Saltear al contenido principal
+34 676 708 719 info@cuinasaludable.cat

Remeis per alleujar el refredat i la tos

Cada any, amb l’arribada del fred, apareixen les grips i els refredats. Tot i que cal deixar que segueixin el seu curs, aquí tens alguns remeis casolans que et poden ajudar. 

 

Refredats i grips

Tant el refredat com la grip són malalties víriques i, per tant, no tenen tractament específic. És el propi organisme qui s’encarrega d’eliminar els virus mitjançant el sistema immune.

Com em deia un professor:

Un refredat amb medicaments dura 7 dies i sense 1 setmana.

Els medicaments només ens alleugen els símptomes, però no els curen.

Per contra, si no deixem que el cos i, per tant el sistema immunitari, faci el seu curs pot ser que patim una recaiguda o tinguem complicacions.

El sistema immunològic ens protegeix davant les infeccions virals, i l’alimentació, la fitoteràpia i l’estil de vida en general, juguen un paper important en aquesta capacitat per a prevenir i combatre aquestes malalties.

Tanmateix, les persones que pateixen d’altres malalties han de demanar consell al metge o farmacèutic abans de començar a prendre’s cap tractament natural, ja que poden estar contraindicades en certs estats de salut o alterar el funcionament dels medicaments.

Que siguin naturals no vol dir que no puguin tenir contraindicacions.

Al cap i a la fi, la cicuta és natural i pot matar.

Durant un refredat, és molt important cuidar la hidratació i seguir una dieta equilibrada rica i variada en fruites i verdures cuites i crues, amb varietat de colors:

 • Les baies i fruits vermells són rics en vitamina C i flavonoides,
 • Les verdures grogues o taronges i les de fulles verdes ens aporten beta-carotè, que és un antioxidant important per a la immunitat de la pell i mucoses, etc.

Prioritzar els cereals integrals i les carns magres. També els probiòtics que afavoreixen el bon funcionament de la microflora intestinal i, amb ella, la seva immunologia. L’alimentació ha de ser suau i amb aliments nutritius i reconfortants.

Per afavorir la desinflamació de la gola i l’eliminació de les mucositats hi ha molts preparats naturals i casolans. A continuació us en deixo alguns que a casa han funcionat molt bé.

Remeis casolans

1. XAROP DE CEBA, MEL I LLIMONA

La ceba té propietats expectorants i antitussigen molt interessants. El seu elevat contingut en vitamina A i C ens ajuda a combatre les afeccions respiratòries.

Simplement tallada per la meitat i col·locada a la tauleta de nit, va desprenent els olis essencials ensofrats, presentant els efectes expectorants, sobretot molt beneficiosos en casos de bronquitis. Redueix la congestió nasal, facilita la respiració i millora la tos nocturna.

Ingredients

 • 1 ceba grossa
 • 8 cullerades de sucre integral (panela, moscavo)
 • 1 cullerada de mel sense tractar (crua)
 • El suc d’una llimona

Elaboració

 1. En un pot de vidre que es pugui tapar bé, posa la ceba tallada a trossets petits, el sucre, la mel i el suc de llimona. Si vols, pots afegir una mica de gingebre fresc.
 2. Tapa i sacseja bé per dissoldre el sucre i la mel. Deixa reposar tota la nit.
 3. L’endemà, torna’l a sacsejar i ja en pots anar prenent.

Millor no el treguis del pot, tan sols cola el que prenguis al moment.

La olor no és gaire atractiva però el gust no te res a veure, és dolç i agradable.

2. UNA ALTRE RECEPTA DE XAROP DE CEBA

Ingredients

 • 1kg de cebes
 • 200g de mel
 • 400g de sucre
 • 3 litres d’aigua

Elaboració

 1. Bull tots els ingredients junts durant 3 hores.
 2. Deixa-ho refredar i cola.
 3. Guarda en una ampolla de vidre i pren-ne 3 cops al dia.

3. GARGARISMES D’EPÍGOL, SAL I LLIMONA

Els gargarismes tenen la finalitat de fer una desinfecció local de la gola i a la vegada netejar les mucositats. La gola és la porta d’entrada a les vies respiratòries i al sistema digestiu, per això és important que estigui neta i desinfectada.

Quan aquesta barrera està envaïda de patògens, posa en acció tot un sistema defensiu que ens provoca una sèrie de símptomes molestos a nivell de gola com són dolor, inflamació, congestió, envermelliment, i segons el grau d’invasió, fins i tot febre.

Els gargarismes ajuden a desinfectar la gola d’aquests patògens, millorant molt els símptomes i restablint la salut respiratòria.

En aquesta preparació utilitzarem l’espígol, planta d’olor penetrant que, generalment, la utilitzem de decoració, per la bona olor, relaxant i poca cosa més, però que té infinitat de propietats.

Per a ús extern: pel tractament del dolor (reumàtics, lumbars, mals de cap, de peus, torticolis, etc.), per curar ferides i millorar l’estat de la pell (ferides, cremades, èczemes…), ajuda a combatre les malalties microbianes (faringitis, angines, peu d’atleta).

Per a ús intern: ajuda a tenir cura del sistema nerviós amb les seves propietats antiespasmòdiques i sedants (trastorns de la son, “nervis a l’estómac”, ansietat), ajuda a les digestions pesades, alleuja els símptomes de les malalties respiratòries.

Ingredients

 • 1 cullerada sopera de flor d’espígol
 • 1 culleradeta de cafè de sal marina
 • Suc de 1/2 llimona
 • 250ml d’aigua

Elaboració

 1. Posar a bullir l’aigua. Quan arrenqui el bull tira-hi l’espígol.
 2. Apaga el foc i deixa reposar tapat durant 5 minuts. Cola i deixa-la temperar una mica.
 3. Afegeix la sal marina i el suc de llimona. Barreja-ho bé i ja tens el preparat per fer gàrgares.

Quan facis els gargarismes, intenta que el preparat arribi el més endins possible de la gola. Fes-los durant 1/2 minut i escup.

Repeteix el procés entre 5-10 vegades o fins acabar el preparat.

Per completar la desinfecció local interna, després dels gargarismes, seria recomanable fer aplicacions d’algun preparat de pròpolis.

4. INFUSIONS

Per fer una infusió cal afegir aigua calenta, no bullint, a sobre les plantes, tapar i deixar reposar uns 5 minuts.

En canvi, en una decocció és bullen les plantes amb l’aigua durant uns minuts abans de deixar reposar. Les propietats obtingudes seran diferents en un cas i en l’altre.

Alguns tipus d’infusions són:

4.1. INFUSIÓ DE LLIMONA, GINGEBRE, FARIGOLA I MEL

El gingebre és un poderós aliat contra les infeccions.

La llimona ens ajuda a desintoxicar l’organisme i a lluitar contra processos virals. Reforça el nostre sistema immunològic gràcies a la vitamina C.

La farigola va molt bé per a la tos i és un bon expectorant, ja que ens ajuda a eliminar la mucositat.

Ingredients

 • 1/4 litre d’aigua
 • Un bocí de gingebre fresc de 2cm aproximadament
 • 1 branqueta de farigola
 • 1/2 llimona
 • 1 cullerada de mel

Elaboració

 1. Posa l’aigua a bullir. Mentrestant, pela i talla el gingebre en bocins més petits.
 2. Esprem el suc de la llimona i reserva la pell.
 3. Quan l’aigua bulli, apaga el foc i afegeix-hi tots els ingredients (inclosa la pell de la llimona). Barreja bé, tapa i deixa reposar durant 5 minuts.
 4. Beu a glopets petits

4.2. INFUSIÓ D’ESPÍGOL

Infusiona durant 15 minuts una cullerada de flors seques d’espígol en un got d’aigua calenta i endolceix amb mel.

Aquesta infusió disminueix la inflamació i ajuda en el tractament de la tos en les bronquitis. Ajuda a alleujar els símptomes de la grip. I a eliminar els virus i afavorir la cura en els refredats.

4.3. INFUSIÓ DE GINGEBRE, CANYELLA I CLAU

 1. Posa aigua a bullir.
 2. Afegeix mitja culleradeta de gingebre (millor si és ratllat fresc), mitja de canyella i 3 claus d’olor.
 3. Apaga el foc, tapa i deixa reposar 5 minuts.
 4. Cola-ho.

5. INHALACIONS DE VAPORS

Les inhalacions són més enutjoses de fer però són molt eficaces a l’hora d’ajudar a descongestionar i ajudar a eliminar la mucositat.

A casa, tinc un aparell que es venia abans a les farmàcies (no se si encara el tenen): un recipient que es tapa amb una espècie d’embut per una banda i per l’altra embolcalla la boca i el nas.

Algunes preparacions per fer inhalacions són:

 • Aigua bullint amb 2 cullerades de sal marina.
 • Aigua bullint amb fulles d’eucaliptus
 • Aigua bullint amb unes gotes de tintura d’eucaliptus

Espero que et siguin d’utilitat i no les hagis de fer servir gaire!

Volver arriba