La tardor ens ofereix tota mena de bolets que pots aprofitar per fer tota mena…

Cuinetes de tardor
Ja som a la tardor! I ens cal anar adaptant la alimentació per preparar-nos per les inclemències de l’hivern i els seus refredats.
La tardor real no sap regir-se per calendaris i no té una entrada exacte. Comença a manifestar-se a finals d’agost, més o menys, de manera progressiva. Fa el camí invers a la primavera, cal estar atent per observar els signes que ens dona.
Per saber-ne sobre els seus canvis: Els millors aliments de la tardor
Encara fa calor, però ja no és tan intensa i les nits són més fresques. Les nostres activitats també canvien, es tornen més rutinàries i menys actives, ni que sigui per obligació (feina, estudis…)
Quins són els aliments que he de consumir a la tardor?
Els colors de tardor són els daurats, taronges, vermellosos i marronosos clarets. Es veuen reflectits en:
- Cereals: mill, civada, espelta, blat…
- Lleguminoses: cigrons, mongetes de tot tipus, llenties…
- Verdures d’arrel i/o rodones com les cebes, les carbasses, el blat de moro, les pastanagues, les xirivies, els naps…
- No hem d’oblidar les verdures de fulla verda, tant important per a la nostra salut, com les bledes, les cols, les fulles de remolatxa…
- Fruites com el raïm, la magrana, el codony, el caqui…
- Anar introduint herbes aromàtiques seques al principi de les coccions en detriment de les fresques.
- Començar a utilitzar espècies amb un toc picant per començar a escalfar el cos com el gingebre, la nou moscada, el clau d’olor i la canyella.
Si t’hi fixes, tots aquests vegetals ens aporten un sabor DOLÇ, és el sabor que necessitem. Si introduïm tots aquests aliments a la nostra dieta diària, no tindrem tanta necessitat de consumir aliments dolços amb sucres afegits.
A la tardor trobem els vegetals de colors ataronjats-vemellosos amb sabor dolç.
I quins altres canvis he de fer en la meva alimentació?
Hem de fer el camí invers de la primavera, anar reduint els aliments crus i freds, i anar augmentant les coccions i en temps d’aquestes:
- Reduir les begudes, sopes i cremes fredes de nevera. Les pots consumir a temperatura ambient o fresques (no fredes) si fa calor.
- Anar reduint les quantitats d’amanides amb crus per d’altres de verdures escaldades o bullides.
- Anar incrementant els temps de cocció.
Quines són les coccions més adequades?
- Tallar les verdures molt fines i submergir-les en aigua bullint, amb un pessic de sal, durant 10-15 segons, a foc fort.
- Els temps d’escaldat varien segons el tipus de verdura, per tant, és millor fer-ho per separat.
- Començar per la que deixa anar menys color i sabor per a no emmascarar el gust de les altres verdures.
- Escorre-les bé i servir o deixar refredar, amanides amb el teu amaniment preferit.
- Es poden escaldar tot tipus de verdures. Va molt bé per a aquelles persones que els costa digerir amanides crues.
- Per exemple:
Créixens, enciam i cogombre: submergir i treure
Ravenets: 10 segons
Pastanagues o coliflor: 15 segons
- Cocció de verdures en aigua bullint, a foc alt, durant uns 5 minuts, i destapades.
- Bullir suficient aigua com per cobrir les verdures que es volen coure, amb un pessic de sal.
- Per tenir totes les verdures el mateix punt de cocció, bull-les per separat o ves introduint-les segons el temps de cocció.
- Per exemple:
Pastanagues en juliana: 2 minuts
Flors de bròquil o coliflor: 4-5 minuts
Col blanca: 3-4 minuts
- Es pot fer amb oli o amb aigua.
- Escalfar una paella, cassola o wok amb unes gotes d’oli o 3 cullerades d’aigua i afegeix les verdures immediatament.
- En el cas de les cebes i porros, afegeix-los sols al principi durant 1-2 minuts. Afegeix la resta de verdures i un pessic de sal o salsa de soja.
- Salteja sense tapar, a foc alt, durant 5-10 minuts (segons les verdures). Rectifica de sal, si és necessari, i cou uns minuts més.
- Per exemple:
Pastanagues: 5-7 minuts
Coliflor: 5-10 minuts (les flors)
Xampinyons: 5-7 minuts
- Cocció de qualsevol tipus de verdura per l’acció del vapor, generat al bullir aigua, durant 5-10 minuts
- La cocció s’ha de fer amb tapa i a foc mig.
- Els temps de cocció varien segons les verdures i les mides, per tant, pots tallar-les a diferents mides perquè totes tinguin el mateix temps de cocció, més o menys, o començar la cocció per les verdures que tardaran més i anar afegint les verdures segons els temps de cocció.
Algunes receptes de tardor del blog
Llenties amb arròs i camagrocs
Moniatos, amics de la teva salut!
Pastís de mill amb verduretes
Si en vols aprendre més, tria un taller de temporada!