Saltear al contenido principal
+34 676 708 719 info@cuinasaludable.cat
Recepta de la Cesca d'hummus d'azukis

Hummus d’azukis

L’hummus, qui no el coneix? Qui no n’ha menjat mai? En pots fer amb qualsevol llegum i amb molt pocs ingredients, a més és un dels plats vegetarians més nutritius.

L’hummus és una espècie de paté fet, originàriament, amb cigrons i altres ingredients, per menjar fred amb pa de pita o similar. Es menja des de Grècia fins Aràbia, passant per Xipre, Turquia, Armènia…

Àmpliament conegut des de fa anys, s’han fet hummus amb quasi qualsevol tipus de llegum, amb infinitat de varietat d’ingredients i acompanyaments, però aquí et proposo fer-ne un amb azukis.

 

Els azukis

Són un tipus de llegum originari de l’Orient, que cada cop és més conegut per tots nosaltres. Tenen forma de mongeta petita i amb un color vermellós característic. Té un gust més dolç que la resta de mongetes, però també són més fàcilment assimilables i no produeixen gasos intestinals ni flatulències.

Per poder absorbir correctament tots els seus nutrients cal cuinar-la molt bé.

Propietats nutricionals

  • Són més fàcils de digerir que altres llegums.
  • Tenen proteïnes d’alt valor biològic (contenen tots els aminoàcids essencials).
  • Riques en fibra.
  • Contenen vitamines del grup B (B1, B2i B7) i minerals com el ferro, manganès, magnesi, fòsfor, calci i zinc.
  • També conté fitoestrògens.

Efectes sobre el nostre cos

  • És l’únic llegum alcalinitzant.
  • Afavoreix el desenvolupament de la flora intestinal.
  • Com tots els llegums, ajuda a regular els nivells de sucre en sang.
  • Efecte tonificant sobre el ronyó, vies urinàries i cor.
  • Bon diürètic i desintoxicant, per tant, té propietats depuratives ajudant a netejar l’organisme, al mateix temps que el nodreix.
  • Allibera de forma natural l’excés de líquid de l’organisme.

RECEPTA D’HUMMUS D’AZUKIS

Pots aprofitar qualsevol resta de llegums que t’hagi sobrat.

Ingredients

  • 400 g d’azukis cuits
  • 1-2 grans d’alls (segons el gust)
  • 60g d’aigua (pot ser el de cocció del llegum)
  • 30 g de suc de llimona (aproximadament el d’una llimona no gaire grossa). En pots posar més o menys segons prefereixis
  • 40 g de sèsam torrat o tahine
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 70 g d’oli d’oliva extra verge

Per decorar el plat: oli d’oliva extra verge i pebre vermell.

Elaboració

  1. Col·loca tots els ingredients en un got triturador i bat fins obtenir una pasta homogènia i lleugerament espessa (si tens Thermomix, programa 1 minut/velocitat progressiva 5-10). Et recomano que l’aigua no la posis tota d’entrada, així pots obtenir la textura desitjada. És millor haver d’afegir una mica d’aigua perquè t’ha quedat una mica espès a que et quedi massa clar i sembli més una crema que un paté.
  2. Per servir, ho pots fer en un plat fons o bol gran, per anar picant o servir-ho individualment. El pots decorar amb un raig d’oli d’oliva extra verge i espolsar una mica de pebre vermell per sobre. Acompanya amb pa de pita, bastonets de pa o, fins i tot, palets de verdures i hortalisses crues (pastanaga, api, cogombre…).

És un plat refrescant, amb un excel·lent contingut en proteïnes i minerals.

Volver arriba