És temps de tomàquets. T'atreveixes a fer les teves pròpies conserves de tomàquet? Des de…

Conserva de bolets
Després de l’entrada dels bolets, he rebut algunes preguntes de com es poden conservar els bolets, si es poden congelar… i he decidit respondre-us a tot@s amb una altre entrada.
Hi ha diferents maneres de conservar-los, les més habituals o les que acostumem a utilitzar són dessecats o en aigua salada. Però també es poden conservar congelats, en oli, en vinagre…
A casa, la majoria de les vegades els hem conservat en aigua salada els rovellons, llenegues i barreja de bolets, o dessecats com els cama-secs.
A tenir en compte abans de començar
- Utilitzar sempre bolets que conegueu i que estiguin en bon estat.
- Per assegurar una mica més les conserves de bolets, esterilitza els pots abans d’utilitzar-los, sobretot si els fas al natural o en aigua salada, ja que el poder conservant és molt dèbil.
- En el cas de conserves en vinagre o oli no és tant important l’esterilització però si que el pot estigui molt net.
- Recorda que les tapes són molt importants, sobretot si aprofites pots que ja han servit. No han de tenir cops, ni rovell ni estar ratllats, ja que els metalls de la tapa passarien a l’aliment, produint-se una contaminació química per acumulació.
- Quan vulguis consumir la conserva, en obrir el pot, vigila que no tingui fons o moho, que no tinguin mala olor i rebutja’ls si estan massa tous i es desfan.
- No t’oblidis d’etiquetar el pot abans de guardar, així els podràs consumir per ordre de caducitat. S’aconsella consumir-los abans d’un any.
Les receptes
1. CONSERVA AL NATURAL
Aquest tipus de conserva va molt bé pels bolets de carn forta com les llenegues, els pebrassos, els rossinyols, els carlets…
Ingredients
- Bolets
- Sal
- Aigua
Elaboració
- Neteja els bolets de les brosses i talla’ls a trossos si són massa grans
- Escalda en aigua durant 3-5 minuts (segons mida)
- Deixa’ls escorre una bona estona per treure el màxim d’aigua i que es refredin
- Posa’ls en un pot de vidre amb aigua lleugerament salada fins una mica abans del coll i afegeix una capa d’oli (opcional). Ha de quedar 1cm per la tapa, aproximadament.
- Porta’l a una olla, cobreix d’aigua i deixa que bullin uns 25-30 minuts a foc baix.
2. CONSERVA EN OLI
Ingredients
- Oli d’oliva suau
- Aigua
- Vinagre
- Sal
- Pebre en gra
Elaboració
- Neteja els bolets.
- Escalda amb aigua, una mica de vinagre i sal; quan arrenqui el bull para el foc i deixa’ls submergits en el líquid durant 10 o 15 minuts depenent de la mida.
- Escorre’ls i deixa tot un dia en un colador perquè perdin tota l’aigua.
- L’endemà, sala els bolets i posa-hi una mica de pebre en gra.
- Finalment, posa’ls en un pot per a conserves i cobreix completament amb oli.
3. CONSERVA EN VINAGRE
Més que una conserva és una manera de preparar-los, ja que no els utilitzaràs per a guisats. És millor servir-los com aperitius o en amanides.
És ideal per a bolets de mida petita com botons de rovelló, fredolics petits, llenegues blanques, carlets, moixernons, cuagres i xampinyons tendres i petits.
Pots variar les herbes aromàtiques i les espècies segons el teu gust: romaní, un gra d’all, fonoll sec, etc.
Si ho trobes massa fort de vinagre, pots rebaixar-ho amb la proporció d’1 litre de vinagre per 500g de vi blanc.
Ingredients
- Vinagre blanc de vi
- Aigua
- Sal
- Llorer
- Pebre negre en gra
- Oli d’oliva
Elaboració
- En una cassola, posa a bullir prèviament l’aigua amb sal, una mica de vinagre, una fulleta de llorer i pebre negre en gra.
- Neteja els bolets i escalda en la barreja que has preparat durant uns 10 minuts com a màxim.
- Deixa reposar entre 10 i 15 minuts i escorre’ls. Pots deixar-los tot el dia en un colador perquè perdin l’aigua.
- Introdueix-los en un pot per a fer conserves i cobreix amb vinagre. Al capdamunt de tot hi pots posar unes gotes d’oli.
- Tanca i porta al banys maria durant uns 20-25 minuts.
4. CONSERVA EN SAL
Per a qualsevol tipus de bolet.
Ingredients
- Sal grossa
Elaboració
- Un cop tinguis els bolets ben nets, escalda’ls 2-3 amb aigua lleugerament salada.
- Deixa escórrer bé i introdueix en el pot de conserva tot fent capes intercalades de bolets i sal gruixuda, procurant que quedin sempre ben tapats, sense bombolles.
- Quan els vulguis utilitzar, primer els hauràs de dessalar una mica.
- També ho pots fer seguint la mateixa metodologia fins a l’hora de posar capes alternes de bolets i sal. Prepara una salmorra diluint 40g de sal per litre d’aigua. Col·loca els bolets al pot procurant no deixar espais buits i omple’l amb la salmorra vigilant evitar les bombolletes. Tapa’ls i deixa’ls refredar cap per avall abans d’etiquetar i guardar. Si el pot està ben tancat, la salmorrar és suficient per fer de conservant.
5. DESSECATS
No totes les espècies de bolets són aptes per dessecar.
Les millors són les que tenen poca carn com les trompetes, els cama-secs i cama-grocs, però també els autèntics moixernons, els ceps, els rossinyols i les múrgoles.
Altres que es poden dessecar en certes condicions són els fredolics i rovellons acabats de collir.
Elaboració
- Cal que els bolets siguin petits o laminats.
- Col·loca’ls sobre una reixeta perquè puguin rebre aire per tots els costats i ves-los girant un parell de cops al dia durant 1 setmana aproximadament.
- Si no tens una reixeta pots fer servir paper de diari, però cal anar en compte perquè afavoreix l’aparició de floridures al retenir la humitat. També cal que els vaguis girant un parell de cops al dia i que canviïs el paper diàriament. Necessitaràs uns 15 dies per assecar-los.
- Un cop assecats, guarda’ls en un recipient hermètic per conservar-ne l’aroma.
- Si els vols utilitzar en un guisat, escalda’ls abans, guanyaran en sabor.
6. CONGELATS
El cep i la llenega són els únics bolets que admeten la congelació en cru.
Elaboració
- Passa un drap pe humit per netejar els ceps i les llenegues i congela’ls directament. Quan els descongelis, ja els netejaràs.
- La resta de bolets necessiten una lleugera cocció prèvia.
- Neteja, trosseja i posa en una paella els bolets, amb l’oli en fred i un pessic de sal.
- Posa al foc tapats perquè deixin anar una mica d’aigua. Han de quedar coberts.
- Quan vegis que bullen en la seva aigua, és el moment de treure’ls del foc i deixar refredar.
- Envasa’ls coberts en aquesta aigua i congela’ls.
- Quan els vulguis utilitzar, posa en una paella i salteja’ls fins que s’hagin begut aquesta aigua. Ja estaran llestos per menjar.