Saltear al contenido principal
+34 676 708 719 info@cuinasaludable.cat

La Cuina de les 4 S

La cuina de les 4 S és una proposta personal sobre com ens em de plantejar la nostra alimentació. Són les meves conclusions després de moltes reflexions, formacions i experiències acumulades que vull compartir amb tu.

 

Som el que mengem encara que no t’ho sembli. La manera com ens alimentem demostra no tan sols la cura que tenim sobre el nostre cos sinó també quins son els nostres valors i les nostres prioritats vers l’entorn i el planeta.

Quan vaig deixar la meva feina fixa, fa més de 5 anys, per emprendre i especialitzar-me en tallers de cuina, ho vaig fer per diferents motius però un dels principals era un impuls que feia temps em rondava pel cap: el d’aportar el meu coneixement, el meu granet de sorra, en un fet tan quotidià i essencial com el d’alimentar-se. Em vaig formar, vaig experimentar, vaig reflexionar i també vaig treure conclusions que em van permetre fusionar els aspectes que considero més valuosos sobre com alimentar-nos. Els he resumit en LA CUINA DE LES 4 S: Saludable, Sostenible, Senzilla i Saborosa!

Aquests 4 ingredients han de ser inseparables, expressen la meva filosofia i defineixen la meva manera de treballar.

 

La S de Saludable

És aquella alimentació basada en aliments d’origen vegetal (com a mínim, la meitat del plat a de contenir vegetals) i proporcions adequades d’hidrats de carboni i proteïnes.

Les meves recomanacions són:

Redescobrir aliments perduts, menyspreats i desprestigiats per no ser prou sofisticats, refinats o estar de moda: com va passar amb les sardines i els llegums.

Consumir els diferents aliments en les proporcions i quantitats adequades a la nostra fisiologia i activitat física.

Elaborar plats atractius amb diferents tipus de textures i colors. Sempre pots donar un toc de color al plat amb algun vegetal: verd, vermell, morat, groc, taronja…

Obrir el nostre ventall d’aliments i preparacions per aconseguir plats variats tant de nutrients com de colors, sabors i textures.

Evitar els aliments ultra-processats.

Consumir aigua com a font bàsica de líquid. Deixa’t estar de sucs, batuts i altres farlòrnies a l’hora d’aconseguir hidratar el nostre cos. Amb això no vull dir que no es puguin prendre sucs de fruites naturals, tot i que ja parlaré un altre dia de la paraula “NATURAL” tan frívolament utilitzada.

L’alimentació saludable és aquella on “a consumir esporàdicament” realment es això, esporàdicament. I que “un dia és un dia”, és un dia i no acabar sent cada dia.

La S de Sostenible

El meu granet de sorra per fer un món millor passa per respectar el planeta i fer alguna cosa per millorar-lo. No aspirem a tenir un lloc millor per viure? Una casa? Un pis? Una torra? Que farem si el planeta s’enfonsa? És casa meva! Ho faré millor o pitjor, però ho intentaré.

Una manera de fer alguna cosa és a través del consum d’aliments, tenim molt a dir.

Com vaig llegir un dia, hi ha una frase que diu més o menys: pensa globalment, actua localment. Jo la re-interpreto com PENSA GLOBAL, CONSUMEIX LOCAL. Crec que s’entén la idea.

A casa nostre, la terra ens dona els nutrients necessaris pel nostre cos en cada època de l’any i tenim prou varietat d’aliments com per no avorrir-nos. No cal anar a buscar aliments d’altres contrades, viatjats.

Però també:

  • Consumeixo ecològic, en tot allò que puc, de temporada i proximitat.
  • De petits productors respectuosos amb l’entorn
  • Amb els mínims intermediaris possibles perquè no collin al productor i a un preu just
  • Intento evitar els residus innecessaris de tot tipus reutilitzant, reduint i reciclant.

La S de Senzilla

La cuina ha de ser senzilla per assaborir els sabors dels aliments. Mai m’han agradat els plats on s’afegeixen salses per dissimular i emmascarar, ni les cremes de “verdures” on no saps que porta… Hi ha prou varietat d’aliments per si algun no t’agrada poder canviar per un altre de similar.

També cal tenir en compte que, avui en dia, qui més qui menys no disposa de molt temps per cuinar (tot i que d’això ja en parlarem, també és una qüestió de prioritats) o no t’agrada cuinar o no en saps gaire.

No cal complicar-se la vida per menjar saludablement, hi ha elaboracions molt senzilles a fer.

Aquí us haig de confessar una cosa de la meva cuina senzilla, no va ser que un dia em vaig il·luminar i vaig descobrir-la, no. És per caràcter, NO TINC PACIÈNCIA, com a mínim per les elaboracions llargues, de xup-xup i anar remenant i remenant i remenant… acostumo a quedar-me curta de temps. Em feia ràbia treballar i no tenir temps de cuinar com la mare o l’àvia i acabar sempre amb les mateixes 4 elaboracions que dominava amb rapidesa.

Per experiència et puc dir que es pot fer cuina casolana senzilla, que deixes mig preparada i tan sols cal escalfar, saltejar o muntar el plat per gaudir d’un deliciós àpat.

La S de Saborosa

És la cirereta del pastís: que té de bo menjar saludable, intentar fer-ho de manera sostenible i senzilla i no ser saborosa???

Tenim infinitat de possibilitats per fer diferent un plat i no està en fer-lo d’una altra manera, no cal canviar-li el vestit, n’hi ha prou amb els complements.
Herbes aromàtiques fresques o seques, espècies de mils sabors, fruits secs especiats, llavors torrades, caramel·litzades, cruixents de formatge…

Aquesta és la part que he gaudit més del meu aprenentatge perquè m’ha permès experimentar i descobrir que soc una persona creativa per combinar gustos i sabors que d’entrada no m’hagués atrevit mai de la vida.

Hem de recuperar els sabors originals dels aliments, aprendre a apreciar i gaudir-los

Volver arriba