Saltear al contenido principal
+34 676 708 719 info@cuinasaludable.cat

Temps de conserva de tomàquet

És temps de tomàquets. T’atreveixes a fer les teves pròpies conserves de tomàquet?

Des de que va començar la primavera no paren de desfilar fruites i verdures de temporada. N’hi ha de més efímeres que altres, sobretot en les fruites, com les cireres, els nespres, les mores… Però és a finals d’agost i setembre que s’acostumen a fer la majoria de les conserves: melmelades i confitures de fruites i hortalisses, verdures al natural, en oli o vinagre… per captar els sabors i raigs de sol de l’estiu i dosificar-los durant els llargs dies d’hivern.

Uns dels productes més utilitzats per fer conserves de totes menes són els tomàquets.

 

Els tomàquets

Uns dels productes bàsics de la nostra gastronomia: el sofregit i el pa amb tomàquet.

Actualment, et pot semblar impossible cuinar sense ells, però fins fa quatre dies (fins el descobriment d’Amèrica) no en teníem. I l’entrada a la nostra cuina tampoc va ser immediata.

Pertany a la família de les Solanàcies, juntament amb les albergínies, els pebrots i les patates, i com indica la paraula, creixen al SOL. És quan fa calor el millor moment per a consumir-les.

 

Consumeix aliments de temporada i proximitat per obtenir tots els seus nutrients en el punt just de maduració

 

Quin és el seu valor nutricional?

Tal com he dit altres vegades, els aliments de temporada ens aporten els nutrients necessaris per a cada època de l’any i, a l’estiu, necessitem aliments que ens nodreixin al mateix temps que ens hidratin i ens protegeixin de les radiacions solars. Per això, podria resumir el seu valor nutricional dient que contenen:

  • Quantitats interessants de fibra
  • Presenten vitamines antioxidants com la C i la E, així com betacarotens precursors de vitamina A.
  • Rics en minerals com el potassi, necessari per a la regulació de líquids corporals i transmissió de l’impuls en els músculs. El seu dèficit ens pot donar rampes a les cames.
  • El licopè, és un pigment i potent antioxidant que ajuda a prevenir malalties cardiovasculars i algun tipus de càncer. És el responsable del color vermell de la fruita.

 

Els millors tomàquets per fer conserves

De tomàquets, sembla que cada vegada n’hi ha més, però realment el que està succeint és que s’estan recuperant varietats antigues o perdudes. Abans, cada pagès tenia les seves llavors, collita darrera collita feia la seva selecció i algunes eren úniques, ja que potser no arribava a compartir-les amb ningú.

Rebuscant per internet he trobat un munt de llistes sobre varietats de tomàquets, alguns ni sabia que existien, i d’altres els he trobat a faltar ?
No, no et preocupis que no els posaré tots, tan sols els més apreciats per fer conserves:

  1. De pera: tomàquet lleugerament ovalat amb la pell llisa i dura. Ideal per consumir fresc, en salses i gaspatxos. És un dels preferits per elaborar la conserva de tomàquet.
  2. Raf: de forma irregular amb solcs molt característics, de forma ovalada i aplatat pels extrems. De color verd intens amb pinzellades quasi negres. De textura cruixent i gust dolç-agre. És pot consumir fresc o en conserva.
  3. Roma: de fruits petits i polpa carnosa. Apte per fregir o per conserva, per elaborar gaspatxo i salmorejo.

La recepta

QUETXUP CASOLÀ O UN CHUTNEY

A casa no som de quetxups. Bé, la meva filla petita una mica. Si et mires una etiqueta de quetxup veuràs que de tomàquet en porta poc (al voltant d’un 20% anant bé) i, en canvi, conté més d’un 20% de sucre o barreja de sucres.

Com ja saps o et pots imaginar, aquesta salsa, el que es diu saludable no ho és gaire o gens. Et proposo que facis aquesta salsa com a substitut, és una espècie de chutney (agredolça) per acompanyar patates, pasta, verdures…

I a més, saps que hi poses.

Ingredients per 1/2 L de salsa

  • 1 kg de tomàquets pera madurs
  • 1 ceba gran
  • 1 pebrot verd
  • 1-2 grans d’all
  • 50 g de compota de poma
  • 6 cullerades de vinagre de poma
  • 1 cullerada de mostassa de qualitat
  • ½ cullerada de sal o menys
  • ½ cullerada de pebre vermell dolç (pots fer meitat i meitat amb pebre vermell fumat)
  • 1 pessic de canyella
  • 1-2 claus d’olor molts
  • Oli d’oliva verge extra

Elaboració

  1. Quan la vaig voler fer per primera vegada, no tenia compota de poma a mà i en comptes de sortir esperitada a comprar el que trobés vaig fer-me jo una compota d’estar per casa: bullint una poma amb una mica d’aigua fins que va quedar ven tova, quasi desfeta. La veritat és que va fer el pes.
  2. Posa a coure, en una cassola, la ceba tallada fina, el pebrot a tires o quadrats i l’all laminat, amb una mica d’oli.
  3. Mentrestant, escalda els tomàquets: posa aigua a bullir i mentre s’escalfa, amb un ganivet fes una creu al cul del tomàquet. Quan l’aigua bulli, afegeix-los uns 30 segons (no cal més) i submergeix-los en aigua ben freda (si hi ha glaçons, millor). Ara ja els pots pelar.
  4. Talla’ls a quarts, treu les llavors. Afegeix-los a la cassola amb les verdures. Sala-ho i deixa coure tapat a foc lent durant una ½ hora. remena de tant en tant.
  5. Quan sigui ben cuit, treu del foc i tritura amb la batedora fins que quedi una salsa ben fina.
  6. Afegeix les espècies, la mostassa, la compota de poma i el vinagre. Torna-ho al foc i deixa coure-ho lentament durant 30-40 minuts o fins que sigui espessa.
  7. Si en vol fer conserva, reparteix-la en els pots fins al coll del pot (fins 1 cm de la tapa), tapa ben fort i posa al bany maria durant 25 minuts més.
  8. Deixa’ls refredar del tot fora de l’olla cap per avall. Etiqueta i guarda.

Un cop l’hagis fet una vegada, pots ajustar els tipus i quantitats d’espècies, de mostassa, vinagre… al teu gust.

Per saber més sobre com fer conserves llegeix l’article: Conserves de temporada, conserves segures.

Altres conserves amb tomàquet:

  • Al natural: per fer amanides, salses, saltejat…
  • En sofregit o salsa: com a base d’innombrables plats, la base de la nostra cuina
  • Samfaina: obrir el pot i servir, com acompanyant d’un segon, complementant una pasta o un arròs, en una truita…
  • En melmelada o confitura: per atrevir-te a fer maridatges amb formatge, bacallà, anxova…
  • Més tot allò que et puguis inventar imaginar

Gaudeix a la cuina!

Volver arriba