Saltear al contenido principal
+34 676 708 719 info@cuinasaludable.cat
Receptes quan falta temps. Bloc de la Cesca

Idees i receptes per cuinar quan no tenim temps

Avui us proposem algunes receptes per cuinar quan no tenim temps. Hem de menjar per viure, no viure per menjar

Generalment, vivim la vida de manera ràpida i les coses més bàsiques les anem relegant i fins i tot eliminant. Una d’aquestes és la cuina. Per altra banda, ens deixem influenciar per la publicitat que ens ofereix alternatives a la cuina tradicional, aquella que “ens fa perdre temps i no ens deixa gaudir de la vida” i, que gràcies a la tecnologia, ens en podem alliberar. Plats llestos per menjar després d’escalfar 5 minuts al microones, restaurants de menjar ràpid a preus econòmics… Opcions que no són del tot dolentes si no en fem un hàbit.

El problema d’aquest tipus d’aliments és que estan elaborats de manera que agradin, molts abusen dels greixos, amb excés de sucre o sal, additius com els conservants i els espesseïdors, això si, sempre dins els marges legals. Darrera la publicitat dels aliments hi ha la mateixa feina de màrqueting i de tecnologia com pot haver-hi per vendre un electrodomèstic sofisticat, un cotxe o un perfum.

Cuinar de manera saludable és possible si canviem el plantejament amb el què entrem a la cuina, com una contribució a la nostra salut. Si a més podem seure i menjar assaborint-la…

Hem de menjar per viure, no viure per menjar.

 

Primer de tot: Quin tipus d’alimentació volem?

Una amb ingredients frescos i naturals que ens aportarà tots els nutrients i elaborats de forma senzilla i natural o, una altra amb aliments congelats i preparats, molt condimentats (sucres, sal, additius), escalfats al microones, que es poden menjar en qualsevol lloc de manera ràpida…

L’alimentació que triem repercutirà a curt o llarg termini en el nostre estat de salut i energia per desenvolupar la vida amb normalitat.

Cal repartir les hores de la nostra vida de forma adequada i reservar el temps suficient per a cada activitat. Es tracta de no haver de passar moltes hores a la cuina i per això cal organitzar-nos.

 

Com podem estalviar temps?

 1. Tenir la cuina endreçada. Si tenim els estris ordenats i disposats per al seu ús anirem més ràpid.
 2. El rebost ben proveït. Guardar els aliments secs (cereals, asta, lleguminoses, llavors, fruits secs) en pots individuals etiquetats. En poden comprar amb més quantitat i guardar-los durant uns mesos. D’aquesta manera estalviem temps i diners. Les verdures i algunes fruites, juntament amb les proteïnes vegetals, tipus seitan i tofu, les guardem al refrigerador. Les verdures d’arrel (pastanagues, naps, xirivies…) les guardem a temperatura ambient en un lloc fresc. Cal revisar regularment la quantitat disponible de verdures i comprar-ne un cop per setmana.
 3. Saber el menú abans de començar a cuinar. Si abans de començar saber el que cuinarem, ho podem preparar i anirem més ràpids i serem més eficients.
 4. Cuinar de manera simple i variada. Hem de cuinar amb varietat d’ingredients, però no cal que tots estiguin presents en un mateix àpat. Fer una cuina simple i nutritiva també és una manera d’estalviar temps.
 5. Temps i cocció. Començarem per les coccions més llargues (estofats, forn, a pressió, macerats…) deixant les més curtes (bullits, escaldats, vapor…) pel final.
 6. Cuinar i anar fregant el que s’ha usat. Si anem rentant el que hem embrutat i col·locant els estris al seu lloc, els tornarem a tenir a punt per tornar-los a utilitzar. Si ho deixem tot pel final tindrem una muntanya de plats, coberts i cassoles per netejar que no ens l’acabarem i se’ns farà molt feixuc.
 7. Saber el que voldrem cuinar el dia abans. Si estem tot el dia fora de casa, podem preparar les coccions llargues de l’endemà mentre ens relaxem després de sopar, ja que es poden cuinant quasi soles. Alguns d’aquests plats són: un cereals pel dinar, algunes lleguminoses, un estofat amb verdures, una sopa…

 

Preparacions prèvies pels dinars o sopars

Algunes preparacions poden guardar-se perfectament varis dies i estalviar temps per aquells moments que en tinguem menys. Podem utilitzar unes hores del cap de setmana i anar més descansats els altres dies:

 1. Cereals. Els cereals integrals triguen bastant temps en coure’s correctament, per tant, cuinarem per un parell de dies. Amb les restes de cereals integrals es poden elaborar: paelles, risottos, “ensaladilles”, croquetes, sopes, amanides, saltejats de verdures… o rescalfar al vapor la quantitat que es vulgui consumir. Alguns derivats de cereals amb coccions ràpides són el cuscús, la pasta integral i la polenta.
 2. Proteïnes. Els llegums tarden temps en coure’s, per això es pot cuinar un tipus de llegum per setmana i anar-lo consumint. El sobrant, el guardarem a la nevera immediatament després de finalitzar la cocció.
 3. Verdures. El millor és cuinar les verdures fresques cada dia per poder aprofitar tot el seu potencial nutritiu. Les coccions llargues (estofats, cremes dolces, saltejats llargs, forn…), especialment les que inclouen verdures d’arrel (pastanaga, xirivia, ceba, nap, ravenets, remolatxa…) i rodones (carbassa, col, coliflor, carbassó…) es poden utilitzar l’endemà.
 4. Altres preparacions: salses per afegir a pasta o cereals (bolonyesa de carn o vegetal, de remolatxa, de bolets, etc.), saltejats de verdures, sofregit com a base d’altres plats, brous vegetals o de carn, fumets de peix…

I amb el què hi ha a la nevera i al rebost?

A vegades arribem a casa i no tenim el menjar fet, abans d’obrir llaunes o menjar preparat mirem que hi ha a la nevera i al rebost. Podem utilitzar tan aliments frescos com restes que ens han quedat d’altres àpats i amb poca feina tenir una plat nou:

 1. Restes de minestra de verdures: afegir a les sopes, salses i estofats. Saltejar-la amb pasta o un cereal. Fer una truita de verdures saltejades amb all.
 2. Restes de cremes de verdures: aprofitar per decorar els plats.
 3. Patata bullida: per espessir cremes i salses. Fer-ne un puré de patata com acompanyament. Saltejar-la amb alguna verdura.
 4. Aprofitar a fer una amanida d’arròs o pasta amb el sobrant d’un altre dia i els vegetals que puguem tenir a la nevera (enciam, pastanaga, raves, tomàquet, cogombre, pèsols tendres escaldats, espinacs escaldats, col xinesa, col llombarda…), afegir un ou dur tallat o tonyina en llauna, per exemple.
 5. Brou de bullir les verdures: fer sopes o cremes variades.
 6. Aprofitar una resta d’arròs a la cassola o paella, per exemple, com acompanyament d’un segon plat.
 7. Si tenim una salsa de tomàquet preparada prèviament i una resta de carn rostida o cuita en podem fer una bolonyesa per a la pasta, l’arròs o una pizza.
 8. Retalls de pernil salat que els podem assecar al forn o fregir, i afegir damunt d’una crema, amanida o verdura.
 9. Tallar a trossets embotits secs i fregir-los. Posar a amanides, truites, cremes i pasta.
 10. Fer una salsa amb iogurt per amanir.
 11. Fer humus amb cigrons cuits (o qualsevol resta de llegum) acompanyats de bastonets de pa o pa de pita i una amanida completa.
 12. Torrar pa i servir-lo amb embotits o patés.
 13. Fer paninis (pizzes) amb llesques de pa de pagès.
Volver arriba