Saltear al contenido principal
+34 676 708 719 info@cuinasaludable.cat

Moniatos, amics de la teva salut!

Sabies que els moniatos ens aporten molts beneficis per a la salut? ens protegeixen la pell i la vista, són rics en antioxidants i potassi, a més de ser deliciosos tant dolços com salats.

El moniato és un tubercle quasi exclusivament associat a la castanyada i, en canvi, té unes propietats nutritives molt interessants. En podem menjar durant tota la tardor i principis d’hivern.

 

Origen

L’arbre d’on es cullen és originari de l’Amèrica central, on es documenta el seu consum des de fa més de 8.000 anys.

Va arribar a Europa amb el descobriment d’Amèrica difonent-se molt ràpidament per tot el continent. Fins i tot abans de la patata i el blat de moro.

Moltes vegades, per la seva similitud, hi ha la creença que té propietats molt semblants a la patata. Tanmateix, el moniato té un contingut superior en vitamines i minerals.

 

Les propietats nutricionals

L’inconvenient (algun havia de tenir!) és que conté oxalats. Es poden combinar amb el calci i formar càlculs al ronyó o a la vesícula i cal que les persones que en són propenses ho tinguin en compte.

 

Quines funcions fa al nostre cos?

  • Ajuda a depurar el fetge ja que facilita l’eliminació de toxines per l’orina.
  • Presenta un efecte preventiu del càncer gràcies a les vitamines antioxidants.
  • Protegeix la vista i la pell.
  • Hidrata el sistema digestiu (el 70% de la seva composició és aigua), sempre que es cogui al vapor o bullit.
  • Es de fàcil digestió, sobretot al vapor i bullit, però indigestos si se’n menja massa (sobretot al forn).

 

Què he de saber a l’hora de comprar i conservar?

A l’hora de comprar observa que:

  • La pell estiguin en bon estat,
  • Presentin un aspecte ferm, sense taques ni zones toves.
  • Millor tria mides mitjanes tirant a petites, acostumen a ser més dolços i la cocció és més ràpida.

Si els vols conservar al rebost:

  • No els guardis MAI dins una bossa de plàstic.
  • Guarda’ls en un lloc fosc (perquè no es grillin), airejat i fresc (entre 13-15 graus), d’aquesta manera els pots conservar fins a una setmana en perfectes condicions.
  • No s’aconsella guardar-los crus a la nevera ja que tendeixen a grillar-se i fermentar.

També els pots congelar:

  • En congelació, poden durar fins 1 any, sempre que estiguin cuits: escaldats o cuinats.
  • També els pots congelar en forma de puré: coure en aigua i tritura’ls. Afegeix-hi un rajolí de suc de llimona per conservar el color.
  • Una altre opció és tallar-los a grills, escalda’ls en aigua i congela per poder-los fregir quan vulguis.

 

Les diferents maneres de cuinar-los

Els pots cuinar seguint diferents tècniques culinàries, algunes de les quals són les següents:

Poden ser una guarnició excel·lent per acompanyar carns, peixos i fins i tot arrossos i altres cereals.

Al vapor

  • És la manera com conserva més el seu contingut en aigua i en vitamines.
  • Pots fer-lo al vapor amb pell, pelar-lo quan estigui fred i aixafar amb una forquilla. Amaneix amb un pessic de sal i un raig d’oli d’oliva verge extra.
  • També pots afegir-hi alguna espècie com una barreja de pebres, nou moscada, un punt de curri, cúrcuma, gingebre…
  • Ideal com acompanyament de verdures o peix o llegums o cereals…

Bullit

  • El moniato està deliciós en qualsevol preparació de crema o sopa: crema de carbassa amb moniato, sopa de verdures amb daus de moniato…

Estofat

  • Amb mongetes seques i carbassa, amb verdures d’hivern…

Al forn

  • Coure’l sencer amb pell; o pelat i tallat a daus adobat amb espècies o herbes aromàtiques; o tallat a rodanxes fines amb una mandolina i cuit al forn fins fer-ne xips…
  • Els sucres es caramel·litzen, es perden la major part de les vitamines hidrosolubles (com al vitamina C) i l’aigua que conté. S’accentua el sabor dolç, però també els fa més pesats de digerir.

En qualsevol de les tècniques culinàries que triïs, et servirà per poder-los menjar sols, com aperitiu o entrant, per acompanyar algun cereal, etc. Però també com a postres, tan sols cal afegir una polsim de canyella o xocolata…

Les receptes

1. LA CREMA DE MONIATO

Ingredients per a 4 persones

  • 200g cuscús o bulgur
  • 500g de moniatos
  • 2 porros
  • 1 patata gran
  • 500 ml de brou de verdures o aigua
  • 200 ml de llet evaporada o “crema” de civada per a cuinar
  • 30 g de mantega (opcional)
  • Oli d’oliva
  • Pebre negre
  • Sal

Variants:

  • Pots afegir-hi espècies com el curri o la cúrcuma (quan trituris, no abans) o cardamom…
  • Herbes aromàtiques: farigola, romaní…
  • Afegir-hi un tros de carbassó
  • 1 llimona
  • Olives verdes sense pinyol
  • Sal i oli

Elaboració

  1. Talla el porro per la meitat i renta sota l’aixeta amb aigua abundant per treure tota la sorra. Pica’l ben menut i reserva.
  2. En una paella, posa un raig d’oli d’oliva extra verge i escalfa al foc. Aboca el porro i un pessic de sal. Deixa coure a foc baix i destapat fins que es dauri. Si veus que està a punt de cremar-se’t, afegir una mica d’aigua. fes-ho tantes vegades com et calgui. No et passis o semblarà bullit més que fregit.
  3. Mentrestant, pela els moniatos i la patata i talla a daus. Afegeix-los a la paella juntament amb una mica de pebre. Dona unes voltes per barrejar els gustos.
  4. Aboca-ho a l’olla on vols fer la sopa i hauràs escalfat el brou vegetal o l’aigua. Rectifica de sal i deixa bullir a foc mig i tapat durant uns 20 minuts. La patata i el moniato han d’estar ben tous.
  5. Abans de triturar, pots treure part del brou si et sembla que n’hi ha massa. Si cal, després en pots afegir.
  6. Tritura amb la batedora. Si vols, ara és el moment d’afegir els ingredients que aportaran cremosidad a la crema: mantega, crema de llet, crema vegetal, formatge, pasta de fruits secs o llavors… Bat bé perquè quedi ben emulsionat. Si no en vols queda igual de bona. Jo, acostumo a no posar-hi res o, com a molt, crema de civada o soja per cuinar.
  7. Només queda servir a taula amb un toc:
    Amb xips de moniato
    Amb xips de xirivia
    Amb pinyons torrats
    Amb julivert picat
    Amb gingebre fresc ratllat
    Amb pell de llimona o taronja ratllada
    Canyella en pols
    Nou moscada ratllada

2. GRILLS ESPECIATS

Ingredients

  • Moniatos
  • Sal
  • Oli d’oliva extra verge
  • Pebre
  • Comí
  • Pebre vermell
  • Curri

Elaboració

  1. Primer de tot, posa a escalfar el forn a 2000C a dalt i a baix.
  2. Renta els moniatos sencers i talla en forma de grills grossos. Torna a rentar i eixuga amb un drap o paper de cuina. Posa en un bol. Procura que els grills tinguin mides similars entre ells perquè després no es coguin més aviat uns que els altres i es puguin cremar.
  3. Pots condimentar-los de dues maneres. Opció 1: escalfa lleugerament l’oli, afegeix les espècies i apaga. Deixa-ho tapat perquè l’oli s’impregni dels aromes. Afegeix als moniatos juntament amb el pebre vermell i enforna tal com t’explico en el següent punt. Opció 2:  amaneix els grills de moniato amb un raig d’oli i sal. Barreja i disposa en una safata amb paper de forn o làmina de silicona apte pel forn.
  4. Cou uns 35 minuts o fins que siguin rossos i tous. Ves donant unes voltes de tant en tant, perquè es daurin per tots els costats. D’aquesta manera també pots vigilar que no es cremin uns abans d’estar cuits els altres.
  5. Treu la safata del forn i, en la opció 2, condimenta amb la barreja d’espècies.

Notes:

  • Utilitza’ls com acompanyament o aperitiu
  • Canvia la barreja d’espècies segons els teus gustos: cúrcuma, nou moscada, clau d’espècie, caiena…
  • Pots substituir-les per herbes aromàtiques: llorer, farigola, romaní, sajolida, sàlvia…
  • Pots fer l’alternativa dolça amb canyella i cardamom, cacau…

Gaudeix a la cuina com un infant!! ?

Volver arriba