Ingredients per a un menú escolar saludable

Escrit per
Valorar aquest article
(7 vots)

Cada vegada les famílies estan més implicades en el coneixement del que mengen els seus fills al menjador escolar i volen menús saludables, es parla de productes de temporada, proximitat, quilòmetre zero, ecològics, dieta mediterrània, etc. I moltes vegades, sota aquestes “definicions” no acaba de quedar clar que es fa:

Productes de temporada

Són aquells productes, generalment fruita, verdura, bolets i peix, que degut al seu cicle biològic, en algun moment de l’any, es troben en el seu punt òptim de consum i només en podem disposar durant un cert període de temps.

Què passa a l’hivern? Quasi no hi ha fruita, les pomes i peres es cullen i es guarden en cambres. No hi ha gens de tomàquet, ni carbassó, ni albergínia, com farem els sofregits? Donarem tota la gamma de verdures com la col, bròquil, bròcoli, coliflor, carxofes, faves, pèsols, etc. que no acostumen a agradar gaire als infants?

Cada època de l’any, ens ofereix productes amb els nutrients necessaris per a les nostres necessitats energètiques, plàstiques i en vitamines i minerals per refrescar-nos, per potenciar les nostres defenses, per concentrar l’energia corporal, etc. Aquests productes contenen menys aigua i concentren els nutrients.
Sempre hi ha aliments que agraden més que d’altres als infants, tanmateix, cal trobar elaboracions i presentacions culinàries adequades. No s’han de disfressar ni amagar els sabors.

Productes de proximitat

Són tots aquells productes que s’han produït el més a prop possible.

Però quina, si vivim en zones urbanes on han desaparegut quasi per complert els pagesos? Quilòmetre zero? O 50 quilòmetres? O 100 quilòmetres? On és el límit?

El fet de triar productes de proximitat estem escurçant la cadena alimentària i amb ella el temps transcorregut entre la collita i el consum. Els beneficis que obtenim amb aquesta acció són:

  1. Al disminuir el desplaçament dels productes, el procés és més sostenible ambiental i econòmicament.
  2. S’obtenen productes més frescos i saborosos que conserven millor ens nutrients. Són productes que s’han pogut collir en el seu punt de maduració i no abans de la seva maduració per a que puguin arribar fins nosaltres en unes bones condicions.
  3. La possibilitat d’una relació més directa amb el productor podent disposar de més informació i facilitant-ne la confiança.
  4. El fet de treballar amb productors i elaboradors propers, ajuda a desenvolupar l’economia local.

Productes frescos

Són productes que no han estat processats o manipulats més enllà de ser rentats.

Quins productes frescos colem? Fruites i verdures? El peix també?

Gràcies a que no han estat processats ni se’ls ha modificat les propietats, els aliments frescos contenen més vitamines, fibra i minerals d’origen natural que els processats (sobretot si se segueixen les premisses anteriors de temporada i proximitat). Ens donen més energia, ens ajuden a protegir d’algunes malalties i a més, al contenir més quantitat d’antioxidants, ens permeten reduir els efectes de l’envelliment. I les qualitats organolèptiques són millors.

Al utilitzar productes frescos, també estem disminuïm la quantitat d’additius i d’al·lèrgens presents en alguns productes processats.

I al darrera

Cal saber quins són els productes de temporada que es treballaran, quan comprar-los, com manipular-los, quines elaboracions es faran, si la cuina està suficientment equipada per dur-ho a terme i si l’equip de cuina té els coneixements necessaris i està motivada per dur-ho endavant. Treballar amb aquests productes exigeix SEMPRE un augment de feina a les cuines.

Treballar amb aquest tipus de productes implica:

  1. Fer comandes més sovint per evitar el malbaratament dels aliments
  2. Tenir magatzems suficients i en condicions per poder emmagatzemar les matèries primeres de manera adequada i segura
  3. Disposar de maquinària adequada per a la manipulació (pelapatates, tallador de verdures, etc.)
  4. Personal suficient i adequat per a la manipulació
  5. Que tot el personal (equip de cuina i monitors) estigui implicat en aquest projecte;

El més important és saber la feina i les estructures que implica un simple canvi.
Els canvis sempre han de ser graduals, consensuats amb totes les parts implicades i reforçats amb formació.

I a part de guanyar en salut…

Inculcar aquests valors als infants des de ben petits els ajudarà a aprendre a valorar la qualitat dels productes, a conèixer-ne el seu valor, l’esforç que suposa la seva producció i també a poder tenir una alimentació més variada, ja que seran conscients del ventall d’aliments que poden disposar i el moment quan són més bons.

Llegir 61420 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Ad Grafic

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes