Ja vaig comentar en el primer post de setembre com canviava l’energia a la natura i com havíem de canviar també nosaltres. El nostre cos s’ha de preparar per als mesos freds de l’hivern i defensar-nos de les infeccions que podem patir (refredats, grip, gastroenteritis…) per l’atac dels microorganismes patògens, per tant, cal preparar les nostres defenses. Els principals ingredients els trobem a la natura: principalment fruites, verdures, bolets i herbes medicinals.
Els productes
Entre finals d’estiu i l’aparició dels primers freds, els horts encara estan bastant actius i podem recollir abundant varietat de vegetals.
Les verdures i hortalisses
Al setembre encara es cullen pebrots, albergínies, carbassons, cogombres, fonoll i algun tomàquet. És bon moment per la mongeta tendra i les cebes i també es el temps de collir la patata, el moniato i la carbassa.
Cap a l’octubre i novembre, que ja comença a refrescar i apareixen els primers freds (o al menys és el què hauria de passar), apareixen les primeres cols i altres verdures d’hivern com el bròquil, el porro i l’api.
Taula de verdures i hortalisses que es produeixen segons els seu cicle natural.
Setembre | Octubre | Novembre |
---|---|---|
Albergínia | Albergínia | |
All sec | All sec | All sec |
All tendre | All tendre | |
Api | Api | |
Bledes | Bledes | Bledes |
Bròquil | Bròquil | |
Calçot | ||
Carbassa | Carbassa | |
Carbassó | Carbassó | |
Carxofa | Carxofa | |
Ceba seca | Ceba seca | Ceba seca |
Ceba tendra | Ceba tendra | Ceba tendra |
Cogombre | Cogombre | |
Cols de Brussel·les | Cols de Brussel·les | Cols de Brussel·les |
Col llombarda | Col llombarda | |
Coliflor | Coliflor | |
Enciam | Enciam | Enciam |
Escarola | Escarola | |
Espinac | Espinac | |
Fonoll | Fonoll | |
Mongeta tendra | Mongeta tendra | |
Moniato | Moniato | Moniato |
Nap | Nap | |
Pastanaga | Pastanaga | Pastanaga |
Patata | Patata | Patata |
Pebrot verd | Pebrot verd | |
Pebrot vermell | Pebrot vermell | Pebrot vermell |
Porro | Porro | |
Rave | Rave | Rave |
Remolatxa | Remolatxa | Remolatxa |
Romanesco | Romanesco | |
Tomàquet | Tomàquet | |
Les fruites
Les reines de la tardor són les figues i el raïm, però també collirem pomes, peres, codonys, magrana i caquis.
Taula de fruites que es produeixen segons els seu cicle natural.
Setembre | Octubre | Novembre |
---|---|---|
Caqui | Caqui | Caqui |
Codony | Codony | Codony |
Figa | Figa | |
Kiwi | Kiwi | |
Llimona | Llimona | Llimona |
Magrana | Magrana | |
Mandarina | Mandarina | Mandarina |
Meló | Meló | |
Nectarina | ||
Pera | Pera | Pera |
Poma | Poma | Poma |
Préssec | ||
Raïm | Raïm | Raïm |
Síndria |
Els bolets
Si fa el temps adequat: pluja però no en excés i fresca però no fred, apareixen els bolets com els rovellons, moixernons, rossinyols, cama-secs, camagrocs, fredolics, etc. Rics en proteïnes i minerals.
Hem de menjar bolets que milloren el nostre sistema antiviral; magranes, llimones, aranges, caquis, carbasses, moniatos per la seva riquesa en vitamina C que també ajuda a augmentar les defenses.
Els peixos
Ni que no ens ho sembli, els peixos també tenen temporalitat perquè segueixen un cicle biològic. Hi ha un moment a l'any, que per abundància i qualitat de la seva carn, és òptim el seu consum. Durant aquest periòde de l'any, la disponibilitat a les botigues és més àmplia i, per tant, a un millor preu.
Taula de peixos de temporada segons els seu cicle natural.
Setembre | Octubre | Novembre |
---|---|---|
De mar: | ||
Besuc | ||
Bonítol | Bonítol | |
Congre | Congre | Congre |
Sorell | Sorell | |
Nero | Nero | Nero |
Palometa | Palometa | Palometa |
Peix espasa | Peix espasa | Peix espasa |
Moll | Moll | |
Sardina | Sardina | |
De riu: | ||
Anguila | ||
Piscifactoria: | ||
Orada | Orada | Orada |
Llobarro | ||
Truita | Truita | Truita |
Salmó | Salmó | Salmó |
La cuina de tardor
Hem d'adequar les elaboracions als canvis energètics que es produeixen: disminució de la llum solar, disminució de les temperatures, augment de les precipitacions (com a mínim en teoria).
- Elaborarem els plats amb coccions lentes a foc baix: estofats llargs, fregits (amb moderació), saltejats llargs, a pressió, al forn...
- Amb les fruites en farem compotes i cremes.
- Podem afegir picant als plats, però aquells que ens ajuda a escalfar-nos com el gingebre, la canyella, la nou moscada, el clau d'olor...
- És el moment de les cremes de verdures, les sopes i els estofats de llegums, començarem a fer les carns i peixos al forn.
- Anirem incrementant l'ús d'herbes aromàtiques seques en detriment de les fresques.
Bon profit!