Aquest any, igual que l'anterior, la celebració d'aquestes festes en família (de fora la bombolla)…

Moniatos, amics de la teva salut!
Sabies que els moniatos ens aporten molts beneficis per a la salut? ens protegeixen la pell i la vista, són rics en antioxidants i potassi, a més de ser deliciosos tant dolços com salats.
El moniato és un tubercle quasi exclusivament associat a la castanyada i, en canvi, té unes propietats nutritives molt interessants. En podem menjar durant tota la tardor i principis d’hivern.
Origen
L’arbre d’on es cullen és originari de l’Amèrica central, on es documenta el seu consum des de fa més de 8.000 anys.
Va arribar a Europa amb el descobriment d’Amèrica difonent-se molt ràpidament per tot el continent. Fins i tot abans de la patata i el blat de moro.
Moltes vegades, per la seva similitud, hi ha la creença que té propietats molt semblants a la patata. Tanmateix, el moniato té un contingut superior en vitamines i minerals.
Les propietats nutricionals

L’inconvenient (algun havia de tenir!) és que conté oxalats. Es poden combinar amb el calci i formar càlculs al ronyó o a la vesícula i cal que les persones que en són propenses ho tinguin en compte.
Quines funcions fa al nostre cos?
- Ajuda a depurar el fetge ja que facilita l’eliminació de toxines per l’orina.
- Presenta un efecte preventiu del càncer gràcies a les vitamines antioxidants.
- Protegeix la vista i la pell.
- Hidrata el sistema digestiu (el 70% de la seva composició és aigua), sempre que es cogui al vapor o bullit.
- Es de fàcil digestió, sobretot al vapor i bullit, però indigestos si se’n menja massa (sobretot al forn).
Què he de saber a l’hora de comprar i conservar?
A l’hora de comprar observa que:
- La pell estiguin en bon estat,
- Presentin un aspecte ferm, sense taques ni zones toves.
- Millor tria mides mitjanes tirant a petites, acostumen a ser més dolços i la cocció és més ràpida.
Si els vols conservar al rebost:
- No els guardis MAI dins una bossa de plàstic.
- Guarda’ls en un lloc fosc (perquè no es grillin), airejat i fresc (entre 13-15 graus), d’aquesta manera els pots conservar fins a una setmana en perfectes condicions.
- No s’aconsella guardar-los crus a la nevera ja que tendeixen a grillar-se i fermentar.
També els pots congelar:
- En congelació, poden durar fins 1 any, sempre que estiguin cuits: escaldats o cuinats.
- També els pots congelar en forma de puré: coure en aigua i tritura’ls. Afegeix-hi un rajolí de suc de llimona per conservar el color.
- Una altre opció és tallar-los a grills, escalda’ls en aigua i congela per poder-los fregir quan vulguis.
Les diferents maneres de cuinar-los
Els pots cuinar seguint diferents tècniques culinàries, algunes de les quals són les següents:
Poden ser una guarnició excel·lent per acompanyar carns, peixos i fins i tot arrossos i altres cereals.
Al vapor
- És la manera com conserva més el seu contingut en aigua i en vitamines.
- Pots fer-lo al vapor amb pell, pelar-lo quan estigui fred i aixafar amb una forquilla. Amaneix amb un pessic de sal i un raig d’oli d’oliva verge extra.
- També pots afegir-hi alguna espècie com una barreja de pebres, nou moscada, un punt de curri, cúrcuma, gingebre…
- Ideal com acompanyament de verdures o peix o llegums o cereals…
Bullit
- El moniato està deliciós en qualsevol preparació de crema o sopa: crema de carbassa amb moniato, sopa de verdures amb daus de moniato…
Estofat
- Amb mongetes seques i carbassa, amb verdures d’hivern…
Al forn
- Coure’l sencer amb pell; o pelat i tallat a daus adobat amb espècies o herbes aromàtiques; o tallat a rodanxes fines amb una mandolina i cuit al forn fins fer-ne xips…
- Els sucres es caramel·litzen, es perden la major part de les vitamines hidrosolubles (com al vitamina C) i l’aigua que conté. S’accentua el sabor dolç, però també els fa més pesats de digerir.
En qualsevol de les tècniques culinàries que triïs, et servirà per poder-los menjar sols, com aperitiu o entrant, per acompanyar algun cereal, etc. Però també com a postres, tan sols cal afegir una polsim de canyella o xocolata…
Les receptes
1. LA CREMA DE MONIATO
Ingredients per a 4 persones
- 200g cuscús o bulgur
- 500g de moniatos
- 2 porros
- 1 patata gran
- 500 ml de brou de verdures o aigua
- 200 ml de llet evaporada o “crema” de civada per a cuinar
- 30 g de mantega (opcional)
- Oli d’oliva
- Pebre negre
- Sal
Variants:
- Pots afegir-hi espècies com el curri o la cúrcuma (quan trituris, no abans) o cardamom…
- Herbes aromàtiques: farigola, romaní…
- Afegir-hi un tros de carbassó
- 1 llimona
- Olives verdes sense pinyol
- Sal i oli
Elaboració
- Talla el porro per la meitat i renta sota l’aixeta amb aigua abundant per treure tota la sorra. Pica’l ben menut i reserva.
- En una paella, posa un raig d’oli d’oliva extra verge i escalfa al foc. Aboca el porro i un pessic de sal. Deixa coure a foc baix i destapat fins que es dauri. Si veus que està a punt de cremar-se’t, afegir una mica d’aigua. fes-ho tantes vegades com et calgui. No et passis o semblarà bullit més que fregit.
- Mentrestant, pela els moniatos i la patata i talla a daus. Afegeix-los a la paella juntament amb una mica de pebre. Dona unes voltes per barrejar els gustos.
- Aboca-ho a l’olla on vols fer la sopa i hauràs escalfat el brou vegetal o l’aigua. Rectifica de sal i deixa bullir a foc mig i tapat durant uns 20 minuts. La patata i el moniato han d’estar ben tous.
- Abans de triturar, pots treure part del brou si et sembla que n’hi ha massa. Si cal, després en pots afegir.
- Tritura amb la batedora. Si vols, ara és el moment d’afegir els ingredients que aportaran cremosidad a la crema: mantega, crema de llet, crema vegetal, formatge, pasta de fruits secs o llavors… Bat bé perquè quedi ben emulsionat. Si no en vols queda igual de bona. Jo, acostumo a no posar-hi res o, com a molt, crema de civada o soja per cuinar.
- Només queda servir a taula amb un toc:
Amb xips de moniato
Amb xips de xirivia
Amb pinyons torrats
Amb julivert picat
Amb gingebre fresc ratllat
Amb pell de llimona o taronja ratllada
Canyella en pols
Nou moscada ratllada
2. GRILLS ESPECIATS
Ingredients
- Moniatos
- Sal
- Oli d’oliva extra verge
- Pebre
- Comí
- Pebre vermell
- Curri
Elaboració
- Primer de tot, posa a escalfar el forn a 2000C a dalt i a baix.
- Renta els moniatos sencers i talla en forma de grills grossos. Torna a rentar i eixuga amb un drap o paper de cuina. Posa en un bol. Procura que els grills tinguin mides similars entre ells perquè després no es coguin més aviat uns que els altres i es puguin cremar.
- Pots condimentar-los de dues maneres. Opció 1: escalfa lleugerament l’oli, afegeix les espècies i apaga. Deixa-ho tapat perquè l’oli s’impregni dels aromes. Afegeix als moniatos juntament amb el pebre vermell i enforna tal com t’explico en el següent punt. Opció 2: amaneix els grills de moniato amb un raig d’oli i sal. Barreja i disposa en una safata amb paper de forn o làmina de silicona apte pel forn.
- Cou uns 35 minuts o fins que siguin rossos i tous. Ves donant unes voltes de tant en tant, perquè es daurin per tots els costats. D’aquesta manera també pots vigilar que no es cremin uns abans d’estar cuits els altres.
- Treu la safata del forn i, en la opció 2, condimenta amb la barreja d’espècies.
Notes:
- Utilitza’ls com acompanyament o aperitiu
- Canvia la barreja d’espècies segons els teus gustos: cúrcuma, nou moscada, clau d’espècie, caiena…
- Pots substituir-les per herbes aromàtiques: llorer, farigola, romaní, sajolida, sàlvia…
- Pots fer l’alternativa dolça amb canyella i cardamom, cacau…