Saltear al contenido principal
+34 676 708 719 info@cuinasaludable.cat

Llenties amb arròs i camagrocs

Les llenties amb arròs és un plat rics en hidrats de carboni i proteïnes d’origen vegetal completes.

Històricament, l’estofat de llenties es complementava amb algun tros de porc: cansalada, xoriço, botifarra, costella… (o tots a l’hora).

Avui, et porto un estofat amb bolets, si no l’has provat mai, dona-li una oportunitat. No et defraudarà! ?

L’altre dia llegia en un web que els camagrocs eren un bolet poc valorat fins als 90.

Ostres, doncs a casa som uns privilegiats perquè el coneixem des de que jo tinc memòria (fa uns quants anys). Ja de petita els anava a collir al berguedà amb tota una colla d’amics de la família.

 

Els camagrocs

Són uns bolets boníssims saltejats amb una mica de sal, sols o amb all, per acompanyar qualsevol menjar: estofats amb llegums, en truita, trossejats amb puré de patates, amb pasta…

Els podem conservar…

Congelats

  • Dona’ls-hi un punt de fregit, refreda i posa’ls a la nevera durant una estona, fins que estiguin ben freds (així és més fàcil la congelació).
  • Col·locar en bosses especial per congelar i etiquetar amb el nom del bolet i la data de congelació.
  • Quan els vulguem utilitzar, deixar el dia anterior a la nevera.
  • D’aquesta manera els podem conservar durant 8-9 mesos.

Dessecats

  • Els pots deixar assecar sobre un drap de cotó i anar-los-hi donant voltes fins que estiguin totalment secs.
  • S’han de deixar assecar en una zona ben ventilada i seca.

En pols

  • Un cop els tens dessecats (també els pots comprar ja secs) els pots moldre i guardar en un pot per assaonar estofats, guisats i altres.

La recepta

LLENTIES AMB ARRÒS I CAMAGROCS

Per fer aquest plat he aprofitat mig pebrot vermell que donava voltes per la nevera, un tomàquet en conserva casolana que quedava al pot amb risc de florir-se i un resta d’arròs integral cuit de feia 3 dies guardat a la nevera.

Ingredients

  • 1 ceba mitjana
  • 1/2 pebrot vermell
  • 1 tomàquet gros
  • Llenties
  • Arròs integral cuit
  • 1 grapat de camagrocs saltejats
  • Uns alls
  • 2 fulles de llorer
  • Espècies: comí, pebre vermell dolç, clau d’olor…
  • Un parell de branques de julivert fresc

Elaboració

  1. Pela i talla la ceba a daus petits o pica-la. Sofregeix-la en la cassola on vols coure després les llenties. Fes-ho amb una mica d’oli d’oliva extra verge i un pessic de sal durant uns 5-6 minuts a foc mig i destapada. Si veus que se’t seca o crema, afegeix-hi unes gotetes d’aigua (fes-ho tantes vegades com et calgui).
  2. Afegeix el pebrot tallat també a daus petits i el tomàquet aixafat o triturat. Tapa i deixa coure a foc suau durant uns 15-20 minuts.
  3. Renta bé les llenties sota l’aixeta. Escorre-les. Afegeix-les a la cassola. Cobreix amb aigua mineral fins uns 4 dits per sobre i portar a ebullició, tapada. Ha de bullir amb alegria però sense passar-se.
  4. Afegeix els alls i les fulles de llorer. També hi pots afegir les espècies que més t’agradin. Jo he posat una culleradeta de comí, mitja de pebre vermell i 2 claus.
  5. Baixa el foc i deixa coure lentament durant uns 45 minuts. Si és necessari, rectifica de sal.
  6. Afegeix els camagrocs lleugerament saltejats (els hi dona més gust) i deixa coure uns 10-15 minuts més. Si tens els bolets secs, afegeix-los al moment de les espècies (no cal que els remullis).
  7. Quan ja estiguin cuites, afegeix l’arròs, i també pots afegir un polsim de pebre acabada de moldre junt una culleradeta de cafè de cúrcuma en pols. Remena i deixa un màxim de 2 minuts abans d’apagar el foc.
  8. Serveix el plat i escampa una mica de julivert fresc picat.

 

Bon profit!

Volver arriba