Recepta: pastís de mill amb verdures

Escrit per
Valorar aquest article
(4 vots)

A part del blat i l'arròs hi ha molts altres tipus de grans que moltes vegades no sabem com utilitzar. El mill és un d'aquests.

Avui, us vull parlar del mill (el mijo) que molts el coneixen com a “menjar per ocells”. Però el mill és un gra amb propietats interessants tant pel seu contingut nutritiu com per la seva digestibilitat. No és un aliment fàcil però us vull deixar una recepta que us pot ajudar per introduir-lo.

Propietats del mill

  • Estimula els processos digestius en general i és ideal quan tenim problemes de digestió dèbil, panxa inflada, gasos, indigestió, diarrees, restrenyiment… En aquests casos, en podem menjar 3-4 cops a la setmana. Un bon funcionament del sistema digestiu és fonamental per estar equilibrats i sentir-nos bé, per alguna raó l’anomena “el segon cervell”. D’això ja en parlaré un altre dia.
  • És un cereal energètic, amb un elevat contingut d’hidrats de carboni complexes que el fa apropiat en casos de diabetis.
  • Conté un 15% de proteïna (més que l’arròs) i no conté gluten, fent-lo útil per als celíacs.
  • Ric en àcids grassos essencials (linoleic, linolènic i lecitina), importants pel bon funcionament del sistema nerviós
  • Elevat contingut en fibra i molt ric en minerals, con el ferro, però sobretot en magnesi.

Excel·lent per a l’alimentació infantil, gent gran, diabètics, persones amb sobrepès, apte pels que pateixen gota o àcid úric, persones amb trastorns digestius, etc.

Es pot utilitzar en cremes per esmorzar, com un altre cereals per infinitat de plats, per fer croquetes, en sopes

Per cuinar...

La cocció base és la següent:

Primer de tot cal rentar-lo bé per treure'n les impureses (sinó ens farà una escuma fosqueta quan el bullim, la qual hauríem de treure). Es pot torrar lleugerament o no, però el fet de torrar-lo el fa encara més digestiu. La quantitat d'aigua per bullir-lo dependrà de si volem una textura més cremosa o no i de la qualitat del mill. Pot necessitar-se entre 2-2'5 parts d'aigua per una de mill, i podem arribar fins a 5-6 parts d'aigua si es vol obtenir una textura de crema per fer purés o cremes d'esmorzar.

Tapar i portar a ebullició, abaixar el foc al mínim perquè bulli tranquil·lament i coure durant uns 30-35 minuts, durant els quals s'haurà d'haver begut tota l'aigua.

La recepta: pastís de mill amb verdures

Ingredients per a 4 persones

  • Mill (50-60g per persona)
  • 1 ceba grossa
  • 1 pastanaga mitjana-grossa
  • 200-250g de pèsols tendres
  • Salsa de tomàquet

Elaboració:

  1. Pelar la ceba i tallar-la a cubs petits. En una paella, afegir un raig d'oli d'oliva extra verge i sofregir la ceba amb un pessic de sal. Primer coure-la durant uns 10 minuts a foc viu i destapada. Baixar el foc al mínim, tapar i coure uns 20-30 minuts més, fins que estigui ben cuita. Si és necessari, afegir una mica d’aigua perquè no s'enganxi.
  2. A part, netejar, pelar i tallar la resta de verdures. La pastanaga, si és ecològica, cal rentar-la bé però no és necessari pelar-la. Tallar-la a rodanxes, mitges llunes o a daus petits, segons les nostres preferències. Podem escaldar-la 5 minuts en aigua bullint i afegir-la un cop estigui la ceba ben sofregida o fregir-la directament amb la ceba quan abaixem el foc.Per donar-li un altre gust, quan tapem la paella podem afegir una cullerada de salsa de soja o tamari (a la ceba sola o a la ceba i pastanaga).
  3. Desgranar un grapat de pèsols, aproximadament uns 250g (o congelats). Afegir-los quasi al final de la cocció de les verdures, amb uns 5 minuts és suficient.
  4. Mesurar la quantitat de mill que necessitem (200-240g). Rentar-lo bé sota l’aixeta. Torrar-lo lleugerament en una cassola: es posa al foc i es va remenant perquè no s'enganxi fins que desprén una olor semblant a nous. Afegir aigua (3 mesures d'aigua per cada 1 de mill) i portar a ebullició. Afegir un pessic de sal, abaixar la flama i deixar coure a poc a poc durant uns 30 minuts o fins que s'hagi eabsorbit tota l'aigua.
  5. Barrejar el mill i les verdures (cuites, sofregides i escaldades).
  6. Abocar-ho en un recipient de vidre o ceràmica rectangular o quadrat que tingui tapa. Prémer lleugerament amb una cullera fins que tingui la forma de pastís. No ha de tenir massa alçada, uns 3 dits com a màxim. Tapar i deixar refredar abans de servir o guardar a la nevera per menjar un altre dia.
  7. A l’hora de servir, escampar per sobre salsa de tomàquet i ja està a punt de menjar.

Variacions sobre el mateix tema:

El secret està en afegir verdures que donin untuositat o sucositat quan es mengen, ja que el mill, un cop es refreda, queda una mica sec. Us recomano fer un bon sofregit de ceba. També es poden afegir altres verdures com el carbassó, la carbassa, l'albergínia, el tomàquet, etc.

Si volem fer un plat únic, caldrà una proteïna:

  • Animal: trossos de pollastre o gall dindi, tonyina, carn picada…
  • Vegetal: pèsols, llenties cuites, seitan picat…

Per acabar el plat, podem aprofitar alguna salsa que ens hagi sobrat d'un altra dia. Per exemple: 1 ceba, 1 pastanaga, 1 carbassó, un grapat de xampinyons, 500g de tomàquets madurs, 2-3 grans d'alls, llorer i farigola. Es pot afegir formatge ratllat per sobre i gratinar una mica.

Aquest plat el podem fer tant a la primavera-estiu com a la tardor-hivern, simplement caldrà utilitzar les verdures més adequades a cada temporada i de proximitat. També s'hi poden afegir espècies com el gingebre (ens donarà escalfor a l'hivern), trossos de fruits secs torrats, llavors torrades, utilitzar algun puré de verdures que ens hagi sobrat (de carbassa o carbassó) o fer una espècie de salsa de tomàquet utilitzant la meitat de tomàquets i l'altra meitat de remolatxes cuites (presenta un color vermell inténs molt especial)... Deixeu volar la imaginació.

Bon profit!!

Llegir 4117 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Ad Grafic

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes