Saltear al contenido principal
+34 676 708 719 info@cuinasaludable.cat

Amanides per no acabar empatxats per Nadal!

Aquest any, igual que l’anterior, la celebració d’aquestes festes en família (de fora la bombolla) penja d’un fil per culpa d’un virus. 

Tanmateix, això no ens evitarà menjar més del compte, sigui per celebrar-ho o per evadir-nos, i acabar ben tips, fins i tot empatxats.

Si ets de celebrar-ho amb plats tradicionals, segurament faràs escudella i carn d’olla, potser amb els galets farcits; de segon, per si no en tens prou, sortirà el capó farcit o el xai al forn, o potser ets més de peix i marisc i t’animes a presentar un suquet, o peix al forn.

Ah! Però no t’oblidis dels aperitius per començar. Unes patates xips i olives, també escopinyes. I si hi poses croquetetes i calamars a la romana?

Sense oblidar-te de les postres: torrons i neules, com a mínim. Després d’un tall de pinya que ajuda a digerir!

Ni que no siguis tan tradicional, sempre es fan extres, sigui en varietat i/o en quantitat…

Una bona manera de alleugerir una mica els àpats és amb verdures i amanides. Et proposo 3 amanides per fer durant aquestes festes amb ingredients de temporada.

Els millors ingredients per a les amanides

Per a la base de l’amanida, utilitza fulles verdes de temporada: escarola, endívies, xicoira… Totes elles amb un gust més o menys amarg que evidencien les seves propietats: estimulació de la secreció d’àcids gàstrics, increment dels moviments peristàltics (el moviment dels budells), ajuden al bon funcionament del fetge. En resum. el menjar es digereix i s’expulsa millor!

També és interessant afegir alguna fruita, sobretot les que tenen un toc àcid, perquè també ajuden a la digestió, com els cítrics, que estan en el seu millor moment.

Tot i que, les festes ens inciten a utilitzar fruites d’origen exòtic i viatjades, aprofita les de proximitat perquè estaran en un millor punt de recol·lecció i t’estalviaràs diners.

Pots afegir altres vegetals que també ens ajudaran a fer aquesta funció digestiva o desengreixant com els brots (ruca, canònics, créixens); els germinats (enzims a dojo); els encortits (remolatxa en conserva agredolça, xucrut, ravenets, pickles…); naps, raves o pastanagues ratllades; olives amb os i sense farcits…

Altres divertiments que ens donaran «espurna» a l’amanida: fruits secs, fruites dessecades, espècies… Fins i tot, algun encenall d’algun aliment salat, com el formatge.

I no t’oblidis d’una bona vinagreta, lleugera i saborosa: Oli, vinagre, com a molt, iogurt. Deixa de banda les maioneses, quetxups, tàrtara…

Les amanides

1. AMANIDA AMB ESCAROLA

Ingredients

  • Escarola
  • Ravenets
  • Poma Golden o Grand Smith
  • Nous
  • Magrana
  • Oli d’oliva verge extra
  • Vinagre de Mòdena o de poma
  • Sal
  • Melmelada de maduixa o taronja o qualsevol lleugerament àcida.

Elaboració

  1. Renta, deixa escórrer i talla a trossos l’escarola. Diposita-la en la safata que la vulguis servir.
  2. Renta bé i talla a rodanxes els ravenets. Escampa per sobre de l’escarola.
  3. Pela la poma i talla a daus de la mida que prefereixis. Ruixa amb unes gotes de llimona perquè no es torni negre. Reparteix-la per la safata.
  4. Decora l’amanida amb uns trossos de nous i uns grans de magrana.

Comentaris

Les fulles externes de l’escarola massa dures per posar a l’amanida, guarda-les per fer-ne una crema o salta-les per a una truita.

Si els ravenets venen en manat i les fulles són tendres, aprofita-les per afegir a l’amanida o guarda-les per a una sopa vegetal.

Aprofita les pells de poma posant-les al forn uns minuts, amb una mica de canyella i sucre. Aprofita quan ja el tinguis calent, de gratinar els canelons, per exemple.

Pots substituir les nous per d’altres fruits secs. També pots canviar la magrana per nabius frescos o dessecats, taronja o mandarina fresques, raïm o panses…

2. AMANIDA AMB ENDÍVIES

Ingredients

  • 2 talls grossos de síndria
  • Endívies (1/2 o 1 per persona segons mida)
  • 1-2 branques d’api tendre
  • Taronja
  • 1 grapat d’avellanes torrades
  • Oli d’oliva verge extra
  • Vinagre de vi o poma
  • Mostassa de Dijon
  • Sal

Elaboració

  1. Treu les fulles més lletges de l’exterior.
  2. Parteix per la meitat longitudinalment i, si són molt grosses, torna-les a partir. Et quedaran a quarts. Diposita-les a la safata de servir.
  3. Renta i eixuga l’api. Talla la penca a rodanxes primes.
  4. Pica ben menudes les fulles d’api i reserva’n una cullerada.
  5. Pela i talla la taronja. Pots pelar-la a sang i fer-la a daus o rodanxes fines, o tallar els grills a trossos i escampar per sobre de les endívies.
  6. Pela i trosseja les avellanes torrades. Escampa-les per sobre.
  7. Prepara una vinagreta amb 4 parts d’oli, 1 de vinagre i 1 culleradeta de mostassa. Ajusta de sal si és necessari. Sacseja i amaneix.

Comentaris

Per donar color, prova de barrejar endívies més blanques amb les vermelloses. Les fulles d’endívia rebutjades i que no estiguin fetes malbé, guarda-les i utilitza-les en un saltat, picades en juliana, per exemple.

La resta de fulles d’api picades, guarda-les en un taper o pot de vidre i congela-les per afegir a salses, sopes o sofregits.

Pots aprofitar la pell de la taronja per donar sabor a un oli, un guisat o rostit, o unes postres. Recorda d’eliminar la part blanca perquè no tingui un gust amargant.

Les avellanes les pots substituir per algun altre fruit sec que prefereixis o, fins i tot, una barreja de fruits secs i fruita dessecada.

3. AMANIDA AMB XICOIRA O RADICCHIO

Ingredients

  • Xicoira
  • Peres (les que més t’agradin)
  • 1 grapat de nous
  • Oli d’oliva verge extra
  • Vinagre de Mòdena
  • 1 culleradeta de mel
  • Sal i pebre
  • Encenalls de formatge curat (opcional)

Elaboració

  1. Tria, renta i escorre bé les fulles de xicoira. Col·loca-les en la safata de servir.
  2. Pela i talla a llesques les peres, ni molt gruixudes ni molt fines. Si la pell no és molt gruixuda, no la pelis. Distribueix-les per sobre les fulles.
  3. Trosseja les nous i escampa per sobre. Fes el mateix amb els encenalls de formatge.
  4. Prepara la vinagreta amb 3 part d’oli per 1 de vinagre, afegeix la mel, la sal i el pebre acabat de moldre. Sacseja i amaneix.

Comentaris

Guarda les fulles més dures de xicoira per a un saltat o una truita.

Utilitza el tipus de pera que prefereixis, però com més dolça és millors, ja que contraresta el sabor amarg de la xicoira. Pots canviar la pera per una altra fruita, com unes mandarines, per exemple.

Com en les amanides anteriors, pots canviar el fruit sec.

Els encenalls de formatge són opcionals, però donen un bon contrast a l’amarg de la xicoira i el dolç de la pera, tanmateix, no et passis, ha de ser un toc, si el vols posar.

BON NADAL!!

Volver arriba