Al setembre tornem a la normalitat, i l’alimentació?

Escrit per
Valorar aquest article
(2 vots)

S’acaba l’agost, la naturalesa comença a canviar la seva energia i nosaltres ens hem de començar a preparar per l’hivern i reforçar el sistema immunitari per prevenir els refredats i grips

Tornem de vacances i en menys d’un mes haurem entrat a la tardor segons el nostre calendari, però el canvi energètic, a la naturalesa, no es produeix de forma tant dràstica, d’un dia per l’altra, aquest canvi es comença a produir a finals d’agost-principis de setembre. És el moment de començar a canviar la nostra alimentació per adequar tant el nostre cos com el nostre sistema immunitari cap a temps més freds i afrontar les inclemències atmosfèriques.

La vitamina C ens ajuda quan estem refredats? Per anar bé l’hem de prendre abans per prevenir, no quan ja el tenim a sobre.

L’energia comença a disminuir, a la naturalesa ja no observem el mateix resplendor i abundància de la primavera i estiu. Han començat a aparèixer els fruits de color morat: figues, albergínies, raïm, nabius, mores… Totes elles tenen una acció principalment antioxidant per la seva riquesa en vitamina C, flavonoides i betacarotè que ens ajudarà a reforçar el sistema immunitari.

Hem de començar a disminuir els aliments i begudes fredes, així com el consum d’amanides crues i augmentar els escaldats. Si seguim amb una alimentació estiuenca, i no ens preparem energèticament per a la tardor, el mínim canvi de temperatura moltes vegades comporta l’aparició de refredats inesperats.

A la tardor, l’energia de la naturalesa es manifesta de forma contrària a la primavera, es replega, comencen a assecar-se les fulles per acabar caient i els arbres que no la perden la recullen cap a les arrel quedant com en una letargia. Els animals emigren cap a zones més càlides, hivernen o disminueixen la seva activitat diària.

Nosaltres, com que no hivernem i no emigrem (almenys la immensa majoria i perquè no podem), hem de canviar la nostra alimentació per obtenir l’energia necessària per travessar l’hivern sense passar fred ni refredar-nos. Haurem de començar a augmentar el consum dels vegetals que acumulen i emmagatzemen l'energia, els que estan més arran de terra i sota terra: els rodons i d’arrel com les cebes, les carbasses, les pastanagues, els naps, les xirivies…

Si ens hi fixem, tots aquests aliments vegetals ens ofereixen un gust dolç, que serà el sabor predominant si consumim aliments de temporada.

També començarem a reduir el consum d’herbes aromàtiques fresques i les anirem substituint per seques. Si seguim la lògica natural podem observar que durant la primavera-estiu és l’època de recol·lecció d’aquestes herbes aromàtiques en flor. Mentre les podem collir les utilitzarem en la seva forma fresca. A més, en podem collir i dessecar-les per utilitzar-les seques quan ja no les podem collir i afegir-les als principis de les coccions.

Anirem disminuint les amanides crues, els macerats i premsats. Anirem introduint coccions més lentes: vapor, estofats, saltejats llargs, tempura o fregits, pressió; combinant-les amb coccions més lleugeres com els escaldats, els bullits (de curta durada) o saltejats curts.

Aliments a consumir

Cereals

  • Arròs de gra mig i gra curt
  • Mill
  • Civada
  • Arròs dolç
  • Arròs salvatge
  • Quinoa
  • Cuscús, bulgur i pastes integrals

Sopes

  • Sopes amb verdures rodones: cebes, naps, cols, carbasses, coliflor...
  • S'hi pot afegir alguna alga, una mica d'oli afegit al principi, i algun llegum

Proteïnes

  • És un bon moment per tornar a iniciar els estofats de llegums amb verdures rodones i alga kombu en coccions lentes
  • Augmentar el consum de peix respecte el consum del mateix durant l'estiu

Verdures

  • Utilitzar verdures estacionals
  • No ens hem d'oblidar de les verdures de fulla verda. Consumir-les després de coccions curtes per poder aprofitar tots els seus nutrients, clorofil·la i vitamina C sobretot

Algues

  • En sopes: wakame, dulse, lletuga de mar, nori
  • En brous: kombu
  • En estofats: kombu, wakame
  • En saltejats: arame, hiziki
  • En amanides escaldades o bullides: wakame, dulse

Olis

  • Incrementar-ne lleugerament el consum en les coccions
  • Cal utilitzar olis de bona qualitat, de primera premsada en fred. Els millors per cuinar en aquesta època són els d'oliva i sèsam
  • També és interessant utilitzar diàriament llavors torrades, fruits secs, mantegues de sèsam, cacauet, ametlles...

Fruites

  • Ara tenim una gran quantitat de fruites i és el millor moment de fer compotes i melmelades per consumir més endavant
  • Disminuir progressivament el consum de fruita crua. A mesura que vagi augmentant el fred disminuirem la quantitat i freqüència de consum crua per augmentar la fruita cuita (al forn, en compota, etc.) afegint canyella o fruits secs o fruita dessecada (panses, orellanes, etc.)
Llegir 1393 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Ad Grafic

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes