Com podem començar bé el dia?

Escrit per
Valorar aquest article
(2 vots)

Per començar bé el dia primer ens hem de fixar en com l’hem acabat el dia anterior:

  • Hem sopar el suficientment d’hora com per no anar a dormir en plena digestió? El temps ideal és de 2 hores abans d’anar a dormir. Moltes vegades se’ns fa complicat pels horaris de treball, aleshores, cal procurar menjar aliments no molt pesats, ni condimentats ni elaborats.
  • Hem de sopar plats nutritius però lleugers i de fàcil digestió? És ideal sopar verdures, sopes, cremes, purés…, que es poden complementar amb una mica de pasta, arròs, algun altre cereal, i alguna proteïna (peix, llegum sencer o en puré, etc.) que no sigui pesada de digerir.
  • Ens hem de preparar per anar a dormir? Per exemple, prenent una infusió relaxant o digestiva calenteta per prendre a glopets. No és tant el tipus d’herbes que prenguem com el ritual de beure a poc a poc quelcom calent que ens fa baixar els bioritmes i ens prepara per anar a dormir. Compta amb el típic got de llet calenta abans d’anar a dormir, observem con ens llevem l’endemà ja què pot ser de difícil digestió per algunes persones. Ens podem aixecar amb pesantor d’estómac o sense gana o mal alè…
  • Llegim, escoltem música abans de dormir o estem davant l’ordinador o el mòbil? Si abans d’anar a dormir fixem la vista a pantalles lluminoses ens costarà més adormir-nos. Simplement cal recordar que fem o hem fet amb els nostres fills petits quan els portàvem a dormir: sempre hi havia un ritual, cantar, llegir un conte, escolar alguna música relaxant, etc. el que és vàlid per a ells també ho és per a nosaltres.
  • Dormir suficients hores per aixecar-nos descansats? És el gran repte. Arribem cansats i després de sopar ens enganxem a veure algun programa de la televisió per distreure’ns, per riure, perquè ens interessa, etc. cal saber que cada cop, el que s’anomena “prime time”, o sigui l’horari de màxima audiència, cada cop és més tard, no comença abans de les 22’30h i no s’acaba abans de les 00h. La qual cosa ens treu hores de son.

En resum, si no acabem bé el dia, és difícil que el comencem millor

Començar el dia amb les piles posades és el repte que la majoria tenim, aquí us deixo algunes recomanacions que a mi em funcionen:

Llevar-nos

Procurar llevar-se sense presses ni sobresalts. Generalment, no queda més remei que posar el despertador per llevar-nos i, o ens aixequem d’una revolada o ens quedem romancejant 5 minuts. Millor intentar aixecar-se paulatinament: primer treure les cames del llit i asseure-s’hi.

Fer una sèrie de 10 respiracions profundes amb el diafragma. Si no hi estem acostumats, començar per 3-5 i anar-les augmentant. Sempre que sigui possible fer-ho a l’aire lliure o davant una finestra oberta.

Aquestes respiracions ens ajuden a oxigenar les cèl·lules, a augmentar la circulació limfàtica (eliminació de toxines i líquids sobrants) i a reduir l’ansietat. Les podem fer diferents moments del dia, sempre que ho necessitem.

Per començar

Beure un got d’aigua mineral a poc a poc. L’aigua ajuda a hidratar les cèl·lules fent-les funcionar de manera més eficient i ajuda a eliminar toxines i altres residus.

Començar a conectar amb el dia. És un moment ideal per a fer ioga, meditació o un simple moment de visualització de les tasques a desenvolupar durant el dia… Si volem començar, només calen 5-10 minuts.

La dutxa

Prendre una dutxa amb aigua no massa calenta per ajudar a l’activació corporal. Friccionar tot el cos amb un guant de crin de baix cal a dalt amb moviments circulars. La fricció ha de ser energètica però no exagerada. La pell pot quedar lleugerament rosada però no vermella. D’aquesta manera s’elimina la pell morta que es genera cada dia ajudant-la a respirar i activant la circulació de tot el cos. A l’hora de friccionar cal tenir cura si es pateix algun èczema o erupció cutània, ja que les podriem empitjorar.

Cal anar en compte quin tipus de sabó s’utilitza ja que la majoria, per fer una bona acció i treure la brutícia que s’acumula damunt la pell, eliminen la capa de greix que ens protegeix dels agents externs. A més, alguns, porten agents antibacterians per a la mala olor que poden provocar resistències bacterianes.

El millor és utilitzar sabons suaus i naturals amb un pH similar al de la pell. Quan naixem, el pH de la pell és neutre (pH 7) i a mida que creixem es torna lleugerament àcida. A l’edat adulta, acostumem a tenir el pH de la pell al voltant de 5’5. Es poden presentar variacions segons el tipus de pell de cadascú. Anar en compte amb els sabons que s’anomenen “neutres”: neutres de pH=7 o neutres amb la pell a pH=5’5?

En sortir de la dutxa, cal eixugar la pell amb suavitat i aplicar una crema hidratant amb moviments circulars, també de baix cap a dalt.

Esmorzar

Finalment arribem a l’hora d’esmorzar. Hi ha infinitat de possibilitats d’esmorzars, poden ser dolços o salats, però val la pena seguir unes premisses:

  • Utilitzar cereals integrals ja sigui en forma de pa o cereals d’esmorzar o flocs. Avui en dia hi ha una gran varietat de pans, de diferents tipus de cereals integrals amb llevat de massa mare.. Els cereals es poden presentar en forma de musli torrat sol o acompanyat de fruites dessecades i fruits secs i preparar per menjar amb iogurt, llet o llets vegetals. Els flocs es poden preparar amb aigua o diferents tipus de llet i afegir-hi fruites, fruita seca, llavors i alguna espècia, com la canyella.
  • El pa es pot acompanyar de diferents maneres: pa amb tomàquet, amb un mica de mantega de bona qualitat, amb melmelada casolana, amb oli d’oliva o algun altre oli vegetal de primera premsada en fred, patés vegetals, conserves de peix casolanes (anxoves, sardines, bonítol), etc. Si es volen consumir embotits, reduir el seu consum en només 3-4 cops per setmana i procurar que siguin de bona qualitat i allunyar-nos dels altament processats.
  • Utilitzar sal marina, herbes aromàtiques, salsa de soja natural, miso i altres condiments naturals en quantitats moderades. Utilitzar olis de primera premsada en fred, a ser possible: oliva verge, sèsam, lli, etc.
  • Complementar els esmorzars amb llavors (sèsam, gira-sol, carbassa i cànem) i fruits secs.
  • Consumir fruites i verdures fresques de temporada.
  • Eliminar o disminuir el sucre blanc i tots els productes que en continguin en quantitats importants. Per endolcir, utilitzar fruita de temporada, melasses (d’arròs, d’ordi, de blat de moro…), les panses, les orellanes…
  • Eliminar o disminuir el consum de cafè. Substituir-lo per infusions de menta, camamilla, etc., te verd, cafè de cereals…

Però com podem fer tot aquest esmorzar si no tenim temps?

  • Podem tenir el pa preparat i congelat, d’aquesta manera només caldrà treure el que vulguem o necessitem.
  • Preparar un cop per setmana la melmelada o compota de fruites que vulguem consumir durant la setmana.
  • Torrar les llavors que necessitem i guardar-les en un pot de vidre tancat.
  • Coure la nit anterior els cereals integral que vulguem, així l’endemà només caldrà escalfar-los. Podeu coure’n per dos dies i guardar a la nevera.
  • Si volem menjar fruita per esmorzar, podem deixar-la pelada i trossejada en un bol amb suc de taronja o llimona (per a que no s’oxidi) i tapada a la nevera. No és la millor manera però d’aquesta manera no perd totes les vitamines.
  • Deixar parada la taula per a l’endemà i deixar-hi tot allò que puguem.

Tant important és el què mengem com el com ens ho mengem: asseguts, amb tranquil·litat, sense preses i en companyia.

Llegir 2012 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Ad Grafic

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes