prendre 1000mg/dia de suplement d’equinàcia repartida en 5 preses al dia
 • Genciana (Gentiana sp.), capacitat d’estimular la producció dels glòbuls blancs i augmentar les defenses ajuden a la prevenció. Maceració d’una cullerada d’arrel de genciana seca per tassa durant la nit. Prendre un parell de gots al dia endolcits amb mel.
 • Menta (Mentha piperita), és rica en mentol que té propietats diaforètiques i anticongestives, que s’aprofiten en el tractament de la grip i el refredat. Fer una infusió amb una cullerada de planta seca durant 10 minuts. Veure 2 gots/dia.
 • Hibiscos (Hibiscus sp.), per eliminar la tos, afegir unes gotes d’extracte d’hibiscos a l’aigua de la banyera per fer bafs.
 • Lavanda/espígol (Lavandula officinalis, Lavandula latifolia), ajuda a disminuir els símptomes en forma d’infusió d’una cullerada de flors seques per got d’aigua durant 15 minuts. Prendre ben calent i endolcit amb mel.
 • Eucaliptus (Eucalitus globulus), presenta propietats microbianes, excel·lent expectorant i propietats antiinflamatòries. Decocció de 3g de fulles seques per tassa d’aigua. Prendre 2 tasses/dia endolcides amb mel.
 • Til·la (Tilia europaea, T. platyphyllos, T. cordata), les flors tenen propietats diaforètiques (augment de la suor corporal) que ajuda a afavorir el tractament de la grip i altres malalties respiratòries. Fer una infusió de mitja culleradeta e flors seques per tassa d’aigua. Prendre 2 tasses/dia.
 • Plantatge major (Plantago major), suavitza la mucosa respiratòria, ajuda al tractament de l’afonia i veu ronca, té propietats antibacterianes, descongestionants i expectorants. Prendre en forma de xarop fet picant la planta fresca, filtrar el líquid. Mesclar a parts iguals amb sucre, dissolent-lo al bany maria. Prendre 2 cullerades/dia.
 • Llorer (Laurus nobilis L.), acció expectorant bronquial. Fer infusió amb un parell de fulles per tassa d’aigua durant 10 minuts. Prendre 4 tasses/dia.
 • Romaní (Rosmarinus officinalis L.), per la seva acció antibiòtica. Fer una infusió de flors i fulles seques i prendre’n 3 tasses/dia.
 • Verbena (Verbena officinalis L.), és eficaç com a antifebrífug. Fer una infusió amb una culleradeta de planta seca per tassa d’aigua durant 10 minuts. Prendre 2-3 tasses/dia.

  Infusió: abocar aigua calenta sobre les parts de la planta, generalment les més tendres, i deixar reposar tapada durant uns 5 minuts. Si fem bullir aigua, l’hem d’abocar un cop hem apagat el foc i l'aigua deixa de fer bombolles.

  Decocció: fer bullir en aigua, a foc lent, les parts de la planta (generalment més dures i/o gruixudes) de 3-30 minuts i deixar reposar un mínim de 10 minuts.

Font consultada: botanical-online

Llegir 1917 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Ad Grafic

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes