Saltear al contenido principal
+34 676 708 719 info@cuinasaludable.cat

Els millors aliments de la tardor

L’estiu s’acaba, la naturalesa comença a canviar la seva energia i nosaltres hem de preparar-nos per l’hivern reforçant el sistema immunitari. Saps quins aliments et calen?

La tardor, segons el nostre calendari, comença el 22 de setembre, però la naturalesa no en té cap de preestablert i aquesta canvi pot ser relativament variable. De forma general, acostuma a començar cap a finals d’agost. L’energia canvia, s’alenteix i es concentra.

 

Com podem observar els canvis?

  • Desapareixen els brots de les plantes de primavera i estiu. S’alenteix el creixement de les plantes. Algunes fulles comencen a pansir-se.
  • Els animals migradors comencen a preparar-se per marxar i d’altres acaben d’omplir el rebost per poder hivernar.
  • S’escurcen els dies i cada cop hi hauran menys hores de sol. Començaran les pluges i el fred (si més no és el que s’espera).
  • Finalitza l’època de recol·lecció dels vegetals més rics en aigua per començar la recol·lecció d’altres més densos i que es cultiven arran de terra: arrels i fruits de terra.

I nosaltres? També ens hem de preparar. Necessitem reforçar el nostre sistema immune i el sistema circulatori per afrontar els canvis atmosfèrics i poder mantenir la temperatura corporal.

“A cada estació, la naturalesa ens ofereix els aliments que necessita el nostre organisme”

 

Què necessitem?

Tal com he comentat, necessitem reforçar el nostre sistema immune i, és curiós observar que les fruites i verdures d’ara, de temporada de tardor, són riques en vitamina C i A, magnesi, calci, zinc i coure. Comparteixen les propietats antivíriques i estimulants del sistema immunitari.

No et desvetllaré, expressament, quins són els diferents continguts de vitamines i minerals de cadascun dels aliments de temporada perquè el que vull és que s’entengui “el perquè” cal menjar de temporada, no ser uns savis en els continguts, obsessionar-nos i acabar perdent el nord.

 

Verdures i hortalisses:

Disminuir les amanides crues i anar augmentant el consum de verdures escaldades, bullides, saltejades i estofades de coccions més llargues.

S’acaben: albergínia, carbassó, cogombre, mongeta tendra, pebrot verd i vermell, tomàquet.

De plena temporada: bleda, carbassa, col de brussel·les, col llombarda, coliflor, escarola, espinac, fonoll, moniato, pastanaga, romanesco, julivert. Bolets.

Comencen: api, bròquil, calçot, carxofa, nap, xirivia, porro.

 

Fruites:

Cal disminuir progressivament la freqüència de consum i la quantitat de fruita crua i, introduir quantitats de fruita cuita (al forn, en compota, etc.) acompanyada de canyella o fruits secs o fruita dessecada (panses, orellanes, etc.)

Tens a la teva disposició una gran quantitat de fruites i és el millor moment de fer compotes i melmelades per consumir més endavant.

S’acaben: figa i meló

De plena temporada: caqui, codony, magrana, pera, poma, raïm, xirimoies. Castanyes.

Comencen: kiwi, mandarina.

 

Cereals

Comença a utilitzar els grans de cereals sencers, integrals i més energètics

Per exemple: arròs de gra mig i gra curt, mill, civada, arròs dolç, arròs salvatge, quinoa, cuscús, bulgur i pastes integrals, fajol, sègol.

 

Proteïnes

D’origen animal i/o d’origen vegetal, en coccions lentes amb verdures de temporada.

Recorda que aquí tens tota la gama de llegums: cigrons, llenties, mongetes, pèsols i faves seques, soja, azuki, tramús…

 

Olis

És important utilitzar olis de bona qualitat i, a ser possible, de primera premsada en fred. Com més refinat és l’oli menys propietats té.

Incrementa lleugerament el seu consum en les coccions.

També és interessant utilitzar diàriament llavors torrades, fruits secs, mantegues de sèsam, cacauet, ametlles…

 

I com ho combinem?

El plat de tardor no varia gaire de les proporcions de la resta de l’any, més haviat de com està cuinat.

El percentatge aproximat en volum seria el següent:

Un exemple de plat podria ser:

  • Mongetes blanques estofades amb arròs integral, carbassa i pastanaga
  • Amanida d’enciam i germinats amb llavors torrades (sèsam, pipes de carbassa i gira-sol). Pots substituir l’amanida per verdura de fulla verda escaldada.
  • Poma al forn amb nous picades.

 

Salut!

Volver arriba