Ja som a la tardor! I ens cal anar adaptant la alimentació per preparar-nos per…

Les carbasses d’hivern: nutritives i curatives
Arriba la tardor i amb ella la carbassa, un dels aliments més emblemàtics i que ha tingut diferents significats durant la història.
Els antics egipcis la consideraven un vegetal neci, molta aparença, però inflada i buida. En canvi, els grecs la donaven per acabar els enamoriscaments.
Fins arribar a l’actualitat on és la reina del Haloween. Encara que els seus origens provinguin de celebracions paganes dels celtes centreuropeus.
Donar carbasses sempre és sinònim de frustrar expectatives ja siguin enfront un examen o d’un pretendent.
Beneficis de la carbassa
La carbassa és una fruita que a més de ser molt nutritiva, conté un munt de vitamines, minerals i antioxidants que ens pot ajudar a regular els nivells de sucre en sang, i a més, ens protegeixen contra les infeccions, els problemes de vista, el càncer, el risc cardiovascular, entre d’altres.
Contingut nutricional:
- Conté substàncies amb efecte anticancerígen: els seus principis actius, cucurbitacina, curcumosina i albúmina 2S de carbassa.
- Útil en problemes de pròstata, sobretot per part de les llavors.
- Com a componenr d’una dieta basada en vegetals, exerceix una acció protectora davant diverses malalties, entre elles la hipertensió i els problemes cardiovasculars.
A més, per les seves característiques, és un aliment que ajuda a combatre el desig dolç.
Compra i conserva de la carbassa
Evita comprar aquelles carbasses que presentin taques profundes a la pell o esquerdes.
Poden durar mesos conservant-les en un lloc fresc, ben ventilat i resguardat de les gelades.
Un cop tallada, utilitza-la aviat o embolica i conservar-la a la nevera uns dies.
Preparació i cocció
Hi ha varietats de carbassa amb la pell fina que les pots cuinar sense pelar i afegir a cremes i guisats. Però la resta cal pelar-les.
Una manera fàcil de pelar és coure-les senceres al forn directament o escaldar durant 5 minuts en aigua bullent i després pelar-les.
Amb elles es poden preparar infinitats d’elaboracions: crua, cuinada lleugerament al vapor, bullida, estofada, al forn…
I fer plats com:
- ratllades per amanides,
- a trossos en sopa,
- per la batedora en crema,
- com ingredient d’un guisat, per exemple de llegums
- d’unes postres…
La vitamina C és una vitamina molt làbil que es destrueix molt fàcilment amb la calor. Per no destruir-la tota, cou-la al vapor un màxim de 15 minuts.
La recepta
DIFERENTS ACABATS PER A UNA CREMA DE CARBASSA
Ingredients per a 4 persones
- 2-3 cebes
- 2 pastanagues
- 1/2 carbassa cacauet (gran)
- 1-2 fulles de llorer
- 3/4 – 1 L d’aigua
- Sal i oli
Elaboració
- Pela i talla les cebes a trossos no gaire grans. Salteja en l’olla on faràs la crema amb una mica d’oli d’oliva i un pessic de sal marina durant 10 minuts, sense tapar (d’aquesta manera, s’evaporen ells gasos que ens fan plorar). Si veus la ceba perilla d’enganxar-se o cremar-se, afegeix un rajolí d’aigua. ho pots fer tantes vegades com sigui necessari (mira que el foc no estigui massa fort).
- Afegeix la carbassa a daus (si és ecològica es pot netejar i coure-la amb pell) i les pastanagues tallades a una mida semblant a la carbassa. Afegeix el llorer i un pessic més de sal. Dona unes voltes durant uns minuts, perquè es barregin els sabors i agafi més potència.
- Tapa i cou a foc baix durant 20 minuts.
- Un cop està la carbassa tova i s’ha concentrat, treure el llorer i tritura fins obtenir un puré cremós.
Ara ja la pots servir.
Et proposo que en facis en més quantitat i la guardis per a un altre ocasió. Pots envasar-la en pots i portar a fer el bruit (com una conserva) o guardar en carmanyola a la nevera (uns 4 dies) o congelar-la.
Els tocs
Durant la cocció:
- Afegeix mitja culleradeta de curri
- Afegeix un pessic de cardamom i gingebre
- Afegeix un moniato i més aigua
- Afegir a la cocció un grapat d’arròs o de flocs de civada. També pots aprofitar qualsevol cereal que ja tinguis cuit. Obtindràs un resultat més cremós i nutritiu ideal per adolescents, embarassades, gent gran amb poca gana… També pots afegir una resta de llegums cuites.
- Durant la cocció o quan apagues el foc, afegeix suc de taronja. Compte en passar-te.
Al servir:
- Amb julivert fresc picat i quadradets de pa fregit o torrat.
- Amb pipes de carbassa lleugerament torrades.
- Amb una cullerada de iogurt grec al mig del plat amb una mica de pell de llimona o taronja ratllada. També pots utilitzar una mica de gingebre fresc, sobretot en els dies més freds.
- Un cop has apagat el foc, afegeix una culleradeta de cúrcuma i pebre molt. La cúrcuma, si es cou, perd part de les seves propietats i, si afegeixes pebre negre, les potencies.
Espero que t’hagin servit aquestes recomanacions.
Ara et toca a tu experimentar!
Bon Profit! ?
