Saps que el 58% del malbaratament alimentari es produeix a les llars?

Escrit per
Valorar aquest article
(7 vots)

El malbaratament alimentari és el menjar que perdem o llencem durant tota la cadena alimentària destinada al consum humà..

El malbaratament alimentari és el menjar que perdem o llencem durant tota la cadena alimentària destinada al consum humà.

També es considera malbaratament aquell menjar que s’ha produït per alimentar la població i que s’acaba aprofitant per a altres usos, com ara l’alimentació del bestiar.

És un problema propi de les societats desenvolupades i ocasiona la pèrdua de milers de tones d’aliments generant un impacte al medi ambient.

Al mateix temps, estem malbaratant els nostres diners, ja que cap aliment es pot considerar un residu i també s’està malbaratant els recursos utilitzats per la seva producció: sòl, aigua, energia; al mateix temps que estem contribuint de forma indirecta a l’increment d’emissions de CO2 a l’atmosfera.

A més, en un món on moltes persones pateixen gana, suposa un greu impacte social i ètic.

Els responsables som tots els actors implicats a la cadena alimentària:

  • els productors quan rebutgen productes perquè no compleixen unes mides determinades o no tenen un bon aspecte
  • les botigues i supermercats quan acumulen més aliments dels que poden vendre per tenir un gran ventall de productes i caduquen
  • els restaurants que ofereixen un menú variat comprant molts aliments que s’hauran de llençar o quan les racions d’aliments que ofereixen als plats són massa grans&hellip

Causes del malbaratament alimentari a tota la cadena:

Sector productiuSector vendes/distribució
Ús de maquinària pesada a les collites. Ineficiències en la cadena de producció.
Formes irregulars dels aliments. Danys en els embalatges i productes.
  Manca de la gestió d’estoc.
  Estratègies de màrqueting.

 

Sector serveisConsumidor
Manca de planificació de compres. Manca de planificació de les compres.
Mides de les porcions. Desconeixement de l’emmagatzematge.
Manca de consciència de malbaratament. Manca de coneixement de l’etiquetatge de productes.
Preferències dels usuaris. No aprofitament de les restes de menjar.

 

malbaratament aliments

Font: L’estudi Diagnosi del malbaratament alimentari a Catalunya ARC-UAB 2012

En aquest escenari, cal introduir un canvi de comportament i d’actitud per part de tots els actors socials per recuperar el valor dels aliments: Si vols iniciar el canvi inscriu-te al taller de Cuina d’aprofitament.

Llegir 60246 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Ad Grafic

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes