Les carbasses d’hivern: econòmiques, nutritives i curatives, què més volem!!!

Escrit per
Valorar aquest article
(8 vots)

Arriba la tardor i amb ella els colors marrons i taronges. Un dels aliments emblemàtics és la carbassa que ha tingut diferents significats durant la història.

Els antics egipcis la consideraven un vegetal neci, molta aparença, però inflada i buida.
Els grecs la donaven per acabar els enamoriscaments.

Donar carbasses sempre és sinònim de frustrar expectatives ja siguin enfront un examen o d’un pretendent.

La carbassa és una fruita que a més de ser molt nutritiva, conté un munt de vitamines, minerals i antioxidants que ens pot ajudar a regular els nivells de sucre en sang, i a més, ens protegeixen contra les infeccions, els problemes de vista, el càncer, el risc cardiovascular, entre d’altres.

Beneficis de la carbassa

Els seus beneficis per l’organisme també són múltiples:

    1. Conté substàncies amb efecte anticancerígen: els seus principis actius, cucurbitacina,curcumosina i albúmina 2S de carbassa.
    2. Útil en problemes de pròstata, sobretot per part de les llavors.
    3. Una dieta basada en vegetals exerceix una acció protectora davant diverses malalties, entre elles la hipertensió i els problemes cardiovasculars. Per altra banda, la carbassa és la base alimentària de societats amb un baix índex de malalties cardiovasculars.
    4. Per les seves característiques, és un aliment que ajuda a combatre el desig dolç.

Compra i conservació de la carbassa

Evitar comprar aquelles que presentin taques profundes a la pell o esquerdes. Poden durar mesos si es conserven en un lloc fresc, ben ventilat i resguardat de les gelades.

Un cop tallades s’ha d’utilitzar aviat o embolicar-les i conservar a la nevera uns dies.

Preparació i cocció

Hi ha varietats de carbassa amb la pell fina que es poden afegir sense pelar a cremes i guisats. Però la resta cal pelar-les. Però es poden coure al forn directament, senceres o escaldar-les 5 minuts en aigua bullent i després pelar-les.

Amb elles es poden preparar infinitats d’elaboracions: crua, cuinada lleugerament al vapor,bullida, estofada, al forn… I plats com: ratllades per amanides, a trossos en sopa, per la batedora en crema, ingredient d’un guisat, d’unes postres…

Per no perdre la vitamina C: coure al vapor no més de 15 minuts.

Recepta de diferents acabats per un mateix puré de carbassa:

Ingredients per 4 persones:

    • 2-3 cebes (mitjanes)
    • 2 Pastanagues mitjanes
    • ½ Carbassa de cacauet

Elaboració

    1. Pelar i tallar les cebes a trossos petits. Saltejar en una cassola amb una mica d’oli d’oliva i un pessic de sal marina durant 10 minuts, sense tapar. Si veieu que falta oli podeu afegir-li una mica d’aigua.
    2. Afegir 500-600ml d’aigua (3 gots plens), la carbassa a daus (si és ecològica es pot netejar i coure-la amb pell) i les pastanagues tallades a una mida semblant a la carbassa. Una fulla de llorer i un pessic de sal. Tapar i coure a foc baix durant 20 minuts.
    3. Treure el llorer i triturar fins obtenir un puré cremós.

    Aquest plat es pot sevir de diferents maneres:

    • Amb julivert fresc picat i quadradets de pa fregit
    • Amb pipes de carbassa lleugerament torrades
    • Amb una cullerada de iogurt grec al mig del plat amb una mica de pell de llimona o gingebre ratllat
    • També es pot coure amb més aigua i quan hi tirem la carbassa i la pastanaga afegir una grapat d’arròs o de flocs de civada o mill perquè a l’hora de triturar obtinguem un puré cremós enriquit amb cereals per als adolescents, les embarassades o persones que no tenen gaire gana o necessiten una aportació energètica extra sense fer la digestió més pesada.
Llegir 61936 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Ad Grafic

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes