Com puc eliminar el plàstic de la cuina?

Escrit per
Valorar aquest article
(0 vots)

El plàstic se'ns està menjant el planeta, i tots en som, com a mínim, una mica culpables. En comptes de lamentar-te, actua. Pots fer canvis, per petits que siguin, i  inspirar a altres a dur-los a terme.

Les notícies que ens arriben són alarmants:

"La producció global de plàstics s’ha disparat en els últims 50 anys i, especialment, en les últimes dècades. De fet, en els últims deu anys hem produït més plàstic que en tota la història de la humanitat."

"El plàstic ha inundat la nostra vida diària: podem trobar-lo en envasos de productes, ingredients de cosmètics, el tèxtil de la roba, materials de construcció..."

"El món ha produït més de 9.100 milions de tones de plàstic des dels anys 50. Vora el 80% han acabat en abocadors o escampats pel medi."

"El nostre planeta s'està ofegant en plàstics"

"Si bé el plàstic té molts usos valuosos, ens hem tornat dependents del plàstic d'un sol ús, amb greus conseqüències per al medi ambient."

"L'any 2050 hi haurà més plàstics que peixos als oceans."

I això tan sols ho he trobat obrint un buscador a internet i posant: dades sobre l'ús de plàstic al món

L'inici

Ja fa bastants anys, que em vaig adonar que el cubell dels envasos era el que s’omplia primer i el què més sovint s’havia d’anar a llençar. I vaig començar a intentar reduir i reciclar els envasos plàstics.

Però en poc temps tot s’ha ultraplastificat, s’havia iniciat una carrera per a veure qui hi posava més plàstic. Qualsevol embotit, que fins feia quatre dies te l’embolicaven en paper plastificat per l’interior, havia passat a anar en barqueta de plàstic i embolicat amb fils transparent, que si podien t’hi donaven dues voltes. Això si no et separaven els talls amb més plàstic, perquè els poguessis separar millor.

No cal parlar de si vas a un supermercat o una gran àrea comercial on TOOOOT, absolutament TOT, està plastificat. Fins i tot els productes “ecològics”. D’aquest tema ja en parlaré un altre dia.

Si vols iniciar-te en deixar els plàstics, no t’atabalis, no podràs fer-ho d’un dia per l’altra. Però tampoc pensis que no hi pots fer res o que el què puguis fer no té transcendència:

Qualsevol cosa que facis és important. Hi ha muntanyes fetes de granets de sorra.

A més, si ho fas amb convicció, per poc que faci, et farà sentir bé amb tu mateix@.

Petits canvis a fer a l’hora d’anar a comprar

De moment he començat per aquests:

Fruites i verdures

 • Porta bosses de casa. Les millors són les de roba perquè les pots dur plegades i no ocupen gaire espai. 
 • En venen unes que et serveixen per comprar i emmagatzemar a la nevera o al rebost, però també te les pots fer tu mateixa amb roba de cotó que hagis de llençar, per exemple, d’un llençols vells.
 • Si t’has oblidat de portar bosses i n’has d’agafar alguna, procura que siguin de paper o plàstic compostable i aprofita per omplir-les. No n’utilitzis una per a cada fruita o verdura.
 • Si compres en alguna botiga on les has de pesar abans de passar per caixa, tens dues opcions: enganxar els adhesius en una mateixa bossa juntament amb els diferents productes o utilitzar una bossa de roba o cistell i enganxar els tiquets en un paper.

  Tiquets

  Carns, peixos, embotits...

  No acostumo a consumir-ne gaire, però tinc una carmanyola gran i rectangular per utilitzar-la en aquests casos. El cas és que no sempre m'hi cap tot el que decideixo comprar.

  En aquests casos demano que m’ho emboliquin en paper, tal com es feia abans.

  Al principi els costava entendre que jo no vulgués les barquetes de plàstic i preferís el paper. Si no ho acceptava, quasi semblava una ofensa. A poc a poc, ho han anat entenent i ara ja no m'ho qüestionen.

  Productes a granel

 • Aquests establiments són ideals perquè pots comprar les quantitats que necessitis.
 • Porta els teus propis recipients: carmanyoles de plàstic o vidre, pots de vidre, i qualsevol altre tipus d’envàs que puguis utilitzar.
 • Si t’has oblidat de portar l’envàs pregunta si tenen envasos reciclables, cada cop en tenen a més botigues, sobretot les de venda a granel.
 • Pots

  Intenta posar-hi sentit comú

   Si ja has iniciat el camí, fes passos coherents: és millor consolidar canvis i introduir-ne de nous un a un que voler fer un canvi radical i no se capaç de mantenir-ho.

   El plàstic ens ha ajudat molt en guanyar comoditat, però el problema és que en comptes de fer-ne un bon ús, com quasi tot el que toquem els humans, ens passem de frenada i en fem un abús, i aquí estem.

   Si et preocupa el planeta actua amb sentit comú. Content3

    

Llegir 477 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Ad Grafic

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes