Alimentes les teves emocions?

Escrit per
Valorar aquest article
(6 vots)

Quan naixem ho fem amb una sèrie d’habilitats que amb el temps anem perdent.

Un nadó neix amb la intuïció de saber quan té gana i de menjar la quantitat que necessita. Segons sembla, fins cap allà els 2 anys d’edat, un infant manté la capacitat de menjar segons les seves necessitats i triar els aliments que millor li van. Però ho perdem. Per què? Per tradicions alimentàries i culinàries, per preferències familiars, per convenis socials, per compensar carències emocionals, etc., etc., etc. Som una societat on quasi bé tot ho celebrem al voltant d’una taula.

El fet és que a l’edat adulta hem perdut totalment aquesta intuïció i acostumem a posar al mateix nivell les necessitats físiques (els nutrients que el nostre cos necessita) i les emocionals (compensem les emocions amb menjar). Potser és fàcil entendre que davant una emoció de tristesa o desengany tenim desig de menjar dolç, i que no representa cap mancança nutricional i, per tant, no ens ho hauríem de menjar. Però és més fàcil de dir que de fer-ho.

El nostre cos i la nostra ment són més complexes del que aquí us explicaré, i simplement us faré unes pinzellades per a què comenceu a pensar-hi.

Per què mengem?

Mengem per donar energia al nostre cos, tanmateix no acostumem a dedicar-li ni el temps ni l’atenció que es mereix. Cal menjar per viure, no al revés. El nostre present està creat amb la nostra forma de menjar, actuar, sentir i pensar.

A vegades ens trobem aferrats a una sèrie d’aliments que no podem deixar de menjar. Acostumen a ser causades per carències energètiques, sobretot en dietes desequilibrades:

 • Quan hi ha dèficit de minerals o proteïnes o carbohidrats, etc.
 • Quan la persona desitja un aliment que generi escalfor, relaxació, energia ràpida, pujada de glucosa, desinhibició…

Acabem confonent el que necessitem amb el que desitgem.

Què desitgem?

Quan patim algun problema emocional o alguna dificultat acostumem a buscar una escapatòria amb el menjar, tant per evadir-nos com per tancar-nos i evitar el patiment. Podem sentir-nos necessitats de menjar xocolata, veure alcohol, galetes, pizza, snacks salats, formatge… Això implica que a part de no solucionar el problema, moltes vegades es veu incrementat per la culpabilitat i la manca de confiança en nosaltres mateixos.

Per començar a identificar com ens afecta, podem intentar contestar aquest petit qüestionari amb només si o no:

 1. Tens tendència a menjar quan no pots controlar una situació?
 2. Si estàs baix d’ànims, un tros de xocolata o unes galetes t’alleugen momentàniament?
 3. Alguna vegada, menges per avorriment?
 4. Alguna vegada t’has aixecat per les nits a menjar?
 5. Tens tendència a menjar més en alguna de les següents situacions: diumenges per la tarda? Dies tristos i foscos? Quan estàs sol i tens la necessitat d’evadir-te o compartir?
 6. Es sents malament després d’haver menjat en excés o intentes compensar-ho no sopant?
 7. Menges amb ansietat o més del compte quan estàs cansat?

Si has contestat afirmativament a més de 2 preguntes estàs entre la majoria. Si n’has contestat més de 4, significa que t’evadeixes a través del menjar més sovint del recomanable.

I les emocions?

La preferència o rebuig de determinats sabors marquen tendències emocionals. Fa milers d’anys que ha estat estudiat per la medicina tradicional xinesa.

La por

La por ens fa conscients de les nostres pròpies limitacions i està relacionat amb el valor i la voluntat. Ens fa reconèixer el perill i reaccionar-hi de forma apropiada.

Molta sal, proteïnes a la dieta o complements minerals en excés, poden accentuar en sentiment de por o estimular-lo convertint-nos en temeraris.

La ira

Representa l’instint natural d’arribar a ser algú, de viure, de desenvolupar-nos combatent les limitacions ambientals. Un creixement adequat engendrarà fermesa i confiança.

Una alimentació carregada de tòxics, aliments fregits, greixos, excés d’aliments en general desencadena irritabilitat i intolerància.

L'alegria

És el sentiment d’alegria de viure. Que ens fa estar satisfets amb nosaltres i amb el que ens envolta.

Una alimentació massa energètica en general es pot traduir en eufòria, algunes manifestacions d’histèria, riures i paraules efusives a destemps. Per contra, la manca d’energia produeix tristesa, ansietat i dificultat per parlar.

El consum en excés de carns vermelles, ous, làctics, greixos i sal ens pot portar a l’arrogància. En canvi, l’excés de fruites, drogues, alcohol, excitants, vitamines de síntesi pot portar-nos a estats de sobreexcitació alternats amb episodis de tristesa.

La compassió

És un sentiment que ens fa acceptar a l’estrany com a propi, la comprensió de saber fer en que toca en cada moment, d’actuar amb decisió.

El consum d’aliments que ens facin fluctuar bruscament el nivell de glucosa en sang com el sucre i els dolços poden accentuar el dubte i la preocupació en excés.

L'aflicció o el pesar

És l’emoció positiva que sentim en la separació i ens permet acceptar els despreniments (d’objectes, persones…)

La manca d’aliments vegetals i fibra i l’excés de productes animals ens pot abocar a estar massa lligats a coses o situacions. En canvi, l’excés d’aliments com els dolços o de crus ens poden portar a l’abatiment.

Per recuperar la intuïció, no hem de jutjar-nos ni a nosaltres ni a l’aliment, sinó observar quin efecte volem aconseguir amb aquest aliment i triar el què necessitem a nivell emocional (per exemple, exercicis de relaxació en comptes d’atipar-nos de xocolata o beure alguna beguda alcohòlica). Simplement vull que hi comenceu a pensar.

   

Llegir 2051 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Ad Grafic

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes