La castanyada: panellets, castanyes i moniatos. Aporten betacarotè i potassi.

Escrit per
Valorar aquest article
(8 vots)

Sabies que els moniatos aporten betacarotè i potassi?

Quan arriba la tardor, i comença el fred, retornen les festes a la vora del foc. Aquest cap de setmana arriba la Castanyada o festa de Tots Sants, on mengen panellets, que amb el temps han perdut el seu caràcter d’ofrena funerària., i també castanyes torrades, moniatos, fruita confitada...

Segons alguns cronistes la tradició de menjar castanyes, prové que durant la nit del dia de Tots Sants (1 de novembre) al Dia dels Morts (2 de novembre), a les esglésies es feia tocar les campanes durant tota la nit per avisar de l’arribada de l’hora de pregar pels difunts. Per poder aguantar el desgast de tocar les campanes durant tantes hores, els campaners s’enduien castanyes, el fruit que més abundava en aquesta època de l’any, i alguna ampolla de vi dolç, per fer-les passar millor i combatre el fred.

També es creu que en aquestes dates (el 31 d’octubre i l’1 de novembre) és el moment on entren en contacte els dos mons, el dels vius i el dels morts. Es recorden els familiars morts visitant els cementiris i honorant-los, es fan celebracions festives amb bruixes, esperits, fantasmes, ànimes en pena i altres éssers terrorífics.

I els moniatos?

El moniato és un tubercle quasi exclusivament associat a la castanyada i, en canvi, té unes propietats nutritives molt interessants. En podem menjar durant tota la tardor i principis d’hivern.

L’arbre d’on es cullen és originari de l’Amèrica central, on es documenta el seu consum des de fa més de 8.000 anys. Va arribar a Europa amb el descobriment d’Amèrica difonent-se molt ràpidament per tot el continent. Fins i tot abans de la patata i el blat de moro.

Moltes vegades, per la seva similitud, hi ha la creença que té propietats molt semblants a la patata. Tanmateix, el moniato té un contingut en vitamines i minerals superior a la patata.

Propietats del moniato

  • És ric en hidrats de carboni complexos i sucres, per això té un gust marcadament dolç. No té greixos i un 2% de proteïna. Aquesta proteïna és rica en metionina, un aminoàcid essencial poc habitual en els vegetals, per això és interessant per als vegetarians.
  • És ric en betacarotè (provitamina A), en conté quasi tant com la pastanaga (hortalissa de referència per aquesta vitamina). És necessària pel bon estat de la retina, la pell, els cabells i les mucoses. Necessari pel creixement dels ossos, les dents i la reproducció
  • Conté més vitamina E que la majoria de verdures. Ajuda al bon funcionament del cor i al manteniment de la pell.
  • Àcid fòlic (vitamina B9), és present a la producció de glòbuls vermells i blancs, a la síntesi de material genètic i a la formació d’anticossos en el sistema immunitari.
  • La vitamina C que presenta es perd durant la cocció, sobretot si es fan al forn. No es destrueix en la seva totalitat si es cou al vapor o bullit amb pell.
  • Excel·lent font de potassi, ajuda a regular la hipertensió arterial, intervé en el bon funcionament de la transmissió de l’impuls nerviós i una activitat muscular normal.
  • L'inconvenient és que conté oxalats, que es poden combinar amb el calci i formar càlculs al ronyó o a la vesícula. Cal tenir-ho en compta les persones que en son propenses.

Com actua en el nostre cos?

  • Ajuda a depurar el fetge
  • Efecte preventiu del càncer
  • Protegeix la vista i la pell
  • Hidrats el sistema digestiu, ja que el 70% de la seva composició és aigua, sempre que es cogui al vapor o bullit

Segons la medicina tradicional xinesa, el moniato reforça el sistema digestiu melsa-pàncrees, estimula l’energia vital, augmenta la producció de llet materna, elimina les toxines del cos, reconstrueix la capacitat energètica dels ronyons i hidrata l’organisme. Per contra, menjar massa moniato causa indigestió i inflamació abdominal. Segons aquesta medicina, les varietats de moniato de color groc fosc són excepcionalment dolces i poden causar debilitat de l’organisme si se n’abusa.

Compra i conservació

A l’hora de comprar moniatos, s’ha d’observar que la pell estiguin en bon estat, amb aspecte ferm, sense taques ni zones toves. Millor triar mides mitjanes tirant a petites, acostumen a ser més dolços i la cocció és més ràpida.

A casa, no s’han de guardar dins una bossa de plàstic, sinó en un lloc fosc (perquè no es grillin), airejat i fresc. d’aquesta manera es pot conservar fins a una setmana en perfectes condicions. No s’aconsella guardar-los crus a la nevera ja que tendeixen a grillar-se i fermentar.

Com es cuinen els moniatos?

Per conservar l’aigua que contenen, coure durant 20 minuts al vapor o bullit.

Per contra, al forn es caramel·litzen els sucres, es perden part de les vitamines i l’aigua.

Crema de moniato, una recepta diferent

Ingredients per a 4 persones:

  • 500g de moniatos (no molt grans)
  • 2 porros
  • 1 patata gran
  • 500 ml de brou de verdures (suau)
  • 200 ml de llet evaporada o “crema” de civada per a cuinar
  • 30 g de mantega (opcional)
  • oli d'oliva
  • pebre negre
  • sal

Variants:

  • Podeu fer servir nata per cuinar enlloc de llet evaporada
  • Podeu posar més brou de bullir la verdura i prescindir de la crema de llet
  • Podeu posar més o menys patata, segons el vostre gust

Preparació:

1. Tallar el porro per la meitat i rentar sota l’aixeta amb abundant aigua per treure tota la sorra. Trinxar i reservar.

2. En una paella, es posa un raig d’oli d’oliva extra verge i s’escalfa al foc. S’aboca el porro i un pessic de sal. Es deixa coure fins que es dauri a foc baix i destapat. Si fa falta oli es pot afegir una mica d’aigua perquè no s’enganxi el porro. Amb això, estem deixant evaporar els gasos i que perdi la fortor.

3. Mentrestant, es pelen els moniatos i la patata, pot ser amb un pela patates, i es tallen a daus. S’afegeixen a la paella un cop a transcorregut el temps. S’afegeix una mica de pebre i es dona unes voltes perquè es barregin els gustos.

4. Abocar-ho a una olla on s’ha escalfat el brou vegetal. Rectifica de sal i deixar bullir a foc mig i tapat durant uns 20 minuts. Transcorregut el temps, tant la patata com el moniato han d’estar ben tous.

5. Abans de triturar i segons observem, podem treure part del brou si ens sembla que hi ha massa aigua. Si fa falta es podrà afegir.

6. Amb una batedora es comença a triturar. Ara és el moment d’afegir la mantega (és opcional, li confereix una textura més cremosa però també es pot fer sense la mantega). Batre.

7. Afegir la llet evaporada o la “crema de llet” vegetal i tornar a batre per barrejar bé tots els ingredients i que la crema quedi ben fina. Si fa falta es pot afegir una mica del brou reservat.

8. Només queda servir a taula amb un toc:

  • Amb xips de moniato
  • Amb xips de xirivia
  • Amb pinyons torrats
  • Amb julivert picat
  • Amb gingebre fresc ratllat
  • Amb pell de llimona ratllada
  • Canyella en pols
  • Nou moscada ratllada

Els xips s’han de fer amb tires ben primes i fregir en oli ben calent, però que no fumegi. Tenir en compte que els xips s’estovaran ràpidament quan entrin en contacte amb la crema.

Bon profit!

Llegir 60385 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Ad Grafic

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes