Vull canviar els meus hàbits, però com?

Escrit per
Valorar aquest article
(1 Votar)

No us ha passat mai que voleu fer canvis en la vostra alimentació i heu llegit i escoltat diversos professionals, que, tot i no ser del tot contradictoris, tenen opinions diferents en quins tipus d’aliments cal introduir, com s’han d’elaborar i combinar, etc.? També heu escoltat testimonis de persones que ho han aconseguit després d’una malaltia o canvis radicals en la seva vida… No se vosaltres, però a mi, n’hi ha alguns que hem semblen relats heroics i de superació que mai m’hi he acabat de sentir identificada. A vegades, em dona la sensació que has d’arribar als inferns per fer el canvi i tocar la llum.

A l’hora de fer un canvi d’hàbits, llegim, escoltem, preguntem i, després, ja convençuts dels canvis que volem portar a terme i quins aliments introduirem, eliminarem, canviarem… comencem!

Primer estem motivats i tenim molts ànims, els quals van disminuint a mesura que transcorren els dies i no veiem els resultats que esperàvem. Potser ens hem posat uns objectius massa exigents? O, potser no serem capaços d’assolir-los? O, tinc aliments que ni tan sols se com cuinar-los o no m’acaben d’agradar.

Moltes vegades, darrera d’aquest “canvi d’alimentació” s’amaga l’etern desig d’aprimar-nos, de l’eterna joventut, de la bellesa, d’un estat òptim de salut exagerat. I volem resultats ràpids, immediats, entre altres coses per donar sentit al nostre sacrifici.

Aquí no trobareu miracles, no estic aquí per això, estic per ajudar-vos a millorar cap a una alimentació i estils de vida més saludables. El canvi ha d’anar més enllà d’una simple pèrdua de pes, hem de trobar-hi una finalitat més personal i que ens faci connectar amb un millor estat d’ànim, amb més energia, amb autoconeixement de les nostres necessitats i desitjos, amb plaer i gaudi…

Podem canviar els nostres hàbits de manera més senzilla, sense voler canviar-los tots a l’hora, de manera progressiva i que ens hi trobem còmodes, sense canvis dràstics (si no és que ens hi va la salut).

En qualsevol canvi que ens proposem necessitem motivació, constància, objectius, etc. Però quan hi ha l’alimentació per entremig... entren en joc altres factors com les nostres tradicions familiars i geogràfiques, els valors familiars, les nostres limitacions i creences, les emocions i l’estat d’ànim, entre molts altres.

Què hem de valorar a l’hora d’enfrontar-nos als canvis?

Hem de posar el nostre esforç i visió en anar endavant, voler un canvi “per sempre” no per després de quatre dies i que els resultats en durin tres.

La Motivació

Hem de buscar quina és la nostra motivació per enfrontar-nos al dia a dia d’aquest procés. Ha de ser específica, no val dir: millorar la salut!. Què vol dir? Millorar la nostra agilitat? Disminuir el diàmetre de cintura? Posar-nos en forma? Baixar els nivells de colesterol en sang?

Però també traduir-ho en activitats o desitjos que ara no podem fer o ens costen. En desitjos emocionals, que ens donaran més força: viatjar a…; anar d’excursió a la muntanya…; aconseguir fer … piscines; jugar amb els nostres fills/nets; cuidar-me del jardí de casa o l’hort... O potser per fer coses amb altres persones.

Si millorem els nostres hàbits, el que acabarem aconseguint és trobar-nos bé, millorar l’estat d’ànim, l’autoestima, la sensació de benestar, sentir-nos energètics, conèixer el que necessita el nostre cos segons com ens sentim, etc.

Tot això ha de ser la nostra pastanaga que ens faci seguir endavant en els moments que decaiguem, que vulguem llençar la tovallola, ens desanimem i estiguem fastiguejats i avorrits.

Us recomano que tots aquests desitjos, somnis i il·lusions els plasmeu en imatges en una pissarra, una cartolina o un àlbum. Podem fer-hi dibuixos, enganxar retalls o fotografies i penjar-ho en un lloc visible per poder-ho veure cada dia o tenir-ho a mà i revisar-ho. Sempre ho podem modificar, perquè a vegades, els desitjos canvien a mesura que assolim objectius.

El Compromís

Ens hem de comprometre amb nosaltres mateixos, amb la nostra pròpia vida. Aquests canvi està en les nostres mans i només depèn de nosaltres.

Realment hem de comprometre’ns seriosament perquè és molt fàcil caure en el “un dia és un dia”, “demà ja ho faré”, “ara no tinc temps”, “ en una estona m’hi poso”.

És el pacte més important, i ser sincers amb nosaltres mateixos. Quan defallim, no ho tenim clar, ens atabalem… Escoltem-nos per saber què en passa i per què; permetem-nos equivocar-nos i perdonem-nos sense rancúnia. Sinó entrarem en un cercle viciós de perdó i culpa.

El Coratge

Normalment, els canvis ens fa sortir de la nostra zona de confort, sobretot en aquells casos en que utilitzem el menjar per lidiar amb les nostres emocions: tristesa, frustració, eufòria, felicitat, etc. Mantenir-nos ferms davant les temptacions que nosaltres mateixos ens plantegem pot arribar a ser molt difícil.

Si, no us enganyaré, cal tenir coratge! Per això, en moments que ens falli cal recórrer a l’inici, a la recerca del "perquè ho estem fent".

 

Si vols resultats diferents, no facis sempre el mateix.
Albert Einstein

Els Objectius

A l’hora de treballar els objectius hem de partir de l’objectiu principal: salut i desglossar-lo en objectius més petits. Quins canvis hem de fer per arribar a aquest objectiu: canvis d’horaris? Canvis d’alimentació? Canvis en l’activitat física? Canvis…

I aquests, anar-los desglossant fins arribar a objectius concrets, realitzables, assumibles i avaluables.

Per exemple, canvis en l’alimentació, què vol dir?: que haig de menjar més productes vegetals > per tant, haig d’incrementar la ingesta de verdures a l’hora de dinar perquè ara és nul·la > però dino fora de casa > porto carmanyola i m'ho puc fer jo / dino a un restaurant, si no hi ha plats de verdura (fora de la verdura bullida de règim) demanaré sempre amanida de guarnició i a l’hora de sopar ho hauré de compensar > a l'hora de sopar ho compensaré...

Millor anar a poc a poc i assolir resultats. En cas contrari podem frustrar-nos al no aconseguir els resultats amb el risc de desmotivar-nos i tirar la tovallola. Símplement per treballar masses objectius a l'hora sense preveure com desglossar-los. Això està molt lligat amb el següent punt, l'organització.

L’Organització

Saber com anirem fent els canvis i organitzar-los perquè els puguem fer amb la màxima facilitat possible. El fet d’organitzar-nos i tenir una progressió ens ajuda a assolir els canvis i a no angoixar-nos perquè encara no he assolit l'objectiu B. Després del A vindrà el B, i un cop assolit aquest vindrà el C.

També ens haurem d'organitzar per fer les diferents activitats i hàbits que anirem introduint i/o modificant. Al principi ens pot semblar feixuc i complicat però en agafar el ritme ho agrairem i algunes coses ja les farem de forma mecànica i ni caldrà que hi pensem com una activitat. És com quan entrem en una feina nova, al principi anem una mica de corcoll fins que aprenem el funcionament.

Millor acompanyats

El fet de canviar hàbits és dificultós i, com diuen els experts, és més fàcil introduir un nou hàbit que canviar-ne un de vell.

Per obtenir resultats que ens durin en el temps i de manera més satisfactòria és recomanable no fer-ho sol, és interessant i important poder contar amb un bon suport per fer aquest camí. Tant pot ser en l'entorn familiar (sobretot els que viuen el teu dia a dia), l'entorn d'amistats més proper com un grup de suport durant el procés de canvi. L'entorn familiar proper és fonamental perquè, sense el seu suport, la situació pot ser molt complicada i, fins i tot, poden arribar a sabotejar els teus propòsits.

Valorar-nos

Assolir canvis requereix esforç, però no cal fer-ne una creuada, ni un sacrifici extrem perquè no ho gaudirem. Hem d'arribar a un equilibri.

Cal esforçar-nos però també cal gaudir dels canvis assolits i deixar-nos un temps per gaudir d'aquest moment de satisfacció personal, és benzina per continuar.

Fins i tot, recomano que celebreu aquests moments amb petits gestos que us donin plaer personal: un massatge, una passejada, anar al cine, comprar-nos un llibre o llegir-lo, anar a un concert, contemplar un paisatge… Sol o en companyia.

És bo, que des d’un primer moment, decidim com volem celebrar-ho i felicitar-nos, per no caure en celebracions culinàries.

Decàleg per a una bona dieta

  1. Reeducar i modificar els hàbits, és difícil però no impossible.

  2. Assumir que menjar millor no vol dir menjar menys.

  3. Donar-nos l’atenció que mereixen els aspectes emocionals.

  4. Augmentar l'activitat física diària i evitar el sedentarisme.

  5. Aplicar-hi esforç, dedicació i paciència.

  6. No caure en les dietes miracle que ens proposen canvis radicals en temps rècords.

  7. Gaudir de l'alimentació i la gastronomia.

  8. Millor assolir petits canvis diaris per millorar el nostre estil de vida.

  9. Anotar els progressos.

  10. I sempre, sempre felicitar-nos per tot el que hem aconseguit.

S’hi t’ha agradat, subscriu-te!

Llegir 2934 vegades

Cuina saludable amb la Cesca

Cuina saludable amb la Cesca té com a propòsit apropar la cuinar saludable a través de cursos i tallers de cuina teòrico-pràctics amb receptes que ajudin a millorar la salut i qualitat de vida.

Copyright © 2015 Cuina saludable amb la Cesca

Disseny de Ad Grafic

Contacte

  676 708 719

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Política de galetes